Vágólapra másolva!
Az FA-kupa harmadik fordulójának egyik legnagyobb meglepetése az Everton FC hazai veresége volt a harmadosztályú Oldham Athletictől. A kisiklás magyarázata, hogy az együttes mestere, David Moyes több kulcsemberét is pihentette, mivel három nappal később a gárda a Ligakupa elődöntőjében lépett pályára, és a szakember alighanem úgy ítélte meg, hogy ebben a sorozatban nagyobb az esély arra, hogy a klub megszerezze első trófeáját 1995 óta.

A korábbi patinás egyesületet a kilencvenes évek végén már csak középcsapatként könyvelték el Angliában, ami nem meglepő, hiszen többször is vészesen közel került a kieséshez. A fordulatot David Moyes szerződtetése jelentette, hiszen a skót szakemberrel a kispadon az Everton FC az elmúlt öt esztendőben háromszor is a tabella első felében végzett, sőt, 2005-ben nagy meglepetésre negyedik lett, megelőzve a városi rivális Liverpool FC-t.

A legutóbbi pontvadászatban a hatodik pozíciót szerezte meg az együttes, ami szintén remek eredménynek számított, hiszen ezzel a csapat kiharcolta az UEFA-kupában való szereplést.

A jelenlegi szezon előtt így az volt a kérdés, hogy az Everton képes lesz-e megtartani a helyét a Premier League-ben közvetlenül az élmezőny (a nagy négyes) mögött, miközben Moyes egyre gyakrabban hangoztatta, hogy a kupasorozatok valamelyikében szeretne végre nem csak morális sikereket elérni. Ennek érdekében tavaly nyáron igyekezett a szokottnál is jobban megerősíteni csapatát, amelynek során előbb Phil Jagielka, majd Stephen Pienaar, végül Leyton Baines költözött Liverpoolba.

Kevéssel a transzferperiódus vége előtt azonban a várt nagy igazolás még nem volt ismert, a bejelentéssel a klub egészen augusztus 30-ig várt. Akkor hozták nyilvánosságra, hogy az Everton 16,6 millió euróért megvette a Middlesbrough FC nigériai csatárát, Yakubu Aiyegbenit, aki ötéves kontraktust írt alá a Goodison Parkban.

Az afrikai támadó vételára új klubrekord, ami azt jelenti, hogy Moyes két és fél év alatt háromszor fizetett rekordösszeget egy csatárért: 2005 januárjában David Beattie, 2006 nyarán Andy Johnsont volt a csúcstartó. Augusztus 30-án egyébként még egy futballista érkezett a kék-fehérekhez a régi közönségkedvenc, Thomas Gravesen személyében, akit a skót Celtic FC-től vettek kölcsön.

Neki azonban egyelőre nem sikerült tartósan beverekedni magát a kezdő tizenegybe, a többi új igazolás azonban viszonylag rendszeresen játéklehetőséget kap.

Az eredmények eleinte nem igazolták Moyest, hiszen kilenc forduló után az Everton csak a tizedik helyet foglalta el a tabellán, majd a tizedik játéknapon hazai pályán 2-0-re kikapott a városi rivális Liverpooltól. Ez a meccs azonban fordulópontot jelentett a gárda számára, hiszen a vitatott körülmények között elveszített derbi (az Everton kettős emberhátrányban fejezte be a találkozót, és a hazai szurkolók legalább egy elmaradt tizenegyest kértek számon a bírótól) után a Toffees valósággal megtáltosodott.

Az együttes produkált egy 13 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot (a szériába a bajnoki mérkőzések mellett a Ligakupa- és az UEFA-kupa-találkozók is beletartoznak), és azóta tartja magát a hatodik-hetedik helyen. A formajavulás egyik fő oka az ausztrál középpályás, Tim Cahill felépülése volt: ő éppen a 11. fordulóban lépett először pályára, és azóta már hat találatnál tart. A gólerős focista visszatérésével Moyes nyugodtan alkalmazhatta a 4-5-1-es felállást, hiszen a középpályán olyan kreatív focisták álltak a rendelkezésére, mint Cahill, Pineaar, Mikel Arteta vagy Leon Osman.

Jelenleg még a BL-t érő negyedik hely is "lőtávolban" van az Everton számára, hiszen a Manchester Cityvel szemben csak három pont a gárda lemaradása, de Moyes igyekszik reálisan felmérni a csapat esélyeit, és a lehető minél jobb bajnoki szereplés mellett tavasszal alighanem a kupasorozatokra koncentrál majd - hiszen csak itt van lehetősége arra, hogy végre valamilyen trófeát nyerjen a klubbal.

Az UEFA-kupában a csoportkört az első helyen zárta az együttes, és így bejutott a legjobb 32 közé, ahol a norvég SK Brann Bergen lesz az ellenfele. A skandináv gárda verhetőnek tűnik, azonban ezt követően a Rosenborg BK-Fiorentina párviadal győztesével mérkőzik majd a liverpooli együttes, azaz továbbjutása esetén nagyon komoly ellenfél vár rá.

A Ligakupában viszont már az elődöntőnél tart a csapat, ahol kedden a Chelsea FC volt az ellenfele. Moyes alighanem már erre a mérkőzésre tartalékolt, amikor három nappal korábban, az FA-kupában az Oldham Athletic ellen Phil Neville-t, Tim Howardot és Aiyegbenit is pihentette - talán úgy vélte, hogy a harmadosztályú ellenfelet így is ki kell vernie együttesének.

Ez nem sikerült, de az Everton hívei aligha bánkódnak majd emiatt, ha a Ligakupában az első mérkőzésen elszenvedett vereség ellenére (1-2) sikerül búcsúztatni a londoniakat. A Toffees utoljára 1995-benben tudott valamilyen trófeát nyerni, amikor is az FA-kupában végzett az élen, a ligakupát pedig még sohasem hódította el - Moyes mester szívesen írna történelmet csapatával.

www.infosport-focivilag.hu