Vágólapra másolva!

Őszi bajnok a Bayern, Eto'o és Del Piero duplázott

A listavezető Bayern München csak gól nélküli döntetlent játszott a Hertha BSC otthonában a német labdarúgó-bajnokság őszi zárófordulójában, de - jobb gólkülönbséggel - így is megőrizte első helyét a tabellán. Angliában a dupla rangadós vasárnap (Liverpool-Manchester United, Arsenal-Chelsea) előtti játéknapon a Wigan-Blackburn meccs volt a legélvezetesebb (a hazaiak 5-3-ra nyertek), míg a Serie A-ban a Juventus római vendégjátékára fókuszált a futballközvélemény: a Zebrák Alessandro Del Piero duplánának is köszönhetően 3-2-re diadalmaskodtak a Lazio ellen. A Primera División rangadóján a Barcelona - a kétgólos Samuel Eto'o vezérletével - 3-0-ra nyert a szebb napokat is megélt Valencia otthonában.

A Bundesliga utolsó őszi, azaz a 17. fordulójában a listavezető Bayern Berlinbe látogatott, a hazaiaknál Dárdai Pál a kezdőcsapat tagjaként futott ki az Olimpiai-stadion gyepére. A bajoroknál Toni sérülés miatt nem állt Ottmar Hitzfeld edző rendelkezésére, de ott volt a pályán Ribéry és Klose, akik gyorsan össze is hoztak egy helyzetet, a francia jobboldali beadását azonban a 2006-os vb gólkirálya 10 méterről a bal kapufa mellé pörgette.

A 16. percben Van Buyten kalandozott előre, és egyből helyzetbe is került, Lell ívelt középre, a belga védő pedig egy méterrel a jobb sarok mellé csúsztatott. Öt perccel később érkezett az első Hertha-lehetőség, Pantelic nyert meg egy fejpárbajt, a megcsúsztatott labdával a bal szélről a jobb oldalra átkeveredő Gilberto indult meg, de jobblábas gurítása elment keresztbe a kapu előtt. A félidő végén Podolski indult be két védő között, beadásszerű lövése sem a kapura nem volt veszélyes, sem Klosénak nem lett jó, aki morcos is volt emiatt, mert üresen érkezett.

A fordulás után fél perc sem telt el, amikor Gilberto megint jobbal vállalkozott, a kellemetlen löket kijött Rensingről, de a védők eltakarították a labdát. Aztán Dárdai ballal kínálta meg Rensinget, a félmagas bombát nagy bravúrral szedte ki a bajorok kapusa. A szöglet után viszont rosszul számította ki a labda ívét a Kahn-pótló, de Simunic a léc fölé bólintott.

A Bayern ment ugyan előre, de különösebb elképzelés nélkül, a 75. percben Klose előtt azért adódott egy ziccer, de közeli kísérletét Drobny védte. Dárdai a 89. percben hagyta el a játékteret, a magyar középpályás a mezőny egyik legjobbja volt, és szerepe volt abban, hogy a Bayern kénytelen volt beérni egy ponttal.

A müncheniek botlásának leginkább Brémában örültek, mert a Werder a Leverkusen elleni esetleges győzelemmel beérhette pontszámban a Bayernt. Mégsem úgy indult a meccs, hogy a hét közben a BL-től búcsúzó brémaiak vidámkodhatnak majd, mert egy eladott labda után Freier Barnettát ugratta ki, a svájci pedig Wiese fölött a hálóba emelt ballal.

Sőt, a Bayer megduplázhatta volna az előnyt, négy a kettőben vezették a labdát a vendégek, de Kiessling elrontotta az átvételt, Wiese pedig menteni tudott előle. Hamar bűnhödtek a gyógyszergyáriak a kihagyott helyzet miatt, Diego lágyan ívelt a védők mögé, ahol Borowski fejjel tette maga elé a labdát, aztán lőtt, Adler csak belekapni tudott, a kipattanót pedig Klasnic terelte az üres kapuba. A horvát csatár megkönnyezte a gólt, veseátültetése után ugyanis ez volt az első találata. Megszerezhette volna a másodikat és a harmadikat is, de előbb rosszul találta el a labdát, majd Adler tolta ki bravúrral a szabadrúgását.

Forrás: EPA

Diego gólja hozta meg a vezetést a Werdernek

A második félidőben beindult a brémai henger, előbb Diego spiccelte a labdát a jobb alsóba a Leverkusen-védelem bénázása után, majd Daniel Jensen indítása után Fritz lőtte ki a jobb sarkot. Aztán Klasnicnak összejött a duplázás, sarokkal akarta játékba hozni Andreasent, de Barnetta közbenyúlt, viszont olyan rosszul ért a labdához, hogy az ismét a horvát támadó elé került, aki a társaihoz hasonlóan a jobb alsóba küldte a bőrgolyót. A két gól után még egy gólpassz is összejött Klasnicnak, Rosenberg tette el Adler alatt a labdát, a végén még Kiessling fejelt be egy kipattanót, így 5-2-re nyert a Werder, és utolérte a Bayernt.

A harmadik helyezett Hamburg Hajnal Tamásékhoz látogatott, a Karslruhe a második félidő első percében Timm révén ugyan vezetéshez jutott, de a végén Olic pontot mentett a HSV-nek, a magyar irányító végigjátszotta a meccset.

A Bielefeld-Stuttgart meccsen a hazaiak két kései góllal gyűjtötték be a három pontot, míg a bajnok két emberrel kevesebben fejezte be a találkozót, mivel Osoriót és Pardót is kiállították. A Wolfsburg egy négyessel küldte haza a Dortmundot, és ezzel egy pontra megközelítette a 9. sárga-feketéket a táblázaton, a Schalke pedig jó első félidei teljesítményének köszönheti a Nürnberg elleni diadalt.

Bundesliga, 17. forduló:
Wolfsburg - Borussia Dortmund 4-0 (2-0)
gól:
M. Schäfer (8.), Ricardo Costa (11.), Gentner (60.), Dzeko (79.)

Werder Bremen - Bayer Leverkusen 5-2 (1-1)
gól:
Klasnic (30., 63.), Diego (50.), Fritz (57.), Rosenberg (69.), illetve Barnetta (6.), Kiessling (76.)

Schalke 04 - Nürnberg 2-1 (2-0)
gól:
Asamoah (14.), Engelhardt (35., öngól), illetve Hariszteasz (55.)

Karlsruhe - Hamburger SV 1-1 (0-0)
gól:
Timm (46.), illetve Olic (90.)

Arminia Bielefeld - VfB Stuttgart 2-0 (0-0)
gól:
Kamper (79.), Wichniarek (93.)
piros lap: Pardo (73., Stuttgart), Osorio (86., Stuttgart)

Hertha BSC - Bayern München 0-0

vasárnap:
Duisburg - Eintracht Frankfurt 17 ó
Hansa Rostock - VfL Bochum 17

Az állás:
1. Bayern München 36 pont (31-8)
2. Werder Bremen 36 (42-24)
3. Hamburger SV 32
4. Bayer Leverkusen 30
5. FC Schalke 04 29
6. Karlsruher SC 28
7. Hannover 96 27
8. VfB Stuttgart 25
9. Borussia Dortmund 21
10. VfL Wolfsburg 20 (30-30)
11. Hertha BSC 20 (19-24)
12. Eintracht Frankfurt 20 (18-23)
13. VfL Bochum 19
14. Arminia Bielefeld 18
15. 1. FC Nürnberg 15 (21-28)
16. Energie Cottbus 15 (17-27)
17. Hansa Rostock 14
18. MSV Duisburg 13