Vágólapra másolva!
Az Afrika-kupa döntője ugyan nem hozott olyan gólzáport, mint a viadal korábbi szakaszának mérkőzései, de izgalmakban a finálé során sem volt hiány, és az egyiptomiak címvédése részben az európai klubfutball kritikája is. A Fáraók mindenesetre történelmet írtak, hiszen Egyiptom lett az első ország, amely hatszor nyerte meg a kontinensviadalt, szakvezetőjük, Hasszán Sehata pedig a második szövetségi kapitány, aki duplázni tudott.

A torna előtti esélylatolgatások során ugyan mind a két együttes szóba került a végső győzelemre is képesnek tartott gárdák között, de arra kevesen tippeltek volna, hogy a fináléban éppen Kamerun és Egyiptom találkozik majd. Főleg, mivel a két csapat egy csoportban szerepelt, és akkor az egyiptomiak alaposan meglepték a kameruniakat, akik most nagyon fogadkoztak, hogy visszavágnak a torna elején elszenvedett 4-2-es vereségért.

A Szelídíthetetlen Oroszlánoknál az elődöntőben kiállított André Bikeyt a védelem tengelyében Bill Tchato pótolta, és Otto Pfister a támadó részlegben kissé megkavarta a kártyákat azzal, hogy a kezdők közé jelölte a Ghána ellen csereként győztes gólt szerzett Alain Nkongot. A másik oldalon Sehata nem variált: ugyanazt a csapatot küldte pályára, mint az Elefántcsontpart elleni elődöntőben.

A mérkőzés kissé tapogatózó játékkal kezdődött, az első védést Idriss Carlos Kameninek kellett bemutatnia, aki Hasszán Abutrika távoli lövését tolta szögletre. Nem sokkal később a kameruniaknak kényszerű cserét kellett végrehajtaniuk, a középpályás Alexandre Song ugyanis nem tudta folytatni a játékot, és vele egy nagyon fontos láncszem vált ki.

Ezzel együtt a meccs kezdett felpörögni, köszönhetően elsősorban Kamerunnak, azonban az egyiptomi ellentámadások sokkal veszélyesebbe voltak, és a nagyobb lehetőségek a Fáraók előtt adódtak. Samuel Eto'ót szinte teljesen kikapcsolták a játékból, és hiába állt be a második félidő elején Mohamed Idrissou, a Szelídíthetetlen Oroszlánok támadójátékából hiányzott az átütő erő.

Egyiptom ezzel szemben szinte mindegyik támadásából veszélyt teremtett, Kameninek előbb Amr Zaki lövését kellett hárítania, majd pedig Abd Rabu bombáját védte. A trófea sorsáról végül egy hatalmas védelmi hiba döntött: egy vaktában előrevágott labdát a legrutinosabb kameruni védő, Rigobert Song elvétett, majd nagy birkózásba kezdett a csereként beállt Mohamed Zidannal, aki végül a földről felpattanva a másik oldalon egyedül érkező Abutrika elé tolta a játékszert, a középpályás pedig higgadtan a hálóba helyezett.

Az egyiptomi ünneplés közepette Song a mezébe temette arcát, Kameni próbálta őt vigasztalni. A középhátvéd a hajrában kis híján jóvátette hibáját, de fejese a kapu fölé szállt, és Kamerunnak nem is nagyon akadt más egyenlítési lehetősége. Pedig egy újabb gól pontosan a 100. lett volna a tornán, amely így, 99 találattal is minden idők leggólgazdagabb Afrika-kupája volt.

Eredmény, Afrika-kupa, döntő:
Kamerun - Egyiptom 0-1 (0-0)
Accra, Ohene Djan-stadion
v.: Codjia (benini).
Kamerun: Kameni - Geremi, Tchato, R. Song, Atouba, Emana (Idrissou, 55.), A. Song (Binya, 16.), M'Bia, Epalle (M'Bami, 65.), Nkong, Eto'o
Egyiptom: El-Hadari - Mohamed, H. Szaid, Goma, Moavad, Abd Rabu, Fati, A. Hasszán, Abutrika (I. Szaid, 89.), Moteab (Zidan, 60.), Zaki (Savki, 84.)
gól: Abutrika (77.).

www.infosport-focivilag.hu