Vágólapra másolva!

16 közé jutott a Chelsea és a Milan, életben maradt a 'Pool

A Bajnokok Ligája ötödik fordulójának szerdai játéknapján két csapat váltotta meg jegyét a legjobb 16 közé, a Chelsea 4-0-s norvégiai győzelmével jutott tovább, míg a címvédő Milan sikeréhez az kellett, hogy a piros-feketék lisszaboni döntetlenje mellett a Celtic hajrágóllal legyűrte a Sahtar Donecket. A Liverpool életben tartotta nyolcaddöntős álmait, a Vörösök az utolsó negyedórában fektették kétvállra a Portót, és mivel a Besiktas otthon tartotta a pontokat a Marseille ellen, így az A csoportban mind a négy gárda bizakodhat még. Lesznek még izgalmak a C jelű négyesben is, ahol a Werder Bremen 3-2-re verte a Real Madridot, az Olimpiakosz pedig meglepetésre bevette a római Olimpiai-stadiont.

Bajnokok Ligája, A csoport, 5. forduló:
Liverpool (angol) - Porto (portugál) 4-1 (1-1)
Liverpool, Anfield Road
v.: Rosetti (olasz)
Liverpool: Reina - Finnan, Carragher, Hyypiä, Arbeloa - Benajun (Crouch, 71.), Gerrard, Mascherano, Babel (Kuyt, 86.) - Voronyin (Kewell, 63.), Fernando Torres.
Porto: Helton - Bosingwa, Stepanov, Bruno Alves, M. Cech - M. González (Szektiui, 77.), L. González, Paulo Assuncao (Hélder Postiga, 81.), Kazmierczak (Raul Meireles, 65.) - Lisandro López, Quaresma.
gól: Fernando Torres (19., 78.), Gerrard (84., 11-esből), Crouch (87.), illetve Lisandro López (33.)

A BL 2004-es és 2005-ös kiírásának győztesei találkoztak az Anfield Roadon, ahol a hazaiak dolgozták ki az első helyzetet, a Besiktas ellen mesterhármasig jutó Benajun lőtt szédítő cselek után 14 méterről, de Bruno Alves kezéről levágódott a labda, a nézők ugyan büntetőt reklamáltak, de Rosetti bíró nem fújt a sípjába.

A 10. percben Fernando Torres lódult meg a félpályától, a vendégvédők tisztes távolságból kísérték a spanyol légióst, aki egy csel után jobbal lőtt 17 méterről, de Helton biztosan fogta a középre tartó löketet. Szinte rögtön érkezett a luzitánok válasza, Quaresma kecsegtető pozícióból, 19 méterről vehette célba a liverpooli kaput, de a lapos suhintás elkerülte a jobb alsó sarkot.

A 19. percben Gerrard ívelt be szögletet a jobb oldalról, középen Lucho González elcsúszott, így Fernando Torres üresen emelkedett az ötösön, és a földre lefejelt labdája a Porto kapujában kötött ki (1-0). A bekapott gól után kijebb merészkedett a Porto, de így is váratlanul érkezett az egyenlítés, Kazmierczak pattintotta le magáról Mascheranót, majd balról középre kanyarított, ahol Arbeloa rossz ütemben emelkedett, a mögötte érkező Lisandro López viszont estében ívelt fejest küldött a léc alá (1-1).

Forrás: MTI

Fernando Torres (9-es mezben) fejese útban a portói kapu felé

Hamar visszavehette volna a vezetést a Liverpool, de Bruno Alves nagyot mentett a ziccerben lévő Fernando Torres elől. A gól viszont a vendégeknek is meghozta a játékkedvét, Lisandro López játszotta ki a Vörösök lescsapdáját, de gurítása centikkel a jobb sarok mellett hagyta el a játékteret. Aztán egy szöglet után Cech tüzelt húszról, a labda egy hazai lábon megpattant, és épphogy elzúgott a léc fölött.

A másik oldalon Gerrard futott neki egy 28 méteres szabadrúgásnak, az elmúlt héten a Newcastle ellen legurított labdából óriási gólt lőtt, most is jónak tünt a bőrgolyó röppályája az első métereken, de végül elfelejtett bekanyarodni, és egy fél méterrel a kapu mellett landolt.

A szünet utáni első lehetőség Reina nagy kirúgásával indult, Fernando Torres húzott befelé balról az átvétel után, majd a támadáshoz zárkózó Benajunnak tette le a labdát, aki 17 méterről, a kapuval szemben próbálkozhatott, de majdnem taccsra rúgta a labdát.

Gerrard már sokkal jobban találta el a labdát, 22 méterről lőtt a Vörösök kapitánya, de ő is a fejét foghatta, mert 30 centi hiányzott a gólhoz. Óriási nyomás alatt tartotta a Benítez-banda a Porto kapuját, és a 78. percben meg is lett ennek az eredménye, Kewell csinálta meg a helyzetet Fernando Torresnek, aki lefordult egy védőről, majd jobbal elemelte a labdát a kivetődő Helton felett, és a gólvonalon menteni igyekvő Bruno Alves is sikertelenül vetődött (2-1).

A Liverpool ezúttal nem hozta fel az ellenfelet, és uralta a hajrát, egy szabadrúgás után a Hyypiävel felugró Stepanov kézzel ért a labdához, Rosetti pedig büntetőt ítélt, amit Gerrard küldött a bal sarokba (3-1). A csereként beállt Crouch is kivette a részét a sikerből, a nyurga csatár Gerrard szöglete után fejelt tisztán, és a bizonytalanul kimozduló Helton csak érinteni tudta a labdát, fogni nem (4-1).

Besiktas (török) - Marseille (francia) 2-1 (1-0)
Isztambul, Inönü-stadion
v.: Medina Cantalejo (spanyol)
Besiktas: Rüstü - Ali Tandogan, Baki Mercimek, Ibrahim Toraman, Ibrahim Üzülmez - Serdar Özkan (Márcio Nobre, 75.), E. Cissé (Koray Avci, 20.), Ricardinho (Ibrahim Akin, 66.), Tello - Delgado, Bobo.
Marseille: Mandanda - Zubar (Taiwo, 46.), Givet, J. Rodríguez, Bonnart - Nasri (D. Cissé, 26.), Cana, Valbuena, Be. Cheyrou, Zenden (Ayew, 54.) - Niang.
gól: Tello (27.), Bobo (88.), illetve Taiwo (65.)

A Liverpooltól beszedett nyolcas után nagyon elszántan vetette magát a küzdelembe a Marseille ellen a Besiktas, és a török gárda próbálkozásait a 27. percben koronázta siker, amikor Tello tizenhét méterről tekert mesésen szabadrúgásból a franciák kapujának bal felső sarkába.

Forrás: MTI

Benoit Cheyrou próbálja lefékezni Serdar Özkant

A gallok a csereként beállt Taiwo 28 méteres bombájával - amiben Rüstü kapus is benne volt - ugyan még egyenlíteni tudtak, de a 88. percben Delgado passza után Bobo lépett ki a jobb oldalon, és ellőtte a labdát Mandanda lába mellett, amivel megszerezte a Besiktas győztes gólját, így a török együttes elérte, hogy az utolsó fordulóban komoly tétje legyen a portói ütközetnek.