Társoldalunk:

Cristiano Ronaldo volt 2007 gólkirálya

2008.01.02. 18:03

A labdarúgás ugyan a legtöbb helyen nem naptári év szerint, hanem őszi-tavaszi rendszerben "működik", ennek ellenére az egyéni díjak nagy részét az esztendőben nyújtott teljesítmények alapján osztják ki - gondoljunk csak az Aranylabdára vagy a FIFA World Player-trófeára. Az Aranycipőt azonban szezon szerint ítélik oda, éppen ezért megvizsgáltuk, hogy ha ezt a díjat is naptári év szerint adnák, akkor ki végezne az élen.

Az European Sports Magazines nevű szervezet által "feltámasztott" Aranycipő-versenyben az sem mindegy, hogy az adott futballista melyik bajnokságban kergeti a labdát, hiszen az öt topligában szerzett találatok duplán számítanak - így aztán rendre a legerősebb európai pontvadászatokban szereplők végeznek az élen. Az egyszerűség kedvéért mi is csak ezt az öt (angol, francia, német, olasz és spanyol) bajnokságot vettük figyelembe, ám nem csak a bajnokságban szerzett gólokat számoltuk, hanem az összes, tétmeccsen elért találatot, hogy kiderüljön, ki volt a 2007-es esztendő gólkirálya.

Az elmúlt két esztendőben egyaránt 38 találatot szerzett az a futballista, aki a topligák szereplői közül a legtöbb alkalommal volt eredményes, 2007-ben azonban már 33 gól is elegendő volt a végső győzelemhez - ugyanakkor rendkívül izgalmasan alakult a verseny, hiszen csak december 29-én dőlt el, hogy ki lesz a győztes. Egy nappal korábban még három játékos állt holtversenyben az élen, közülük kettőnek is volt lehetősége arra, hogy újabb gólt szerezzen, de végül csak egyikük tudott betalálni - és mind a ketten kihagytak egy tizenegyest. Az első helyről lemaradó futballista egyik klubtársa ráadásul olyan sok gólt ért el az év utolsó találkozóján, hogy utolérte a fent említett labdarúgót, és így a második pozícióban hármas holtverseny született.

De nem csigázzuk tovább olvasóinkat, inkább eláruljuk, hogy 2007 gólkirálya a Manchester United portugál focistája, Cristiano Ronaldo lett. Az egész év során bombaformában futballozó középpályás minden porondon kitett magáért: a Premier League-ben 18 alkalommal talált be, hétszer volt eredményes a Bajnokok Ligájában, háromszor a különböző kupasorozatokban, és ötször a címeres mezben. Ez így összesen pontosan 33 gólt jelent, ami akár még több is lehetett volna, ha a West Ham United ellen december 29-én értékesíti a MU javára megítélt tizenegyest.

A Cristiano Ronaldo mögött holtversenyben a második helyen végzett három labdarúgó közül az egyik személye nem jelent különösebb meglepetést, hiszen a holland Ruud van Nistelrooy évek óta az egyik legeredményesebb európai futballista. Kiváló helyezésében az a különleges, hogy csak az év második felében tért vissza a válogatottba, hiszen a tavalyi világbajnokság után lemondta az Oranjéban való szereplést, így címeres mezben csak két gólt szerzett. Lehet, hogy ha előbb békül ki (vagy össze sem veszik) Marco van Bastennel, akkor ő 2007 gólkirálya... Teljesítménye így is lenyűgöző, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a topligákban senki sem ért el olyan sok gólt (szám szerint 24-et), mint a Real Madrid támadója, aki tavaly a spanyol gólkirályi címet is begyűjtötte.

A másik két ezüstérmes kiléte viszont rendkívül érdekes, hiszen mindketten ugyanabban a klubban szerepelnek, amely ráadásul nem is teljesít olyan jól hazája bajnokságában, de ez a jelek szerint egyáltalán nem a támadóin múlik. A Tottenham Hotspur két csatáráról, az ír Robbie Keane-ről és a bolgár Dimitar Berbatovról van szó, akik 2007-ben egyaránt 32 gólt termeltek tétmeccseken. Ebből Keane szerzett többet a klub színeiben, a 18 bajnoki találat mellett hatszor volt eredményes az UEFA-kupában, és ötször az FA-, illetve a ligakupában - ehhez jött még a három, válogatottban elért találat. A Spurs csapatkapitánya ráadásul simán az élen is végezhetett volna, de csak decemberben két tizenegyest is kihagyott az Arsenal FC és a Reading FC ellen. Utóbbi találkozón Berbatov egymaga négy gólt ért el, és ezzel egészen a második helyig jött fel a 2007-es év góllövőlistáján. A bolgár támadó a válogatottban elért nyolc góljának is köszönheti előkelő helyezését: a listán szereplő játékosok közül az év során senki sem volt többször eredményes címeres mezben.

