Vágólapra másolva!
Kevin McCabe angol fontmilliomos már majdnem lemondott az Üllői úti ingatlanról, hatodjára nem kívánt pályázni, a szurkolói szimpátia és saját makacssága azonban végül meggyőzte, és adott még egy utolsó esélyt a "sorsnak", ami a Ferencváros számára tényleg az utolsó szalmaszálat jelenti. Még egy nap, és kiderül, hogy hazánk ismét bolondot csinált-e az angolokból, vagy végre érvényesül a papírforma, és valódi befektetőké lesz a Fradi. Exkluzív interjú Kevin McCabe-bel, aki hétfőn az Inter-Continental Hotelben eddig még nem tapasztalt őszinteséggel beszélt az elmúlt időszak történéseiről s a várható ferencvárosi jövőről az [origo]-nak.

- A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács vasárnap bejelentette, hogy három ajánlat érkezett a Ferencvárosi Torna Club és a Fradi-pálya melletti telek megvásárlására, s végre van olyan beadvány, amely megfelel a meghatározott formai feltételeknek. Mindenki tudja, az ön cégéről, a Scarborough-ról van szó. Mit vár az eredményhirdetéstől, nem tart attól, hogy éppen szerdán derül ki - nyert-e vagy nem?
- A naptáromban a kedd után csütörtök következik, a szerdát nem különösebben kedvelem (Sheffieldben a Kevin McCabe tulajdonában lévő United városi rivális csapata a Wednesday - a szerk.), de remélem, hogy ezúttal a szerda szerencsét hoz. Mi a magunk részéről mindent megtettünk a siker érdekében, és úgy érezzük, ezúttal is elfogadható ajánlatot tettünk. Amíg a magyar kormány, illetve az NVT hivatalosan nem hirdeti ki az eredményt és ezt írásba nem adja - okulva az előző tender idején tapasztaltakból, - muszáj némileg szkeptikusan állnunk a dolgokhoz. Egyelőre úgy tűnik, minden rendben lesz, reméljük a legjobbakat.

- Rieb György, a Ferencváros elnöke az [origo]-nak a minap azt mondta, 99 százalékos a valószínűsége annak, hogy mindent rendben találnak a pályázattal kapcsolatban. Mi lehet az az 1 százalék?
- Remélem, hogy még ennél is kisebb az esély a kudarcra. Túl sok időt és energiát fektettünk az ügybe az utóbbi hónapokban, ezért a késlekedés meglehetősen frusztráló. Alaposan feltérképeztük a Ferencvárost, szakembereket küldtünk ide, hogy megnézzék, milyen irányban lehet fejleszteni a klubot, a Fradi vezetői is ellátogattak Sheffieldbe, többször is tárgyaltunk egymással. Több időveszteséget egész egyszerűen nem engedhetünk meg magunknak.

- Bizonyára tudja, az ötödik tender eredménytelenségét követően utcai tüntetésekre is sor került, amelynek résztvevői egyöntetűen az ön ferencvárosi szerepvállalása mellett álltak ki, s azóta is érezhető a Sheffield United elnöke, a Scarborough első embere felé irányuló szimpátia. Mit gondol erről a heves érzelemnyilvánításról?
- Megdöbbentő volt az a rokonszenv, amit a magyar szurkolók tanúsítottak felénk - de ez egyben hatalmas felelősség is. Most a Sheffield szurkolóin a sor, hogy valamit visszaadjanak ebből a sok kedvességből, amit kaptunk Magyarországról. Rajtuk a sor, hogy a maguk módján ők is támogassanak minket, és ezen keresztül a ferencvárosi futball reneszánszát. Amint már említettem, a probléma az volt, hogy nagy lelkesedéssel, komoly tervekkel belevágtunk a dologba, majd hirtelen, számunkra érthetetlen okok miatt a magyar állam megakadályozta a továbblépést. Reméljük, ezúttal a bejelentés meggyőző lesz, nem lesznek kifogások, és elkezdhetjük a munkát. Előbb rövid távon a futballcsapat fejlesztésével, később az új stadion megépítésével, és egy teljesen új futball-inkrastruktúra kialakításával.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Képgaléria

- Talán kissé furcsának tűnik a kérdés, de akkor is itt ülne Budapesten, ha a Sheffield United nem esik ki tavaly - egyébiránt felettébb furcsa körülmények között - a Premier League-ből?
- A United szereplése, hogy épp a Premier League-ban, vagy a másodosztályban szerepel, teljesen független ettől. Nekünk nemcsak itt Magyarországon és az önök által is ismert kínai csapatnál, a Csengdu Blades-nél vannak érdekeltségeink, hanem például egy ausztráliai első ligás egyesületnél, egy belgiumi klubnál és sok más helyütt is. Együttműködési megállapodásunk van a brazíliai Sao Paulo csapatával fiatal játékosok nevelésére. Azt gondolom, hogy az említett klubokkal ápolt szoros viszony jó arra, hogy az igazán tehetséges játékosokat a Sheffieldhez irányítsuk. Ez a lehetősége természetesen a Ferencváros futballistáinak is meglesz.

