Vágólapra másolva!
A France Football Aranylabda-szavazásának kiírásának módosításával a trófea győztesét már nem csupán a legjobb európai futballistának lehet nevezni, hiszen a díjat immár nem az öreg kontinensen szereplő játékosok is megkaphatják. Dél-Amerikában viszont továbbra is a megszokott kiírás van érvényben, vagyis az uruguayi El País voksolásán csak a szubkontinensen szereplő labdarúgókat veszik figyelembe - így aztán a 2007-es győztes sem örvend túl nagy ismertségnek Európában.

Dél-Amerikában először 1971-ben osztották ki a legjobb futballistának járó díjat: egy venezuelai napilap, az El Mundo döntött úgy, hogy a France Football mintájára létrehozza saját ankétját. Akkoriban azonban még minden dél-amerikai játékos indult a versenyben, függetlenül attól, hogy Európában légióskodik-e vagy sem, így aztán a kilencvenes évek elején már csak azok nyertek, akik az öreg kontinensen futballoztak.

Alighanem ez adhatta az ötletet egy másik napilapnap, az uruguayi El Paísnak, hogy "Rey del Fútbol de América", vagyis "Amerika futballkirálya" néven szervezzen egy másik szavazást, amelyen viszont csak azokat lehetett megjelölni, akik a szubkontinensen futballoznak.

Ezt a trófeát először 1986-ban adták át, és az El Mundo által kiírt szavazás megszűnésével az uruguayi újság által meghirdetett voksolás vált az egyetlen, egyéni dél-amerikai, jobban mondva amerikai elismeréssé - mert nem csak a Dél-Amerikában, hanem a Mexikóban vagy az Egyesült Államokban futballozók is kaphatnak szavazatot. A kiírásnak, no meg annak köszönhetően, hogy manapság a legjobb focisták gyorsan Európába igazolnak, gyakran megtörténik, hogy a trófeát olyan labdarúgó kapja, aki az öreg kontinensen kevésbé ismert, vagy még nagyon fiatal, és nagy transzfer előtt áll. Utóbbira jó példa volt 1999-ben Javier Saviola vagy tavaly a chilei Matías Fernández, az idei győztes azonban inkább az előző - kevésbé ismert - kategóriába tartozik.

Az utóbbi idők legszorosabb végeredményét hozó voksolásán ugyanis a paraguayi csatár, Salvador Cabanas végzett az élen, mindössze hat ponttal megelőzve honfitársát, a Boca Juniors védőjét, Claudo Morel Rodríguezt. Cabanas alighanem elsősorban a Libertadores-kupában nyújtott remeklésének köszönhette a sok szavazatot, hiszen a legrangosabb dél-amerikai kupasorozatban tavaly senki sem szerzett nála több gólt: a csatár tíz találattal gólkirályi címet szerzett, és klubjával, a mexikói Club Américával a negyeddöntőig jutott, ahol a brazil Santos FC búcsúztatta őket.

De Cabanas rendkívül eredményes volt a mexikói pontvadászatban is: tavasszal, a clausurában kilenc gólt ért el (az América ezüstérmes lett), amihez ősszel, az apertura során újabb kilencet tett hozzá, és ehhez jött még négy gól a Copa Sudamericanában.

Ami a paraguayi válogatottat illeti Cabanasra ott sem lehetett panasz: a nyári Copa Américán háromszor volt eredményes, annak ellenére, hogy a paraguayiak négy mérkőzéséből háromszor csak a találkozó hajrájában állt be csereként. Az ősszel kezdődött vb-selejtezők során viszont már alapember volt a nemzeti csapatban, mind a négy összecsapáson kezdőként jutott játéklehetőséghez, és egy gólt ért el.

Gólok az idei győztestől:


Honfitársa, a szavazáson második helyett szerzett Morel Rodríguez a Boca Juniorsszal begyűjtötte a Libertadores-kupát, ami mellett alighanem a paraguayi válogatott kiváló szereplése volt az oka annak, hogy a voksoláson ilyen jól végzett. A paraguayi futball dél-amerikai elismertségét jól jelzi, hogy az év edzője (mert az El País ezt a díjat is kiosztja) az argentin Gerardo Martino lett, aki Paraguay válogatottjának a szövetségi kapitánya. Mindez persze maximálisan érhető, ha figyelembe vesszük, hogy a vb-selejtezőkön négy forduló után Paraguay áll az élen, megelőzve Argentínát és Brazíliát.

Az argentinoknak azért maradt egy harmadik hely a Boca Juniors jobbhátvédje, Hugo Ibarra révén, de Juan Román Riquelme alighanem esélyes lett volna a győzelemre is - ha ősszel hivatalosan nem a Villarreal CF játékosa. És ezen az sem változtatott, hogy a középpályás egyetlen tétmérkőzésen sem lépett pályára Spanyolországban...

A negyedik hely a mexikói kapusé, Guillermo Ochoáé lett, az ötödiken pedig holtversenyben a kolumbiai csatár, Radamel Falcao García (aki az argentin River Plate-ben focizik), illetve a Boca Juniors fiatal középpályása, Ever Banega végzett - utóbbi éppen a minap igazolt a Valencia CF-be.

A legjobb brazil a Sao Paulo FC kapusa, Rogério Ceni, aki így a hetedik pozíciót szerezte meg, holtversenyben a River Plate középpályásával, Fernando Belluschival. De kapott még szavazatot Diego Váleri (argentin, Lanús), Jorge Valdivia (chilei, Palmeiras), Carlos Villanueva (chilei, Audax Italiano), Paulo da Silva (paraguayi, Toluca), Kléber (brazil, Santos FC) és Ignácio González (uruguayi, Danubio FC).

A végeredmény alapján az újság összeállította a 2007-es esztendő dél-amerikai válogatottját is, amely az alábbi: Ochoa - Ibarra, Da Silva, Morel Rodríguez - Valdivia, Banega, Váleri, Belluschi, Villanueva - Cabanas, Falcao García.

www.infosport-focivilag.hu