Vágólapra másolva!
A Bayern München menedzsere, Uli Hoeness a napokban egyik nyilatkozatában elismerte, hogy a klub mestere, Ottmar Hitzfeld a nyáron feláll a kispadról, vagyis a bajoroknak új szakvezetőt kell keresniük a következő szezonra. Egy sztárklubnál tehát már szinte biztos, hogy edzőcsere lesz az idény végén, de könnyen lehet, hogy több nagy egyesületnél is váltanak - az AC Milan, az FC Barcelona és a Liverpool FC kapcsán is rebesgetnek ilyesmit.

Ottmar Hitzfeld még az előző szezon közben érkezett a Bayernhez Felix Magath helyére, és akkor a legtöbben azt gondolták, hogy a rutinos szakember csak ideiglenes megoldás, és az idény végeztével a bajorok egy másik sztáredzőt szerződtetnek a kispadra.

Miután azonban a müncheniek a Bajnokok Ligájában kiverték a Real Madridot, az egyesület úgy döntött, hogy még egy évvel meghosszabbítja a mester szerződését. Így aztán a 2007-2008-as pontvadászatban is Hitzfeld maradt a kispadon, és eleinte úgy tűnt, hogy az együttműködés hosszú távú lehet, hiszen a jelentősen megerősödött együttes magabiztosan vezette a pontvadászatot.

A Bolton Wanderers elleni, hazai UEFA-kupa-mérkőzés után azonban megromlott a vezetőség és a szakember viszonya (akkor éppen Karl-Heinz Rummenigge "szólt be" Hitzfeldnek a rotációs szisztéma miatt), és a német sajtóban egyre többet cikkeztek arról: a klub nem fogja meghosszabbítani a szakvezető szerződését.

Ez most már szinte biztosra vehető, a kérdés csak az, hogy a klub vezetése kivel képzeli el a jövőt. A Bayern játékospolitikáját ismerve kicsi a valószínűsége, hogy egy kevésbé ismert edző érkezik, hiszen a keretben annyi sztár van, hogy saját szakmájában is egy hasonló státusú illetőre van szükség.

Természetesen rögtön megindult a találgatás, hogy ki lesz a bajorok következő szakvezetője, és a leggyakrabban a jelenlegi holland szövetségi kapitányt, Marco van Bastent említették. A találgatásnak lehet valóságalapja, hiszen az Oranje szakvezetője már bejelentette, hogy a nyáron távozik a nemzeti tizenegytől, és nyelvi problémái sem lennének, hiszen jól beszél németül.

Van Basten mellett azonban állítólag egy olyan tréner neve is felmerült a Bayernnél, akinek jelenleg van klubja, ráadásul nem is akármelyik egyesületnél dolgozik. A Liverpool FC spanyol edzőjéről, Rafa Benítezről van szó, akinek állása bizony az utóbbi időben kissé bizonytalanná vált a Vörösöknél, mivel a klub új amerikai tulajdonosainak nem nagyon tetszett, hogy a szakvezető a téli átigazolási időszakban újabb milliókat szeretne elkölteni, miközben a nyáron sem spórolt - a remélt bajnoki cím pedig továbbra is meglehetősen messze van a csapattól.

Forrás: EPA

A spanyol tréner már 2004 óta irányítja a Liverpoolt, vagyis elmondható, hogy viszonylag hosszú ideje dolgozik az Anfield Roadon - korábban sehol sem töltött el ennyi időt egy csapatnál.

Jelenleg egyébként több sztárklubnál is hasonló a helyzet, legalábbis ami a hivatalban lévő edzőt illeti, ami tovább erősíti a váltással kapcsolatos találgatásokat. Az FC Internazionale szakvezetője, Roberto Mancini például Benítezhez hasonlóan 2004-ben került jelenlegi egyesülete élére, azonban az ő esetében még csak a halvány árnyéka sem merült fel az esetleges edzőváltás gyanújának, ami maximálisan érhető az Inter eredményeit figyelembe véve.

Az FC Barcelona esetében viszont egyre többen vélik úgy, hogy Frank Rijkaardnak távoznia kellene: a holland tréner 2003 nyara óta irányítja a katalánokat, és bár 2005-ben és 2006-ban is bajnokságot nyert a gárdával, a legutóbbi idényben semmilyen trófeát nem tudott szerezni, jelenleg pedig a csapatnak hét pont a hátránya bajnokságban a Real Madriddal szemben. Rijkaardnak tehát ez már az ötödik szezonja a klubnál, és ezt megelőzően ilyen hosszú ideig utoljára Johan Cruyff irányította a Barcát - rajtuk kívül pedig senki sem vezette öt egymást követő idényen a gárdát.

A Barcelona kapcsán elsősorban José Mourinhót szokás emlegetni, mint lehetséges edzőjelöltet, ami felemás érzelmeket kelt a katalán együttes híveiben. A portugál korábban már dolgozott a Barcánál, hiszen itt kezdte edzői pályafutását Sir Bobby Robson, majd Louis van Gaal asszisztenseként, ám később a Chelsea FC mestereként sok borsot tört a spanyolok orra alá, és nem sok hívet szerzett magának Barcelonában.

Persze Mourinhót nem csak a Barcelonával szokták kapcsolatba hozni, hanem egy másik sztárklubbal, az AC Milannal is. A rossoneróknál jelenleg Carlo Ancelotti a szakvezető, akit 2001 novemberében neveztek ki, és a klub történetében csak egyetlen olyan edzőt találunk, aki nála több mérkőzésen irányíthatta volna a milánóiakat. Ancelotti szerződése 2010-ig szól, és hiába gyűjtött be 2007-ben minden lehetséges nemzetközi trófeát, ha közben a bajnokságban csak bukdácsol a gárda - és emiatt bizony egyre gyakrabban pletykálnak a menesztéséről.

Érdekesség, hogy a jelenleg "szabad" sztáredzők közül szinte csak Mourinhót szokták összehozni a nagy klubokkal, pedig rajta kívül még jó pár olyan neves tréner akad, akinek nincsen munkája. Közülük ketten a 2006-os világbajnokságon még szövetségi kapitányként dolgoztak: Jürgen Klinsmann a német válogatottal bronzérmet nyert, Marcello Lippi pedig az olasszal elhódította az aranyérmet.

De jelenleg "munkanélküli" a francia Didier Deschamps is, aki azután maradt állás nélkül, hogy visszavezette a Juventus FC-t a Serie A-ba. Könnyen lehet, hogy a nyáron ők is beszállnak majd a lehetséges edzőkeringőbe.