Vágólapra másolva!
A Zenit és a Leverkusen is készülhet a negyeddöntőre az UEFA-kupában, mivel mindkét gárda idegenbeli góllal harcolta ki a továbjutást a Marseille, illetve a Hamburg ellenében. Juhász Roland végig a pályán volt a Bayernt Münchenben legyőző Anderlechtben, igaz, a 2-1-es siker ellenére a belgáknak esélye sem volt a továbbjutásra. Több sikerélmény jutott Dzsudzsák Balázsnak, aki a PSV-Tottenham találkozó büntetőpárbajában nagyon fontos pillanatban volt higgadt, és ezzel hozzájárult ahhoz, hogy a hollandok kiejtsék a londoniakat. Szintén büntetőkkel ment tovább a Fiorentina, jóval kevésbé kellett viszont izgulniuk a Getafe-drukkereknek, a madridi kiscsapat ugyanis kettős győzelemmel lépett át a Benficán.

Amikor az Olympique Marseille az UEFA-kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén 55 perc elteltével Djibril Cissé és Niang góljaival 3-0-ra vezetett a Stade Velodrome-ban a szentpétervári Zenit ellen, nem sokan fogadtak volna arra, hogy az orosz csapatnak még lesz esélye a továbbjutásra.

Aztán amikor a hajrában Arsavin egy remek egyéni alaktítást megkoronázva a bal sarokba emelve szépített, akkor azért lehetett sejteni, hogy mégsem lesz lefutott a visszavágó. Persze a helyzet nem volt ismeretlen a gallok számára, hiszen a 32 között is orosz ellenfél került az útjukba, és az OM akkor odahaza 3-0-ra simán nyert, aztán a visszavágon úgy kapott ki 2-0-ra, hogy a végén a szerencsére is szüksége volt, hogy a Szpartak Moszkva ne gyötörje be a hosszabbítást jelentő találatot.

Ráadásul a második meccs előtt az is nyomaszthatta a franciákat, hogy két évvel ezelőtt szintén a 16 között futottak bele a Zenitbe, és akkor ők húzták a rövidebbet, mivel az oroszok Arsavin góljával nyertek idegenben, otthon pedig kihúzták 1-1-gyel.

Talán ez a fájó emlék tüzelte fel az OM játékosait, remekül kezdtek ugyanis a vendégek, de Cana a léc fölé bólintott Nasri szabadrúgása után, és Taiwo sem célzott elég pontosan Valbuena beadása után. Aztán jöttek a hazai lehetőségek, Arsavin Mandandát tornáztatta meg, aztán Zirjanovot hozta helyzetbe, de hiába.

A 39. percben pazar akció végén összesítésben egy gólra csökkentette hátrányát a Zenit, egy sarokkal felpörgetett labdát Arsavin fejjel továbbított az erősen lesgyanús (sőt...) helyzetből induló Pogrebnyak elé, aki Mandanda mellett a bal alsóba gurított. A szünet előtt Malafejev kapus tett róla, hogy maradjon az 1-0, amikor az óriási helyzetben tüzelő Cissé kisérletét lábbal védte.

A szentpétervári meccs góljai:


A második félidő kiegyenlített játékot hozott a tudósítások szerint, aztán a 78. percben eldőlt a továbbjutás sorsa, Zirjanov beadását a három perce pályán lévő Fatih Tekke remekül készítette le Pogrebnyaknak, aki egyet tolt a labdán, majd ballal helyezett a hálóba. A 2-0-s orosz győzelem azt jelenti, hogy a történelem ismételte önmagát, hiszen a Zenit újra borsot tört a Marseille orra alá a 16 között.

A Leverkusen ismerős ellenfélhez utazott egygólos előnnyel, hiszen Hamburg volt az úticél, márpedig a HSV-val a Bundesligában is találkoztak a gyógyszergyáriak, ősszel a mostani házigazda örülhetett (1-0), tavasszal nem bírtak egymással a felek (1-1).

Ez volt az UEFA-kupa történetének 26. német párviadala, és a vendégek udvariatlankodtak egy sort a 19. percben, amikor a korábban hat évig a Hamburgot erősítő Barbarez Barnetta erőből középre küldött szabadrúgásába pörgetett bele gólt érően. Bár a HSV nagyon nyomott a bekapott gól után, Van der Vaart például két méterről sem tudta begyötörni a labdát, végül az 53. percben jött össze az egalizálás, amikor Trochowski 22 méteres balos suhintása pihent meg a bal alsóban.

