Vágólapra másolva!
Amikor az őszi szezon elején a Valencia CF szurkolói a szakvezető, Quique Sánchez menesztését követelték, aligha gondolták, hogy pár hónappal később visszasírják a korábban közellenségnek számító mestert. Amikor ugyanis az edzőt felállították a kispadról október végén, akkor a csapat még a negyedik helyen állt a tabellán - most viszont csak hetedik, hat mérkőzés óta nyeretlen a bajnokságban, ráadásul a klub háza táján egyik botrány követi a másikat.

Ugyan a Valencia a legutóbbi két pontvadászatban egyaránt az első négy között végzett, és ezzel kiharcolta a Bajnokok Ligájában való szereplést, de Quique Sánchez mégsem számított népszerűnek a szurkolók körében. A fanatikusok ugyanis úgy érezték, hogy az edző nem hozza ki a maximumot a rendelkezésére álló keretből, és a munkáját állandóan Rafa Benítezéhez hasonlították - aki két bajnokságot és egy UEFA-kupát is nyert az egyesülettel.

A szakvezető azonban élvezte a vezetőség bizalmát, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a nyáron a klub megint csillagászati összeget költött új szerzeményekre: a Valencia összesen 42 millió eurót adott ki Iván Helguera, Nikola Zigic, Alexis, Javier Arizmendi, Timo Hildebrand és Manuel Fernandes megszerzése érdekében. A csapat tulajdonképpen nem is szerepelt rosszul az ősz első felében, hiszen a közvetlen élmezőny mögött állt, a gond csak ott volt, hogy a Luis Casanova stadionba kilátogatók ebből nem sokat érzékeltek, mert a gárda elsősorban idegenben remekelt. Míg vendégként az első négy találkozóján pontot sem veszített az együttes, addig ugyanezen időszak alatt hazai pályán vereséget szenvedett a Villarreal CF-től és az RCD Espanyoltól is, a Bajnokok Ligájában pedig a Chelsea FC vitte el a három pontot Valenciából. A drukkerek szinte már rutinból tüntettek az edző ellen, aki végül az első idegenbeli vereség után fel is állt a kispadról. A kilencedik fordulóban a Sevilla FC 3-0-ra győzte le a Valenciát, ezt követően Quique Sánchezzel közös megegyezéssel szerződést bontottak. A tréner leköszönő nyilatkozata jól jellemezte a kialakult helyzetet: "Az állásomat elveszítettem, de visszakaptam az életem".

A klub gyorsan megtalálta az új szakvezetőt, hiszen két nappal később bejelentették, hogy a Valencia szerződtette a holland Ronald Koemant, akit a PSV Eindhoventől csábítottak el. A németalföldi szakember 2010-ig írt alá a spanyolokhoz, ám a következő két bajnokin még nem ő ült a kispadon, hanem a tartalékok mestere, Óscar Fernandez. Koeman ezzel megúszta, hogy a Real Madrid elleni hazai 5-1-es vereség az ő nevéhez fűződjön, igaz, az ideiglenesen kinevezett tréner az RCD Mallorca ellen azért begyűjtötte a három pontot - természetesen idegenben. A holland szakember először a Real Murcia elleni hazai találkozón irányította a gárdát, és úgy tűnt, hogy minden a legnagyobb rendben: a Valencia végre megint nyerni tudott otthonában, ráadásul 3-0-ra, és a szurkolók optimistán várták a folytatást.

Gyorsan kiderült azonban, hogy az edzőcsere csak tovább fokozta a klubon belüli káoszt. Koeman felborította a megszokott rendet, változtatott az edzésmódszereken, majd hamarosan a taktikán is. Míg elődje a 4-4-2-es játékrendszer híve volt, a középpályán két offenzív szélsővel, illetve két, elsősorban védekező feladattal ellátott középső emberrel, addig Koeman hamarosan átállt a 4-2-3-1-es felállásra. Az eredmények pedig egyre romlottak: a Murcia 3-0-s legyőzését követően előbb Santanderben veszített a csapat, majd hazai pályán kapott három gólt az Athletic Bilbaótól, és a CA Osasuna ellenében is csak egy gól nélküli döntetlenre volt képes. A holland mester azonban bízott benne, hogy az FC Barcelona elleni hazai találkozóra felszívja magát a csapat, és a katalánok elleni esetleges diadal új lendületet adhat neki.

Ennek azonban éppen az ellenkezője történt, a Barca egy félidő alatt ízekre szedte a Valenciát, és végül úgy nyert 3-0-ra, hogy a gólkülönbség akár sokkal nagyobb is lehetett volna. Pár nappal később pedig robbant a bomba: Koeman ugyanis a tartalékok közé száműzte a klub három alapemberét, Santiago Canizarest, David Albeldát és Miguel Ángel Angulót. Mind a hárman részesei voltak a Benítez-korszak nagy sikereinek, ráadásul Canizares és Albelda először Koemannál is rendszeresen játéklehetőséget kapott. A kedvencek elzavarása persze hatalmas felzúdulást keltett, Albelda az esetet követő sajtótájékoztatón még el is sírta magát, de az edzőt ez nem hatotta meg. Más kérdés, hogy az azóta lejátszott két bajnokin sem tudott nyerni a csapat, amely így immár hat mérkőzés óta nyeretlen, és Koemannal eddig csak egy mérkőzésen győzött - ráadásul a holland irányításával megvívott hét bajnokiból ötön még gólt sem szerzett.

A botrányok pedig az új esztendővel sem értek véget, hiszen pár nappal ezelőtt arról érkezett híradás, hogy a csapat két portugál légiósa, Manuel Fernandes és Miguel az egyik éjszaki szórakozóhelyen kisebb perpatvarba keveredett, és Fernandes pár órát a rendőrségen volt kénytelen tölteni. Az ő szerződését azóta már fel is bontották, és a hét végén Miguel sem játszott, így aztán az alapvetően csatár Javier Arizmendinek kellett a védelem jobb oldalán helytállnia a Levante UD ellen.

A Valencia hívei a közeljövőben sem számíthatnak túl sok jóra, hiszen a következő két fordulóban a klub előbb az Atlético Madridhoz, majd a Villarrealhoz látogat - vagyis két élcsapat ellen kellene javítania rossz sorozatán. Más kérdés, hogy a fővárosiak ellen alighanem már pályára léphet a klub új szerzeménye, az argentin középpályás, Ever Banega, akit 18 millió euróért vettek meg a Boca Juniorstól. Az "új Redondóként" elkönyvelt focista mindenesetre nem a legideálisabb módját választotta a megérkezésnek: első edzésének napján máris a világhálóra került róla egy szexvideó. Csak hogy a klub továbbra se maradjon botrány nélkül...

www.infosport-focivilag.hu