Vágólapra másolva!
A címvédő egyiptomi csapat lesz a kameruni válogatott ellenfele a Ghánában zajló labdarúgó Afrika Kupa vasárnapi fináléjában, miután az elődöntőben 4-1-re nyert az elefántcsontparti együttes ellen. Elsőként a kameruni válogatott jutott be a fináléba, miután az elődöntőben 1-0-ra legyőzte a házigazda ghánai csapatot.

A ghánaiak a találkozó jelentős részében fölényben játszottak, de a kameruniak egy gyors kontrával eldöntötték az összecsapást.

A 90. percben egy nem mindennapi eseménynek lehettek szemtanúi a nézők: Rigobert Songot ápolni kellett, ám a vendéglátók egyik segítője szerette volna talpra állítani. Ekkor jött a kameruni André Bikey, és nemes egyszerűséggel fellökte őt, amiért piros lapot kapott.

Elődöntők:
Kamerun - Ghána 1-0 (0-0)
gól: Nkong (71.)
piros lap: Bikey (90. Kamerun)

Egyiptom - Elefántcsontpart 4-1 (1-0)
gól:
Fathi (12.), Zaki (62., 67.), Abutrika (90.), illetve Keita (63.)

Forrás: MTI

Haminu Dramani és Thimothee Atouba párharca a Ghána-Kamerun elődöntőn

Csütörtökön menesztették Henri Michelt, a marokkói válogatott szövetségi kapitányát. A francia szakember csapata az Afrika-kupán nem jutott a negyeddöntőbe, miután csoportjában két vereséggel és egy győzelemmel a harmadik helyen zárt.

"Michel több ok, többek között a rossz Afrika-kupa-szereplés miatt távozik" - jelentette be Mohamed Auzal, a Marokkói Labdarúgó Szövetség alelnöke.

Friss hír a Drogba-ügyben: ezentúl soha semmilyen díjat, elismerést nem kap az Afrikai Labdarúgó Szövetségtől (CAF) az a játékos, aki a meghívás ellenére nem megy el a szervezet díjátadó ünnepségére.

"A távolmaradással a vétkes futballista nem tiszteli a CAF-ot, és semmibe veszi az afrikai szurkolók millióit" - olvasható a CAF honlapján kiadott közleményben.

Didier Drogba, az elefántcsontparti válogatott csatára és Claude Le Roy szövetségi kapitány meghívásuk ellenére nem vettek részt a múlt pénteki ceremónián. Távolmaradásukat azzal indokolták, hogy a nemzeti együttes a vasárnapi, Nigéria elleni Afrika-kupa-negyeddöntőre készült.

A ghánai Michael Essien ott volt az eseményen, ahonnan szombaton a hajnali órákban ért vissza a válogatotthoz. A díjátadó helyszíne, a togói főváros Lome több órás autóútra feküdt az elefántcsontpartiak szállásától.

Drogba a díjátadó után azt mondta, eredetileg őt választották Afrika legjobbjának 2007-ben, a sorrend azt követően változott, hogy jelezte: nem megy el az ünnepségre. A CAF a mali Frederic Kanoutét tüntette ki, a hivatalos végeredmény szerint Drogba második lett.