Vágólapra másolva!
Nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan újabb tagállammal bővül az Európai Labdarúgó Szövetség, az UEFA, hiszen február 17-én Koszovó kimondta a függetlenségét Szerbiától, és máris több ország elismerte az új államot. Az UEFA-tagságig persze alighanem még eltelik egy kevés idő, de ettől függetlenül érdemes megvizsgálni, hogy kik jöhetnek szóba a koszovói válogatott összehívásakor - akár olyan labdarúgók is, akik más nemzeti tizenegyben már pályára léptek.

A koszovói labdarúgó-válogatott persze jelenleg is létezik, mint ahogyan Koszovói Labdarúgó Szövetség is, de egyelőre mindkettő csak nemhivatalosan, hiszen sem a FIFA-nak, sem az UEFA-nak nem tagja a szervezet. Egy koszovói csapat már 1993-ban játszott barátságos mérkőzést Albánia legjobbjaival, de komolyabbra csak 2005-től fordult a válogatott története.

Innentől kezdve a helyi bajnokság csapataiban szereplő focistákból összeállt együttes rendszeresen pályára lépett más, nem FIFA-tagállamnak számító csapatok (mint például Észak-Ciprus, Lappföld vagy Monaco) ellen. Tavaly júniusban fordult elő első ízben, hogy az ellenfél a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség égisze alá tartozó nemzet válogatottja volt, és a koszovóiaknak Szaúd-Arábiát is sikerült legyőzniük 1-0-ra.

Lassan a koszovóiaknak fontolóra kell venniük, hogy kikre is számíthatnak egy esetleges nemzeti tizenegynél. Európában ugyanis rengeteg, koszovói származású futballista kergeti a labdát, és páran már más ország válogatottjában is pályára léptek, így ők már aligha játszhatnak a koszovói gárdában.

Pedig akadnak közöttük egészen kiváló labdarúgók is. A svájci Valon Behrami például a Lazio profija, és a helvét nemzeti tizeneggyel ott volt a legutóbbi világbajnokságon is; szintén svájci válogatottnak mondhatja magát a csatár Milaim Rama, aki jelenleg az FC Thunban szerepel, és a 2004-es Európa-bajnokságon is pályára lépett.

Szintén Koszovóból származik a Kuqi-testvérpár, Shefki és Njazi, akik már Finnországban nőttek fel, és egyaránt be is mutatkoztak északi rokonaink válogatottjában - sőt, Shefki Kuqi több mint 50 alkalommal húzhatta fel a címeres mezt. Már egyszeres finn válogatott a görög Apollon Kalamariaszban szereplő Perparim Hetemaj is - vagyis a koszovói csapatnál már ő sem jöhet számításba. Ardian Gashi viszont a norvég nemzeti tizenegy mezét viselte hét alkalommal, pedig ő is Koszovóban született.

Egyes vélekedések szerint viszont az nem elképzelhetetlen, hogy a FIFA speciális engedélyével, és az albán szövetség beleegyezésével azok a focisták, akik Albánia válogatottjában már szerepeltek, de koszovóinak érzik magukat, játszhatnának a válogatottban.

Forrás: Getty Images

A Lazio svájci válogatottja, Valon Behrami is koszovói származású

Közülük elsősorban Lorik Canát kell kiemelni: a pristinai születésű középpályásnak az albán mellett francia és svájci állampolgársága is van, de ő az albán válogatottat választotta - legalábbis eddig.

A rutinos középpályás, Besnik Hasi szintén rendszeresen szerepelt az albán nemzeti tizenegyben, de a hírek szerint ő szívesen szerepelne a koszovói csapatban, elvégre születése ezt lehetővé tenné. A származás alapján ez a választási lehetőség felmerülhet még Arjan Beqajnál (Anorthoszisz Famaguszta), Debatik Currinál (Vorszkla Poltava), Besart Berishánál (Burnley FC) és Mehmet Dragushánál (SV Elversberg) is - ők mindannyian szerepeltek már Albánia válogatottjában.

Arról nem is beszélve, hogy jó néhány olyan fiatal labdarúgó is szerepel Európában, aki koszovói származású, és ha az ország válogatottja valóban FIFA-, illetve UEFA-tag lesz, akkor lehetséges lenne a beválogatásuk.

Az Eintracht Frankfurt 21 esztendős középpályása, Faton Toski például ebbe a kategóriába tartozik, akárcsak a 22 éves Enis Alushi: az SV Wehenben futballozó játékos 2004-ben tagja volt az U19-es német válogatottnak is. Astrit Ajdarevic viszont a svéd U17-es csapat tagja, miközben a Liverpool FC utánpótlás-akadémiáján tanul, és a Vörösöknél hatalmas jövőt jósolnak neki.

www.infosport-focivilag.hu