Vágólapra másolva!
A Premier League 25. fordulójában a dobogósok közül csak az Arsenal tudott nyerni, az Ágyúsok megfosztották hazai veretlenségétől a Manchester Cityt. A bajnok Manchester United csak Carlos Tévez 94. percben szerzett góljával egyenlített a Tottenham vendégeként, míg a Chelsea ikszelt a Portsmouth-szal. Az angol másodosztályban a magyarok közül Buzsáky Ákosnak volt a legjobb napja, aki góllal és gólpasszal vette ki a részét a Queens Park Rangers 3-0-s győzelméből a Bristol City ellen. A Bundesliga tavaszi idényét góllal kezdte Huszti Szabolcs, a Hannover magyar légiósa, aki tizenegyesből vette be a Hamburg kapuját, a mérkőzés végül 1-1-es döntetlennel zárult. Hollandiában Dzsudzsák Balázs újabb PSV-gólból vette ki a részét, a NEC sikeréhez pedig a jó védő Babos Gábor és az asszisztot jegyző Vadócz Krisztián járult hozzá. Spanyolországban az újonc Almería óriási meglepetésre megleckéztette a listavezető Real Madridot, míg a Serie A-ban a Palermo és a Napoli is otthon tartotta a három pontot.

Kilenc győzelem és három döntetlen - igazán imponáló otthoni mérleggel várhatta az Arsenal elleni rangadót a Manchester City, bár intő jel lehetett Dunnéknak, hogy a tabellán elfoglalt, még mindig előkelőnek nevezhető helyezést elsősorban a remek szezonkezdetnek, nem pedig az utóbbi hetekben mutatott teljesítményének köszönhette a "kisebbik" manchesteri klub.

A City összeállításán érezhető volt, hogy Eriksson tart az Ágyúsoktól, hiszen kreatív támadójátékosai közül Geovanni, Vassel és Mpenza is a kispadon kezdett, a hagyományos négyvédős szisztémát pedig ötfős, kemény középpályával fejelte meg a menedzser, így elöl az ifjú titán, Daniel Sturridge egyedül kényszerült felvenni a harcot a vendég védőkkel.

Az Arsenal kapujában ezúttal Lehmann kezdett, de ott volt a csapatban a szezon első felében jobbára csak Ligakupa-meccseken bevetett, ám Wengert jó teljesítménnyel meggyőző Sagna, valamint a jó formában lévő horvát-brazil, Da Silva is.

Forrás: EPA

Flamini, és a manchesteri gólszerző Fernandes Gelson párosjelenete

A kezdés után aztán gyorsan kiderült, hogy hiábavaló volt Eriksson mester igyekezete a kapott gól elkerülésével kapcsolatban, hiszen mindössze kilenc percre volt szükségük a vendégeknek, és a góllövőlistán az éllovas Cristiano Ronaldót lelkesen üldöző Adebayor révén megszerezték a vezetést.

A hátrány tudatában mennie kellett volna előre a Citynek, azonban Sturridge gyakorlatilag megjátszhatatlan volt a vendégvédők gyűrűjében, a két szélső középpályás közül pedig csak Petrovban volt lendület ezen a napon, Elano végig mélyen tudása alatt játszott.

A világoskékek válságát ráadásul remekbeszabott ollózós góllal mélyítette Eduardo Da Silva, apró szépséghibája volt a hazai védelem teljes lenullázásával született találatnak: lesről esett.

Ekkor úgy tűnt, hogy eldőlt a mérkőzés, azonban Clichy gondoskodott róla, hogy maradjanak izgalmak a hátralévő közel 65 percre is: alig két perccel a második londoni gól után a francia bekk Arsenal-játékostól merőben szokatlan módon passzolta el a labdát saját tizenhatosán belül, Fernandes pedig köszönte szépen az ajándék labdát, és a tehetetlen Lehmann mellett a jobb alsó sarokba gurított.

A második félidőt megpróbálta megnyomni a City, azonban igazi helyzetig nem jutottak a hazaiak, ráadásul minden Arsenal-kontra komoly gólveszélyt hordozott magában. Eriksson beküldte Geovannit, Vasselt és Mpenzát is, de ezen a napon ők sem tudtak segíteni a csapaton.

A hajrában aztán Adebayor bebiztosította az Ágyúsok sikerét (érdekesség, hogy a togói csatárt a felezővonal közelében felrúgták, a játékvezető azonban előnyszabályt alkalmazott és továbbengedte az akciót. Adebayor nem fetrengett, nem reklamált, hanem felpattant, második hullámban felért az akcióval: gól lett a példás - számára talán általános - hozzáállás jutalma).

A vége tehát 3-1 az Arsenalnak, amellyel a fővárosiak továbbra is bajnokesélyesek, de egyelőre még a City sem szakadt le nagyon a negyedik helyért folyó versenyfutásban.

A Tottenham revánsra készült a Manchester ellen, mivel egy héttel korábban az FA-kupában 3-1-re nyertek a Vörös Ördögök, és ezzel kiejtették a londoniakat. A MU-nak is fontos lett volna a siker, hiszen a Ferguson-bandával a forduló előtt azonos pontszámmal álló Arsenal nyerni tudott a City otthonában.