A spanyol liga két dél-amerikai támadója, Diego Forlán és Lionel Messi csak egyetlen góllal maradt le a képzeletbeli dobogó második fokától. Mind a két futballcsillag egyenletesen osztotta be találatait, vagyis mindegyik sorozatban betaláltak, legyen szó bajnokságról, nemzetközi vagy hazai kupáról, esetleg válogatottról - sőt, címeres mezben mindketten gólt szereztek a nyári Copa Américán is. Messinél azonban mindenképpen meg kell említeni, hogy az év elején és a végén is sérüléssel bajlódott, ezért valamivel kevesebb mérkőzésen lépett pályára.

Az élmezőny szereplői közül Teofanisz Gekasz és Francesco Totti eredménye azért különösen értékes, mert ők a négy, szóba jöhető tétmérkőzés-típus közül kettőben egyáltalán nem találtak be, és elsősorban bajnoki góljaiknak köszönhetően kerültek ilyen jó pozícióba. Gekasz a nemzetközi porondon és a kupában nem volt eredményes, míg Totti az Olasz Kupa mellett a válogatottban nem szerzett gólt - utóbbi nehéz is lett volna a számára, lévén lemondta a squadra azzurrában való szereplést.


Szép gólok Tottitól


Az év végi díjkiosztókon minden elismerést besöprött Kakának a maga 24 találatával nem kell szégyenkeznie, de azért feltűnő, hogy milyen kevés gólja volt a Serie A-ban. Főleg tavasszal, amikor mindössze három bajnoki találat állt a neve mellet - más kérdés, hogy a Bajnokok Ligájában nagyon fontos gólokat szerzett.

Csak érdekességképpen: a barcelonai Ronaldinho 2007-ben 20 gólt szerzett, és ebből mindössze egyet a Bajnokok Ligájában. Az eddigi két győztesünk közül csak a 2005-ben diadalmaskodott Luca Toni került be az élmezőnybe, mégpedig elsősorban őszi remeklése miatt, hiszen 26 találatából mindössze hatot ért el az év első felében, a Fiorentina színeiben, és három válogatottbeli gólja mellett a Bayern München szurkolóit 17 alkalommal boldogította. A tavalyi első, a spanyol David Villa ezúttal nem fért be az első 25 közé, 2007-ben csupán 19 gól fűződött a nevéhez.

A 2007-es év góllövőlistája 
(a helyezés és a játékos neve után sorrendben a bajnoki mérkőzéseken, a nemzetközi kupa-, a hazai kupamérkőzéseken, a válogatottban, illetve az év során szerzett összes gól száma olvasható)

1. Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United)
18 7 3 5 33
2. Ruud van Nistelrooy (holland, Real Madrid) 
24 6 - 2 32
Robbie Keane (ír, Tottenham Hotspur)
18 6 5 3 32
Dimitar Berbatov (bolgár, Tottenham Hotspur)
15 5 4 8 32
5. Diego Forlán (uruguayi, Villarreal CF, Atlético Madrid)
20 5 1 5 31
Lionel Messi (argentin, FC Barcelona)
19 4 2 6 31
7. Frédéric Kanouté (mali, Sevilla FC)
14 9 6 1 30
8. Teofanisz Gekasz (görög, VfL Bochum, Bayer Leverkusen)
21 - - 6 27
Wayne Rooney (angol, Manchester United)
11 9 5 2 27
10. Luca Toni (olasz, Fiorentina, Bayern München)
15 6 2 3 26
11. Didier Drogba (elefántcsontparti, Chelsea FC)
12 5 5 3 25
Fernando Torres (spanyol, Atlético Madrid, Liverpool FC)
17 3 4 1 25
Rafael van der Vaart (holland, Hamburger SV)
16 2 2 5 25
Francesco Totti (olasz, AS Roma)
23 2 - - 25
15. Kaká (brazil, AC Milan) 
10 9 - 5 24
Kevin Kuranyi (német, FC Schalke 04)
15 2 2 5 24
Luis Fabíano (brazil, Sevilla FC) 14 7 1 2 24

www.infosport-focivilag.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK