Vágólapra másolva!
A ciprusi Limassolban idei első mérkőzését vívta Szlovákia ellen a magyar labdarúgó-válogatott. A barátságos összecsapáson az unalmas és gól nélküli első félidő után feljavult az iram, és Gera Zoltán fejesével vezetéshez is jutott Várhidi Péter csapata, ám csak tíz percig örülhettek a mieink, mert Stanislav Sestak a 64. percben egyenlített - beállítva az 1-1-es végeredményt. Együttesünk - a tervek szerint - következő hat meccsét hazai környezetben vívja, öt felkészülési után az első tétmeccsre, a Dánia elleni budapesti vb-selejtezőre szeptember 6-án kerül sor.

Forrás: [origo] A mérkőzés összefoglalója

A mérkőzés barátságos, ám mindenki tudja, manapság azért az eredmény is fontos minden mérkőzésen - ha kikap a csapat 5-0-ra, hiába lő 10 kapufát, a közvélemény nem elégedett, míg egy nyögvenyelős 1-0-s siker után nem kell magyarázkodni, bár fanyalgók biztosan lennének akkor is.

Arra mindenképp jók az ilyen találkozók, hogy kísérletezzen az aktuális kapitány. Várhidi Péter így is tett, hiszen a Watfordban, illetve a Bresciában mostanság kispados Priskin Tamás, illetőleg Feczesin Róbert helyett Gera Zoltán lett az egy szem csatár elöl. Ami a meccs előtt nem tűnt rossz elgondolásnak - múlt héten kedden a West Bromwich Albion menedzsere, Tony Mowbray szintén befejező centerként számított Gerára, aki lőtt is egy irdatlan nagy bombagólt.

Gera előre tolása már csak azért sem tűnt "veszélyesnek", mert a középpályán - mily' ritkán mondhatunk ilyet a magyar futballban - tolongtak a kezdőcsapatba kerülésért a jó formában lévő játékosok, jobb oldali középpályásként így a QPR-ban szombaton szintén szép gólt szerző Buzsáky Ákos kapott helyet, középen a 11 évvel ezelőtti BL-győztes Dortmundba igazoló Hajnal Tamás kapta meg a karmesteri pálcát, a "legnagyobb forgalmú" poszton, a balszélen pedig az eltiltása után visszatérő Huszti Szabolcs lett a befutó. Micsoda csapat ez, egy bombaformában lévő Dzsudzsák Balázst ki kell hagynia a kapitánynak, az angol másodosztályban szintén brillírozó Halmosi Péterről nem is szólva! Szerencsére egy meccs 90 percig tart, így - írjuk ezt a meccs előtt - nem lennénk meglepve, ha a szünetben a PSV-ben gólzsákká előlépett exdebreceni Dzsudzsák váltaná Husztit.

A három ballábas "dudás" ezúttal tényleg nem fért meg a csárdában, hiszen védőként egyikőjük sem bevethető, Halmosinál minden bizonnyal jobb teljesítményre képes a reaktivált Lőw Zsolt - a német harmadosztályból nem, a másodikból azonban már be merte hívni őt a kapitány.

A belső védőink tavaly nem nagyon remekeltek, ám ezen a poszton Juhász Rolandnál és Vanczák Vilmosnál nem is könnyű feladat megfelelőbb jelöltet találni (a még szóba, illetve általában keretbe is kerülő Balogh Béla és Vaskó Tamás egyaránt keveset játszik az angol Championshipben), a magyar bajnokságban edződött bekkek gyorsaságban, átjátszhatatlanságban nagyon távol állnak még az európai középmezőnytől is.

Jobb oldali védőként a Mattersburgban edződő Csizmadia Csaba kezdett, Szélesi Zoltán pedig a védelem előtt bizonyíthatott védekező középpályásként. Szélesi partnere a végre bajnoki meccseken (Serie B, Brescia) is szereplő, szorgalmas labdagyűjtögető Vass Ádám. A kapuban Fülöp Márton helye betonbiztos Várhidinél.

S hogy mely együttes az esélyesebb? Ha a világranglistát nézzük, akkor egyenlő játékerőt képvisel a magyar és a szlovák válogatott, míg a mieink az 50. helyen állnak, északi szomszéduk 54. A nem is olyan közelmúltban ez másképp volt, 1999-ben a szlovákok a 21. (!) pozíciót foglalták el, a magyar csapat ebben az évben 45. volt, ám 1997-ben például 76, míg 2005-ben 73 jobb válogatott volt a magyarnál a Földön a FIFA számításai szerint.

A magyar válogatott a szlovákok elleni meccs után Szlovéniát (március 26., Zalaegerszeg), Görögországot (május 24.), Horvátországot (május 31.), Argentínát (június 4.) és Montenegrót (augusztus 20.) is vendégül látja, majd jöhet az első vb-selejtező Dánia ellen, a szeptember 6-ai tétmeccs szintén hazai pályán kerül megrendezésre. Ciprus után tehát nem fognak sokat fickándozni Geráék, a következő idegenbeli meccset ugyanis nem korábban, mint szeptember 10-én játsszák majd Svédországban.