Ennek ellenére a Spurs akarta érvényesült az első félórában, és a 21. percben góllá érett a hazaiak fölénye: egy gyors kontrát úgy tűnt kivédekezik a MU, amikor Hargreaves megállította Jenast, ám a hatalmas sprintet kivágó Lennon begyűjtötte a labdát, majd beadott, Van der Sar pedig éppen Berbatov elé ütötte a játékszert, akinek csak az üres kapuba kellett belsőznie.

Forrás: Getty Images

Brown (balra) még a levegőben sem hagyta magára Berbatovot, de egyszer lemaradt a bolgárról

A második félidőben is a bolgár támadó villant, három manchesteri védő között indult el, aztán pazar labdával ugratta ki Robbie Keane-t, az ír azonban szinte hazaadott, gyatra gurítását Van der Sar könnyen fogta. Sir Alex behozta Nanit és Andersont is, de ők sem vittek színt a United játékába, ám a 94. percben így is összejött az egyenlítés, Nani szöglete után a rövid saroknál szemfüleskedő Tévez helyezte a labdát a bal sarokba, így a Spursnek nem sikerült a visszavágás, de a címvédő sem lehet elégedett, mert az Arsenal két ponttal előrébb tart.

A Chelsea sem tudta begyűjteni a három pontot, a Kékek a Portsmouth vendégeként ugyan vezetést szereztek Anelka révén, de a Pompeyban is villantak a téli igazolások, Baros előkészítése után Defoe köszönt be Cech-nek, így 1-1-gyel zárult a csata. Az Everton hiába uralta a Blackburn elleni meccset, a liverpooliaknak be kellett érni egy ponttal, bár a végén Andy Johnson ugyan gólt szerzett, de ezt les miatt nem adta meg a bíró.

Pocsék formában van a Reading, amely sorozatban hatodszor vesztett, ezúttal az a Bolton tréfálta meg a Royals becenévre hallgató gárdát, amely tíz hónap után zárt ismét sikeres idegenbeli túrát, és amelynek az is belefért, hogy Matt Taylor büntetőt hibázott. A Wigan Kilbane fejesével verte a West Hamet, és így elmozdult a kiesőhelyről, ahova a Derbyvel ikszelő Birmingham került, amely kiengedte a kezéből a győzelmet, mivel Villa a 89. percben szerezte a Kosok találatát.

A nap utolsó meccsén a Liverpool az első félidőben nem tudta feltörni a Sunderland védelmét, aztán az 57. percben Carragher beadását Crouch bebólintotta, és ezzel nyeregbe kerültek a Vörösök. Tizenkét perccel később Crouch előkészítése után Fernando Torres lépett ki, és bár Gordon beleért a spanyol lövésébe, hárítani nem tudott.

Forrás: Getty Images

Crouch remek fejjátéka mellett balettban sem gyenge

A végén még Gerrard értékesített egy tizenegyest, bár Gordon ehhez is hozzáért, így 3-0-val húzta be a meccset a Pool, amely utoljára még tavaly karácsonykor nyert bajnokit.

Premier League, 25. forduló:
Manchester City - Arsenal 1-3 (1-2)
gól:
Fernandes (28.), illetve Adebayor (9., 88.), Eduardo (26.)

Tottenham Hotspur - Manchester United 1-1 (1-0)
gól:
Berbatov (21.), illetve Tévez (94.)

Portsmouth - Chelsea 1-1 (0-0)
gól: Defoe (64.), illetve Anelka (55.)

Birmingham City - Derby County 1-1 (0-0)
gól: S. Larsson (68.), illetve E. Villa (89.)

Blackburn Rovers - Everton 0-0

Reading - Bolton Wanderers 0-2 (0-1)
gól: Nolan (33.), Helguson (58.)

Wigan Athletic - West Ham United 1-0 (1-0)
gól: Kilbane (45.)

Liverpool - Sunderland 3-0 (0-0)
gól: Crouch (57.), Fernando Torres (69.), Gerrard (89., 11-esből)

vasárnap:
Newcastle United - Middlesbrough 14.30
Fulham - Aston Villa 17

Az állás:
1. Arsenal 25 52-18 60 pont
2. Manchester United 25 49-12 58
3. Chelsea 25 38-17 54
4. Everton 25 40-23 44
5. Liverpool 24 40-17 43
6. Aston Villa 24 43-31 41
7. Manchester City 25 32-28 41
8. Blackburn Rovers 25 32-31 39
9. Portsmouth 25 35-26 38
10. West Ham United 24 29-22 36
11. Tottenham Hotspur 25 45-41 29
12. Newcastle United 24 27-42 27
13. Bolton Wanderers 25 26-34 25
14. Middlesbrough 24 21-37 25
15. Wigan Athletic 25 24-40 23
16. Sunderland 25 24-45 23
17. Reading 25 30-52 22
18. Birmingham City 25 24-37 21
19. Fulham 24 23-42 16
20. Derby County 25 13-52 9

Gyors revánst vehet a Spurshttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20080201-beharangozo-az-europai-topligak-forduloi-elott.html?pIdx=1