Vágólapra másolva!
A labdarúgásban nem csak a jó játék és az eredményesség lehet érdekes, hanem az is, ha egy csapat úgy lóg ki a mezőnyből, hogy páratlanul rossz teljesítményt nyújt. Márpedig jelenleg a topligák közül háromban is hasonló a helyzet: a Premier League, a Ligue 1 és a Primera División sereghajtói már most szinte biztos kiesőnek számítanak, sőt, az sincs kizárva, hogy negatív rekordot állítanak fel hazájukban.

Az átlagos futballszurkoló (hacsak nem lángol éppen az egyik szóban forgó klubért) általában nem érdeklődik a tabella alján szereplő csapatok iránt, hanem az foglalkoztatja, hogy mely együttesek állnak az élen, kik vannak versenyben a bajnoki címért. Pedig a kiesés elleni küzdelem legalább annyira izgalmas lehet - más kérdés, hogy gyakran megesik, hogy egy gárda olyan gyenge teljesítményt nyújt, hogy már hetekkel a pontvadászat vége előtt eldől: a következő idényben egy osztállyal lejjebb folytatja. A jelenlegi szezonban Európa öt legrangosabbnak tartott bajnoksága közül háromban is akad egy csapat, amely messze kilóg a mezőnyből, és már most majdnem biztosra vehető, hogy búcsúzik az élvonaltól.

Spanyolországban a Levante UD a legutóbbi pontvadászatban 42 pontot szerzett, és a 14. helyen végzett, vagyis ha nem is simán, de megőrizte élvonalbeli tagságát. A klub anyagi helyzete azonban már akkor is aggasztó volt, és mára még rosszabbra fordult, ami katasztrofális hatással volt a focisták teljesítményére. Az amúgy sem túl acélos együttes legjobbjai messze elmaradtak tudásuktól, az egyik legfontosabb új szerzemény, a grúz Sota Arveladze még azelőtt megsérült, hogy pályára léphetett volna a csapatban, ráadásul az idény közben kirúgott edző, Abel Resino az elmaradt fizetések miatt beperelte az egyesületet.

Nem csoda, hogy a Levante 20 forduló alatt mindössze kilenc pontot szerzett, 12 játéknap óta nyeretlen, és menthetetlen helyzetben van. A gárdát most már legfeljebb csak az motiválhatja, hogy legalább ne az övék legyen minden idők legrosszabb eredménysora a Primera Divisiónban: ezt a kétes dicsőséget a Sporting Gijón birtokolja, amely az 1997-98-as pontvadászatban mindössze 13 pontot szerzett. A Levanténak ez talán összejön...

Az angol Derby County azonban lehet, hogy ezt sem fogja megúszni, az együttesnek alaposan össze kell szednie magát, ha nem akar a Premier League történetének legrosszabb csapataként bekerülni a históriáskönyvekbe. A szebb napokat is látott Kosok (a klub kétszeres bajnoknak mondhatja magát) ötéves távollét után jutottak vissza az élvonalba tavaly nyáron, mégpedig az osztályozó megnyerésével, és a jelenlegi pontvadászatban értelemszerűen a bennmaradás kiharcolása volt a céljuk - azonban ez is túlzott elvárásnak bizonyult.

Hiába érkezett hét új focista is a csapathoz a holtszezonban, a Derby mindössze egyetlen győzelmet tudott aratni. Egyelőre az edzőcsere, illetve a téli szerzemények sem javítottak a helyzeten, pedig új igazolásból nincs hiány: a Kosok ebben a hónapban máris öt új focistát szerződtettek. A gárdának 23 forduló után mindössze hét pontja van, márpedig a Premier League negatív rekordjának meghaladásához legalább 19 egységre van szükség - a Sunderland AFC a 2002-2003-as bajnokságban ennyit ért el. Sőt, még a második világháború utáni negatív angol csúcs, az 1985-ben a Stoke City által összegyűjtött 17 pont is elérhetetlen messzeségnek tűnik jelenleg a Derby számára...

A Kosokat aligha vigasztalja, de könnyen lehet, hogy nem ők lesznek az egyetlen topligás gárda, amely negatív csúcsot dönt ebben a szezonban. Franciaországban ugyanis az FC Metz szintén rendkívül pocsékul áll. Az ugyancsak újonc együttes 21 bajnokijából mindössze egyet tudott megnyerni, és további öt alkalommal döntetlent ért el, vagyis mindössze nyolc ponttal rendelkezik. Metzben is megtörtént az ilyenkor szokásos edzőcsere, természetesen eredménytelenül, és ami igazán elképesztő az elzásziak mostani idényét tekintve, az az a tény, hogy az egyesület 21 mérkőzésen már összesen 36 futballistát alkalmazott!

Mindenesetre ahhoz, hogy a bajnokság végeztével ne az FC Metz legyen a negatív rekorder, a gárdának még legalább nyolc pontot kellene gyűjtenie, a fenti cseppet sem büszke titulushoz ugyanis a Ligue 1-ben 15 egység párosul: 1946-ban az FC Sochaux, 1961-ben az ES Troyes, 1980-ben pedig a Stade Brest gyűjtött ennyit. Ráadásul ez a három együttes mindezt még úgy hajtotta végre, hogy egy győzelemért csak két pont járt: a mai számítás szerint a Brest például 19 ponttal végzett volna...

Forrás: EPA
A metziek (balra) csupán kakaskodásban veszik fel a versenyt a vetélytársakkal

Ami egyébként a többi európai pontvadászatot illeti, a fent felsoroltaknál sokkal rosszabb eredmények is akadnak. Elég, ha csak a magyar bajnokságban sereghajtó Tatabányát említjük, amely 15 forduló alatt mindössze öt pontot szerzett, de ugyanennyivel rendelkezik például a montenegrói Mladoszt Podgorica is, illetve a portugál Uniao Leiria is - e két gárda ráadásul még nyeretlen is. A grúz Dinamo Batumi ugyan már nyert egy bajnokit, de ezen kívül csak egyetlen döntetlent ért el, vagyis csupán négy pontja van - ugyanúgy, mint az azeri ABN Bardának.

Európa legrosszabb élvonalbeli gárdájának azonban jelenleg kétségtelenül a máltai Mqabba FC számít, amely a hét végén a 14. vereségét szenvedte el a szezon során - 15 forduló alatt. A klub a fennmaradó egy összecsapását ugyan megnyerte, még szeptemberben 3-2-re verte a Sliema Wandererst, de így is csupán három pontja van.

www.infosport-focivilag.hu