Vágólapra másolva!
A héten folytatódik a magyar pontvadászat, és a Soproni Liga mérkőzésein a tavasszal ismét rengeteg új arcot lehet majd felfedezni, hiszen a klubok többsége jó néhány új futballistát igazolt külföldről. Az utóbbi időben megint fellángolt a vita arról, hogy érdemes-e a honi egyesületeknek olyan légiósokat igazolni, akikre máshol nem nagyon van szükség - mi ebben nem szeretnénk állást foglalni, csupán igyekszünk bemutatni a télen érkezett szerzemények nagy részét. Mert mindenkiről még nekünk sem sikerült érdemleges információt szereznünk...

Yusuf Adewunmi (Budapest Honvéd)

1982. november 5-én született Hamburgban nigériai apa és német anya gyermekeként - aminek köszönhetően mindkét ország állampolgárságával rendelkezik. Futballozni a Vorwärts Wacker Billstedt nevű csapatban kezdett, majd megfordult az FC St. Pauliban is, de ott nem töltött el sok időt - hamarosan az ETV Hamburgban kötött ki. Annál azonban tehetségesebbnek bizonyult, mint hogy amatőr szinten futballozzon, hiszen 21 esztendősen a Hamburger SV szerződtette - igaz, csak a tartalékcsapatba.

A 2003-2004-es idényben a német harmadosztályban 14 bajnokin szerepelt, edzője pedig nem volt más, mint a később a felnőtt gárdát is irányított, jelenleg pedig a Borussia Dortmundnál dolgozó Thomas Doll.

A következő szezonban már több lehetőséget kapott, és háromszor eredményes is volt - egyszer éppen a BVB tartalékjai ellen. A 2005-2006-os pontvadászatban is csak a HSV tartalékcsapatában vitézkedett, akkor a Regionalligában öt találatig jutott - egyiket a Werder amatőrjeinek lőtte.

2006 nyarán azonban elhagyta a hamburgiakat, és a szintén harmadosztályú Fortuna Düsseldorfba igazolt, de új állomáshelyén már nem ment neki olyan jól a játék - mindössze 19 bajnokin vetették be, és csak egy gólra volt képes - igaz, azt megint a Dortmund tartalékcsapata ellen ünnepelte. Tavaly nyáron a szlovák Artmedia Petrzalka szerződtette, és Pozsonyban hol jobbszélsőként, hol pedig jobbhátvédként szerepelt, többnyire csereként.

Veledar Esad (Budapest Honvéd)

A bosnyák-német kettős állampolgársággal rendelkező futballista 1984. január 4-én született, és az SpVgg Unterhaching volt az első klubja, de már tizenévesen az 1860 München utánpótlásához került. A korosztályos csapatokból 2003-ban vitték fel a tartalékokhoz az Oroszlánoknál, de ott nem sok lehetőséget kapott.

A 2004-2005-ös bajnokságban öt mérkőzésen lépett pályára a Regionalligában: négyszer csereként jutott szóhoz, de az utolsó fordulóban végigjátszhatta a 90 percet. Ezt követően a görög Panionioszhoz került, alighanem annak köszönhetően, hogy ott honfitársa, Ewald Lienen volt az edző, de a helléneknél is csak a tarcsiban futballozott, az első osztályban egyszer sem szerepelt.

A legutóbbi idényt az olasz harmadosztályú AC Martina Calcio csapatánál töltötte - bár érdekesség, hogy egyes külföldi futballportálok az AS Martina Calciót említik volt együtteseként, ez pedig egy futsal-egyesület...