Vágólapra másolva!
A Zalaegerszegen elszenvedett 4-1-es bajnoki vereség, illetve a hazai pályán elért 1-5-ös, Debrecen elleni Ligakupa-eredmény után ismét a Szusza Ferenc-stadionban zakózott az Újpest, amely a Soproni Liga 18. fordulójának rangadóján 3-1-re kapott ki a listavezető MTK-tól. A Győr a Tatabánya Szőnyi úti "otthonában" győzött, a nap másik három összecsapása pontosztozkodással ért véget.

Soproni Liga, 18. forduló:
Újpest FC - MTK 1-3 (0-1)
Szusza Ferenc-stadion, 4541 néző
v.: Szabó Zsolt
Újpest FC: Balajcza - Böjte, Korcsmár (Regedei, 75.), Juhár, Sadjo - Tisza, Bozic, Ebala, Radulovic (Hajdú, 63.) - Kovács Z., Dourandi (Moldovan, 69.)
MTK: Végh - Horváth L., Lambulic, Pintér, Pollák - Kulcsár (Kecskés, 85.), Zsidai, Szabó Á. (Pátkai, 79.), Hrepka - Kanta, Urbán (Pál, 55.)
gól: Ebala (51.), illetve Lambulics (29.), Kanta (67., 70. - az elsőt büntetőből)
sárga lap: Bozic (9.), Balajcza (66.), Regedei (66., még pályára lépése előtt), illetve Hrepka (11.), Horváth (21.)

Annak ellenére, hogy Sallói István az [origo] Vendégszobájában is megerősítette, a klub közel egymillió eurót költött játékosvásárlásra, sőt, a februári sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, "Nyugodtan kijelenthetem, hogy a legerősebb kerettel rendelkezünk Magyarországon", az Újpest elképesztően kezdte a tavaszt.

A csapat a Siófok 3-0-s legyőzése után ugyanis előbb 4-1-re kikapott Zalaegerszegen, majd hazai pályán 5-1-es zakóba futott bel a Debrecen elleni Ligakupa-összecsapáson.

"Az MTK elleni mérkőzés fontosságát nem is kellett hangsúlyozni a játékosoknak, hiszen azzal mindannyian tisztában vagyunk. A problémákat szeretnénk megoldani, aminek eredményeként megnyerhetjük a szombati bajnokit" - nyilatkozta a szombati összecsapás előtt Urbányi István vezetőedző, ám a látottak nem erről tanúskodtak.

A kezdőcsapat kijelölésénél gondot okozott, hogy a sérült Ivan Dudic és Foxi Kethevoama mellett Vermes Krisztián sem tudta vállalni a játékot, ez azonban nem lehetett ok arra, hogy az első játékrész legörömtelibb hazai eseményére a kezdősípszó előtt kerüljön sor.

Márpedig Joe Böröcz ügyvezető igazgató a klub örökös bajnokát, Göröcs Jánost köszöntötte, a kezdőrúgást pedig szülei ajándékaként Török Ádám végezte el.


A mérkőzés sok mindenre emlékeztetett, csak élvonalbeli rangadóra nem. A két csapat szótárából alapfogalmak hiányoztak, így aztán futást, pontos passzt és szabályos játékot ritkán lehetett látni.

29 percet kellett várni az első helyzetre, s ez mindjárt gólt is eredményezett. Az ellenfél szögleteinél teljesen tanácstalan Újpest-védelem szépen asszisztált ahhoz, hogy Kanta beívelését Lambulic teljesen üresen érkezve bólintotta a jobb sarokba (0-1).

Hat perccel később ismét villant az MTK, egy gyors támadás során Szabó Ádám vette át a labdát, 10 méteres lövése azonban a lécről vágódott a mezőnybe.

A 38. percben egy jobbról érkező átadást Kanta vett át az ötösön - Juhár és Böjte valahol csellengett -, ám félfordulatból megeresztett ollózását Balajcza nagy bravúrral védte.


Nosztalgiasiker Újpest-szurkolóknak

A második játékrész elején növelhette volna előnyét az MTK. Egy vendégszögletre Pollák érkezett jól, fejesét Balajcza reflexből védte, Urbán ismételt, ám a kapus a gólvonalon fekve is hárított.

Az 51. percben váratlanul egyenlített a hazai együttes, Radulovic beadására Ebala robbant be, s 7 méterről védhetetlen gólt fejelt (1-1).

Feléledt a hazai közönség, ám a 65. percben a lelkesedés tüntetésbe fordult, Szabó játékvezető ugyanis "megette" Pál nagy halálát, a büntetőt Kanta magabiztosan vágta a léc alá (1-2).

És ha valaki nem hitte volna, hogy ilyen tragikomikus a hazai védelem, a 70. percben végképp meggyőződhetett róla. Előbb Pál lőtt kapufát, a kipattanót Kulcsár próbálta kapura szúrni, ám a becsúszó védő blokkolt, Kanta 20 méterről kapásból akart lőni, ám lyukat rúgott. A támadás már-már véget ért, ám Sadjo ahelyett, hogy kihozta volna a labdát, hátba lőtte Kantát, a lecsorgó labdára az MTK-csatár rástartolt, s a kiinduló Balajcza felett a jobb sarokba emelt (1-3).

"Urbányi, takarodj!" - zendített rá a hazai tábor, saját edzője ellen petárdákkal tiltakozva.

Az utolsó negyedóra már csak a kölcsönös cserékkel telt, az MTK győzelmével továbbra is őrzi vezető helyét a Soproni Ligában.