Vágólapra másolva!
Talán nem véletlen, hogy a magyar sportszerető közvéleményt fokozottan érdekli, ki lesz a magyar futballválogatott következő szövetségi kapitánya, ám az "igazság" kiderítésében tán még Sherlock Holmes szimata is kevésnek bizonyulna, hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség háza tájáról semmilyen konkrét információ nem szivárgott ki edzőkérdésben. Illetve annyi igen, hogy Kisteleki István MLSZ-elnök külföldi edzőt hozna Magyarországra, s a minap azt is megtudhattuk, hogy kiket nem kért fel a sportvezető arra, hogy üljön le az oly' népszerű, ám sokszor igen kényelmetlen kispadra.

Felsorolni is nehéz, kik kerültek eddig szóba a magyar médiában azzal kapcsolatosan, hogy ki lehet, avagy ki lesz a magyar futballválogatott következő szövetségi kapitánya, akinek immáron a 2010-es vb-selejtezőkön kellene csapatot alkotnia, netán eredményt produkálnia. Aki olvassa a sportsajtót, a következő nevekkel már összefuthatott: Werner Lorant, Uwe Rapolder, Trond Sollied, Franky Vercauteren, Bölöni László, Carlos Alberto Torres, Christoph Daum, Benny Lennartson, Klaus Augenthaler, Henk ten Cate, Walter Meeuws, Lothar Matthäus, sőt a bátrabb újságok - félig-meddig viccesen - még José Mourinhót is szóba hozták.

Emlékezetes, Lothar Matthäus 2003-as kinevezése előtt is nevek tucatjaival dobálózott a sportsajtó, az aranylabdás német világsztár érkezését csak a kinevezése előtt pár nappal tudhatták meg - nem hivatalosan - az újságolvasók, aztán tényleg a jóképű német bújt ki a paraván mögül.

Az MLSZ és annak elnöke a friss kapitányügy fejleményeiről szinte egyáltalán nem tájékoztatta azt a közvéleményt, amelynek - ha a rovatunkban jelenleg is zajló szavazást vesszük alapul - 88 százaléka azt szeretné, ha maradna Várhidi Péter (akinek a szerződése 2007. december 31-én járt le). Noha Várhidi a Bozsik Péter-féle csapatot átvéve csak a hatodik Eb-selejtezős helyet érte el a C csoportban, a közönség szimpátiáját elnyerte. Például azzal, hogy 3-1-re legyőzte a világbajnok Itáliát (a meccs fénypontja Gera Zoltán csele volt, amellyel az aranylabdás Fabio Cannavaróból bohócot csinált), majd idegenben legyőzte Lengyelországot (igaz, mindkét találkozó barátságos 90 perc volt). A Moldova (0-3 idegenben) és a Görögország (1-2 itthon) elleni selejtezős kudarcok aztán megrendíthették a "szövetségiek" bizalmát, hiszen a kettős vereség miatt lett csak hatodik a gárda a kontinensbajnoki kvalifikációs sorozatban, igaz, ha az Eb-címvédőt legyűri a Várhidi-csapat, akkor negyedik helyen végez, s ez esetben nem is beszélnénk most kapitánykérdésről.

Várhidi maradásáról azonban - Kisteleki István egyetlen ehhez kapcsolódó nyilatkozatát figyelembe véve - jelenleg abszolút nincs szó, hiszen az elnök a Napkeltében közölte, kapitánykérdésben külföldi párti. Múlt pénteken még úgy tűnt, négy nappal később, tehát kedden fellebben a fátyol a titkos (?) jelöltről, ám a láthatóan némasági fogadalmat tett szövetségi emberek időt kértek, s újabb 168 órán át morfondíroznak még azon, hogy ki vezethetné ki a kátyúból a magyar labdarúgást. A végső döntésre tehát újabb egy hetet kell várni.

Kisteleki: Bármikor átadom a helyem!
(2007. december 14.)


Vasárnap "végre" neveket is megemlített az MLSZ honlapja, ám a furcsa közleményben - amely a közvéleményt tájékoztatni kívánó, ám nyilatkozatok híján arra képtelen sportsajtót "hangulatkeltőnek" nevezte, hozzátéve, hogy híreivel, információval csak a várakozás mesterséges felkorbácsolását éri el - csak kissé félreérthetően megfogalmazott cáfolatok szerepelnek. Megtudhatjuk, hogy ki miért nem lesz kapitány. Kiderül: Bölöni Lászlót és Hen ten Catét (noha kapcsolatban volt vele Kisteleki István) nem kérte fel az MLSZ-elnök kapitánynak, Franky Vercauteren neve pedig fel sem merült. S hogy akkor ki lesz az új szövetségi edző? Ezt jelen pillanatban megtippelni is lehetetlen...

Pár újdonság és "műhelytitok" azért kiderül, ha lapoz egyet.