Vágólapra másolva!
Ismert a negyeddöntő első résztvevője az Afrika-kupán, hiszen Elefántcsontpart Benin magabiztos legyőzésével továbbjutott csoportjából. Az előzetesen esélyesnek tartott Nigéria viszont azzal, hogy csak egy gól nélküli döntetlenre volt képes Mali ellen, a kiesés szélére sodródott. Szombaton a szintén favoritnak vélt Kamerunnak Zambia ellen kellene megmutatnia, hogy képes jobb játékra, mint Egyiptom ellen, a Fáraók pedig Szudán legyőzésével máris bejuthatnak a legjobb nyolc közé.

A beniniek német szakvezetője, Reinhard Fabisch csapatára irányította a figyelmet azon kijelentésével, hogy a Mali elleni találkozót megelőzően megpróbálták őt bundázásra rávenni - az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) egy napot adott a trénernek, hogy bizonyítsa állítását.

Az edzőnek mindenesetre csapata továbbjutási esélyeivel már nem kell foglalkoznia, hiszen Benin a második összecsapását is elveszítette, és Elefántcsontpart ellen csak az volt a kérdés, hogy Didier Drogbáék hány góllal nyerik meg a mérkőzést.

Az első mérkőzésén Nigéria ellen győzött Elefántok ezúttal támadóbb felállásban játszottak, hiszen ott volt a kezdő tizenegyben az Olympique Lyon szélsője, Kader Keita is, és a gárda ennek megfelelően futószalagon alakította ki a ziccereket a benini kapu előtt - a helyzetkihasználás azonban csapnivaló volt.

Végül öt perccel a szünet előtt Drogba megtörte a jeget, és nem sokkal később a Touré-testvérek összjátéka után a fiatalabb tesó, Yaya volt eredményes. A második játékrészben az elefántcsontpartiak hasonló szellemben futballoztak, és számtalan ziccerük közül még kettőt értékesítettek - a negyedik találatnál Aruna Dindane (akinek a sérült keze be volt kötve, és a kezdéskor a játkvezető csak hosszas huzavona után engedélyezte, hogy a kötés maradhat) a kamerának a cipőjét mutatta, amelyre a 2006-os Afrika-kupa alatt elhunyt kislányának neve volt írva.

Az utolsó percekben a beninieknek legalább a szépítő találat megadatott, és hogy az elefántcsontpartiak szövetségi kapitánya ne legyen maradéktalanul elégedett, arról Kolo Touré sérülése gondoskodott: a bekket még az első félidő hajrájában kellett lecserélni, aminek hírét alighanem klubcsapatának, az Arsenalnak az edzője, Arsene Wenger is nyugtalanul fogadta.

A csoport másik mérkőzésén Nigéria számára az "életben maradás" volt a tét, a Szuper Sasoknak az Elefántcsontpart elleni vereséget követően mindenképpen nyerniük kellett volna Mali ellen. Szövetségi kapitányuk, Berti Vogts három helyen is változtatott kezdő tizenegyén (kihagyta például Nwankwo Kanut és John Utakát is), ám ennek ellenére az együttes játékában szemernyi változást sem lehetett felfedezni.

A nigériaiakból hiányzott a lendület, azonban szerencséjükre Mali is hasonlóan futballozott, így a találkozó nagy része a középpályán zajlott, ahol a felek hatalmas, ámde kevésbé látványos küzdelmet vívtak egymással. Vogts a szünetben becserélte Utakát Obafemi Martins helyére, de a játék képe egyáltalán nem változott meg.

Csak az utolsó tíz percre pörögtek fel egy kicsit az események, amikor előbb Yakubu Aiyegbeni lőtt lesgólt, majd a másik oldalon Seydou Keita távoli lövése a felső kapufán csattant.

A gól nélküli döntetlen elsősorban Malinak kedvez, hiszen Frédéric Kanoutééknak így az utolsó játéknapon már csak egy döntetlenre van szükségük a biztos továbbjutó, és így alighanem erősen tartalékos Elefántcsontpart ellen, míg Nigéria csak akkor mehet tovább, ha legyőzi Benint, és Mali veszít.

B csoport, 2. forduló:
Benin - Elefántcsontpart 1-4 (0-2)
Sekondi, Sekondi Takoradi-stadion
v.: Marange (zimbabwei)
Benin: Chitou - Adenon, Adjamossi, Chrystosome (Seka, 68.), Gaspoz (Ogunbiyi, 50.), Ahoueya, Boco, Sessegnon, S. Tchomogo (Maiga, 58.), Omotoyossi, O. Tchomogo. Szövetségi kapitány: Fabisch.
Elefántcsontpart: Barry - Eboué, Meité, K. Touré (Gohouri, 45+3.), Boka, Zokora, Y. Touré, Dindane, K. Keita (Kouassi, 76.), Drogba (Sanogo, 68.), S. Kalou. Szövetségi kapitány: Gili.
gól: Omotoyossi (91.), ill. Drogba (40.), Y. Touré (44.), K. Keita (52.), Dindane (63.)

Nigéria - Mali 0-0
Sekondi, Sekondi Takoradi-stadion
v.: El-Arzsun (marokkói)
Nigéria: Ejide - Taiwo, Nwaneri, Shittu, Yobo, Mikel, Olofinjana, Nsofor (Makinwa, 85.), Aiyegbeni, Martins (Utaka, 46.), Odemwingie (I. Uche, 57.). Szövetségi kapitány: Vogts.
Mali: M. Sidibé - Tamboura, A. Coulibaly, Diamoutene, Kanté, A. Sidibé (Dembele, 87.), M. Diarra, Se. Keita, Mo. Sissoko (Diakité, 83.), Kanouté, D. Traoré (M. Diallo, 73.). Szövetségi kapitány: Jodar.

A csoport állása:
1. Elefántcsontpart 6 pont
2. Mali 4
3. Nigéria 1
4. Benin 0

Szombaton a kameruni válogatottnak mindenképpen nyernie kellene Zambia ellen, különben Samuel Eto'óék nagyon nehéz helyzetbe kerülnek. A Szelídíthetetlen Oroszlánok ugyanis az első meccsüket 4-1-re elveszítették Egyiptom ellen, Zambia viszont 3-0-ra nyerni tudott Szudán ellenében.

Ráadásul a zambiaiaknál azon a találkozón két kulcsjátékos, a középpályás Isaac Chansa és a csapatkapitány Chris Katongo eltiltás miatt nem játszhatott - utóbbi most biztosan visszatér a gárdába. Kamerunnál Otto Pfister mester alighanem kihagyja a kezdőből Jean Makount, akinek a helyén Achille Emana kaphat lehetőséget.

Pikáns meccsnek ígérkezik a csoport másik találkozója, hiszen a két szomszédos ország, Egyiptom és Szudán nagy riválisnak számít - más kérdés, hogy óriási meglepetés lenne, ha nem a Fáraók gyűjtenék be a három pontot.

A szudáni mester, Mohamed Abdallah mindenesetre máris kijelentette, hogy csapata számára a továbbjutásnál is fontosabb az Egyiptom elleni győzelem, és a szudáni játékosok nem voltak hajlandóak nyilatkozni egy egyiptomi tévéstábnak, sőt, ököllel estek az operatőrnek - a tömegverekedést csak rendőri fellépés szakította félbe...

Ami az egyiptomi csapatot illeti, az első találkozóról eltiltás miatt hiányzott középpályás, Ahmed Hasszán immár a gárda rendelkezésére áll.