Vágólapra másolva!
A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

A kanadai születésű, ám portugál származású Nelly Furtado korunk egyik legsikeresebb pop-énekesnőjének számít, köszönhetően legutóbbi nagylemezének, a 2007-ben megjelent Loose-nak, amelyről több dal is listavezető volt mind az Egyesült Államokban, mind Európában.

Furtado, aki a szovjet tornászról, Nellie Kimről kapta a nevét, a kanadai Victoriában született, és már gyermekkorában is élénken érdeklődött a zene iránt, 12 esztendősen pedig már dalokat írt. Tizenéves korában Torontóba került, és a város multikulturális jellege nagy hatással volt rá, ami a későbbi albumain is érezhető.

Első nagylemeze 2000-ben jelent meg Whoa, Nelly címmel, és a róla elsőként kimásolt kislemeznek (I'm like a bird) köszönhetően rögtön berobbant a nemzetközi slágerlistákra. Furtadót 2002-ben négy Grammy-díjra is jelölték, és nem csak a rajongók, hanem a kritikusok is elismerően nyilatkoztak róla, éppen a művészetének sokszínűsége miatt.

Ehhez képest a második album (Folklore, 2003) kevésbé volt sikeres, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy a zene kevésbé volt populáris, és a címnek megfelelően sokkal inkább merített a különböző népzenei elemekből.

A harmadik, a legutóbbi lemez, amely 2006-ban jött ki Loose címmel, viszont annál nagyobb üzleti sikert aratott: ennek oka egyrészt az, hogy Nelly populárisabbra vette a hangvételt, és sokkal több hip-hop-elemet emelt be a zenéjébe - nem véletlen, hogy az album egyik fő producere Timbaland volt. A Loose az MTV Europe 2007-es választásán az év albuma lett, a Say it Right című dalt pedig idén Grammy-díjra jelölték a legjobb női popdal kategóriájában.


Furtado alighanem portugál származásának köszönhette, hogy őt kérték fel a 2004-es Európa-bajnokság hivatalos dalának előadására - a kontinensviadalt ugyanis Portugáliában rendezték. Ugyan az énekesnő saját elmondása szerint nem érdeklődik különösebben a labdarúgás iránt, de portugáliai koncertkörútja során megtapasztalta, hogy a luzitánok mennyire rajonganak a sportágért, és a koncerteken gyakran hallotta a "Força" szót, ami tulajdonképpen a "Hajrá" portugál megfelelője.

A dalhoz készült videoklip a játék örömét és az összefogás fontosságát emeli ki, és Furtado a nótát az Európa-bajnokság megnyitóján is előadta. Érdekesség, hogy a szerzeményben az egyik leghíresebb amerikai bendzsó-művész, Béla Fleck is közreműködik - aki magyaros keresztnevét Bartók Béla tiszteletére kapta.

DJ Harmi