- A kínai klub megszerzése is olyan nyögvenyelősen ment, mint a Ferencváros esetében?
- Igazából nem volt komolyabb leküzdendő akadály. Nekünk már korábban is voltak ingatlan-érdekeltségeink Kínában, de az, hogy egy angol futball-klub tulajdonosa is vagyok, kétségtelenül nagy előnyt jelentett. Amikor Csengduba mentünk, ahol egy helyi klubot, a Csengdu Five Bullst kínálták megvételre, ebből lett később a Csengdu Blades. A helyzet meglehetősen egyszerű volt a Csengdu Bladesnél, a klubnál zűrzavaros állapotok uralkodtak, nem volt megfelelő infrastruktúra, a stadion borzalmas állapotban volt, és a klub menedzsmentjét is újra kellett szerveznünk, és olyan személyeket kellett kineveznünk, akik képesek voltak a játékosok motiválására. Ilyen értelemben nem okozott nehézséget a Csengdu átalakítása és egy hatékony futballcég működtetése a nyugati normáknak megfelelően. A jelek szerint ez ráadásul sikeres is volt, hiszen míg a Sheffield kiesett az első osztályból, a Csengdu épp most jutott fel.

- Nem gondolja úgy, hogy a Ferencváros körül zajló események és az a tény, hogy az előző pályázatot érvénytelenítették, a Fradi és a politika nemkívánatos kapcsolatát jelentik?
- Nagyon úgy tűnik. Amikor például Kínában vagyok, tökéletesen megértem és elfogadom a két kultúra közötti különbséget. Nálunk is és ott is másképp működnek a dolgok, míg most azt kellett megtapasztalnom, hogy bizony ez a különbség Anglia és Magyarország között is fennáll. Tehát csak feltételezni tudom, hogy a felmerült problémák politikai jellegűek voltak. Hogy ezek miért történtek és mik voltak az okok, arra nem tudok válaszolni, mert összességében nem ismerem a magyar kultúrát, de azt hiszem, igazából ez lehetett a késés oka.

- Hogyan talált rá a Ferencvárosra és elmondható-e, hogy megkedvelte a klubot?
- A Ferencvárosnak nagyon jól csengő neve van Nagy-Britanniában, és ez az egyik leghíresebb kelet-európai klub. A magyar futball hírneve - bár az ötvenes években volt igazán nagy csapatuk - máig él az angol emberekben. Mindig pontos információim voltak a klubról, és mióta négy éve megnyitottuk budapesti irodánkat, számtalan alkalommal mentem el a stadion mellett, és ilyenkor az jutott az eszembe, mennyire kár, hogy egy ilyen híres csapatnak ennyire lepusztult állapotú és divatjamúlt stadionban kell játszania. Ezután - nagyjából kilenc hónappal ezelőtt - találkoztam néhány emberrel, akikkel beszélgetni kezdtünk, egyre többet tudtam meg a klubról, annak történelméről, a csapat eredményeiről, s ezután kezdtük el kidolgozni a koncepciónkat. Természetesen ebben a koncepcióban az ingatlan is komoly szerepet játszik, de hangsúlyoznám, hogy nem kizárólag a földterület hasznosítása a célunk.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Képgaléria

- Ha minden kedvezően alakul a következő néhány hétben, várható, hogy új játékosokat hoznak a Ferencvárosba Angliából, netán Kínából?
- Kollégám, Terry Robinson, a Sheffield United klubigazgatója eddig három alkalommal járt az Üllői úton, ő a felelős a személyi kérdésekben, amibe természetesen a játékosok is beletartoznak. Paul Shaw, a Sheffield játékosa már a Fradival készül, és szó van arról, hogy a United afrikai és karibi játékosai közül néhány az Üllői úton folytatja.

- Mit gondol, hol tart majd a Ferencváros egy, öt, tíz év múlva?
- Minden részletre kiterjedő pontos terveink vannak a Ferencvárossal. Az egyik legfontosabb, hogy legyen egy új stadionunk, amire büszkék lehetünk mi magunk, de a szurkolók is. Ezek mellett a csapat vezetését is át kell alakítani, új játékosokat kell szerződtetni, az itt dolgozó edzők is teljesen új rendszerben működnek majd, külön fitneszedzővel, étkezési tanácsadóval és minden olyan - a Sheffieldnél már bevált - megoldással, amely a játékosok technikai és taktikai fejlődést segíti elő. Előreláthatólag a teljes átalakítás 3-5 évet vesz majd igénybe, hiszen nem építhetünk modern arénát egyetlen éjszaka alatt, ezért a szurkolók türelmét kérem, azonnali csodára ne számítsanak!