Vágólapra másolva!
A szerdai játéknapon csak három visszavágóra kerül sor a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, mivel az FC Internazionale-Liverpool FC összecsapást csak egy héttel később játsszák - mivel Milánóban kedden az AC Milan és az Arsenal FC játszott egymással. A Chelsea FC-Olympiakosz meccsen a vendégek továbbjutása hatalmas meglepetést jelentene, a másik két párviadalban azonban nyitott a továbbjutás kérdése: az FC Portónak az FC Schalke 04, a Real Madridnak pedig az AS Roma ellen kellene egygólos hátrányt ledolgoznia hazai pályán.

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a Real Madrid a legutóbbi három szezonban egyaránt a nyolcaddöntőben búcsúzott a Bajnokok Ligájától, vagyis ha most sikerülne továbbjutnia az AS Roma ellenében, akkor máris jobban szerepel, mint 2004 óta bármikor. A királyi gárdánál persze ennél is többre vágynak, de első lépésként az olasz klubot kellene búcsúztatni, ami nem tűnik egyszerű feladatnak, részben az egygólos hátrány, részben pedig a rómaiak remek formája miatt.

A taljánok a múlt héten előbb 1-1-es döntetlent játszottak a Serie A listavezetőjével, az FC Internazionaléval, majd a hét végen félgőzzel is 4-0-ra verték a Parma FC-t. A vendégeknél a jobbhátvéd Marco Cassetti vállsérülése miatt biztosan nem játszik, de Christian Panucci személye miatt ez korántsem olyan nagy probléma - az már annál inkább, hogy a brazil középhátvéd, Juan szereplése is kérdéses. Őt Matteo Ferrari pótolhatja, míg a középpályán a fő kérdés az, hogy David Pizarro vagy Alberto Aquilani kap lehetőséget.

Sérültekben a Real Madridnál sincsen hiány: Arjen Robben a hét végén kapott egy rúgást a lábára, és így kihagyja a találkozót, és Ruud van Nistelrooy játéka is bizonytalan. Bernd Schuster mester legnagyobb szerencséjére legalább Robinho felépült, és az ő játékára nagy szüksége van a madridiaknak, hiszen mindenképpen gólt, sőt, alighanem gólokat kell majd szerezniük. Ha Van Nistelrooy mégsem tud pályára lépni, akkor Júlio Baptista szerepelhet a kezdők között.

A Real Madridhoz hasonlóan az FC Portónak is egygólos hátrányt kellene ledolgoznia, de a portugáloknak valamivel könnyebb ellenfél jutott, ők az FC Schalke 04 ellen játszanak. Márpedig a gelsenkircheniek nincsenek valami jó formában, legutóbbi három bajnokijukat egyaránt elveszítették, és a pletykák szerint BL-kudarc esetén edzőjük, Mirko Slomka könnyen repülhet.

A mester a hírek szerint elsősorban a védekezésre fektetné a hangsúlyt Portóban, és könnyen lehet, hogy csak egyetlen csatárt küld a pályára Kevin Kuranyi személyében, a védelem előtt viszont két védekező középpályás is szerepelhet (Jermaine Jones és Fabian Ernst). Kérdés, a nemzetközi futballban oly népszerű, de a Schalke számára új 4-2-3-1-es taktika mennyire jön be a gelsenkircheniek. A túlságosan defenzív futball akár vissza is üthet, mert ha a Porto betalál, akkor a németeknek nagyon nehéz dolguk lesz.

A portóiak ugyan városi rangadót játszottak a hét végén a Boavista FC ellen, de a jelek szerint a BL sokkal jobban foglalkoztatta őket, hiszen a "Sakkosok" ellen kimaradt a kezdők közül Bosingwa, Lisandro López, Raúl Meireles és Ricardo Quaresma is - akik a Schalke ellen alighanem ott lesznek a csapatban. Persze érthető, hogy a Porto inkább a BL-re koncentrált, elvégre a bajnokságban még így is 12 pont az előnye.

A papírforma alapján a legsimább szerdai találkozónak a Chelsea FC és az Olympiakosz összecsapása ígérkezik, hiszen ebből a párviadalból a görögök kivételével mindenki a londoniak továbblépését várja.

Ugyan a Kékeknél az elmúlt napokban az elveszített Ligakupa-döntő miatt kicsit feszült volt a hangulat, és a hírek szerint Avram Grant mesternek nincs valami nagy tekintélye a focisták előtt, de a hét végi, West Ham United elleni magabiztos győzelem azért jelezte, hogy a Chelsea nincs olyan rossz formában. A szakvezetőnek továbbra is a bőség zavarával kell megküzdenie, és ennek áldozatai ezúttal Nicolas Anelka és Shawn Wright-Phillips lehetnek - a csatársorban Didier Drogba, a szélen pedig Salomon Kalou játszhat.

A görögöknél a két legnagyobb hiányzó a vállsérüléssel kidőlt Lomana Tresor Lua-Lua és az argentin Luciano Galletti lesz, és a helléneknek kisebbfajta csodára lenne szükségük ahhoz, hogy továbbmenjenek - elvégre eddigi hét angliai fellépésük mindegyikét legalább két góllal veszítették el.

www.infosport-focivilag.hu