Túl sokáig nem pörgethették örömittasan a sálakat a fejük fölött a HSV-hívek, mivel hamar visszavette a vezetést a Leverkusen, Sarpei hosszú indítására a védők vonalából induló Gekasz csapott le, majd ballal a hosszúba simította.

A Hamburg-Leverkusen visszavágó legfontosabb jelenetei:


Nem adta még fel a Hamburg, amit bizonyított Demel és Guerrero összejátéka, az elefántcsontparti kiosztott egy kötényt, majd elviharzott a jobb oldalon, a beadását a perui csapattárs úgy vette át, hogy egyből lövőhelyzetbe hozta magát, és a jobb sarokba küldte a bőrgolyót.

Tíz perccel a vége előtt még felcsillant a remény a Hamburg számára, megint Guerrero volt az egyik főszereplő, aki előbb megforgatta Rolfest, majd gólpasszt adott Van der Vaartnak, akinek csak az üres kapuba kellett belsőzni, de ez csak a részsikerhez volt elég, a továbbjutáshoz nem, azt idegenben lőtt góllal a Leverkusen harcolta ki.

A legnyugodtabban a Bayern München készülhetett a visszavágóra, hiszen a bajor sztárgárda az odavágón idegenben ütötte ki 5-0-ra a Juhász Rolandot is a soraiban tudó Anderlechtet. A magyar védő ezúttal is kezdett a brüsszeli csapatban, míg a túloldalon Ottmar Hitzfeld valószínűleg már a hétvégi bajnokira gondolva keverte a kártyákat, így juthatott szóhoz Rensing, Breno, Sosa, vagy éppen a hatalmas tehetségnek tartott Kroos.

A Bayern úgy kezdte a meccset, mintha 0-0-ról indulna a visszavágó, a 2. percben Podolski találta el a kapufát, aztán a 7. percben Juhász szabálytalankodott sárga lapot érően, a megítélt pontrúgást Sosa csavarta a kapu elé, ahol Lúcio emelkedett a legmagasabbra, és Zitka csak érinteni tudta a bólintást, fogni nem.

Nem zuhant azonban össze az Anderlecht, pedig a belga drukkerekben talán felsejlett, hogy megint beleszaladnak a kedvencek a késbe, de a 20. percben Jakovenko és Serhat a lescsapdát kijátszva összehozta az egyenlítést. Sőt, még a szünet előtt fordított az Anderlecht, Jakovenko az előkészítés helyett ezúttal a befejezést vállalta magára.

Forrás: Getty Images

Klosét folyton zaklatták az Anderlecht védői, nem is tudott gólt lőni

A második félidőre ugyan beszállt Ribéry is, de ő sem tudott segíteni, hiába volt a hazaiaknak háromszor annyi kapu felé tartó, és kétszer annyi kaput eltaláló lövése, így is a belgák nyertek, igaz, emiatt nem sokan bánkódtak a müncheni arénában, hiszen a továbbjutás így is zsebben volt.

A Getafe szurkolóit sem kerülgette a szívroham, a madridi kiscsapat ugyanis már a lisszaboni meglepetésdiadalával kedvező helyzetbe hozta magát, és nem is hagyta kihasználatlanul a ziccert, bár a Benfica erőlködött, de gólt csak a spanyolok szereztek, Kacuranisz sikertelen szerelési kísérlete után Albin nyargalhatott a kapu felé, de nem cipelte sokáig a labdát, inkább szemtelenül átemelte a kapus fölött 20 méterről.

Jóval több izgalom akadt Eindhovenben és a Goodison Parkban, mindkét helyszínen ugyanis a büntetők döntöttek. Magyar szempontból a PSV-Tottenham ütközet volt érdekesebb, hiszen Dzsudzsák Balázs előbbi gárdában keresi a kenyérrevalót, de Sef Vergoosen tartotta magát a "győztes csapaton ne változtass" elvhez, és ugyanazt a kezdőt küldte pályára, mint a White Hart Lane-en, ahol 1-0-ra nyertek a németalföldiek.

Juande Ramos a Ligakupa megnyerésével egy trófeát már begyűjtött a londoniakkal, és abban bízott, hogy közelebb kerül a triplázáshoz az UEFA-kupában, hiszen az előző két sorozatban a Sevillával felért a csúcsra. A 17. percben ledolgozhatta volna hátrányát a Spurs, Berbatov szerzett labdát az oldalvonalnál, majd a nagy lendülettel érkező Malbranque elé tolt, aki nem vette észre, hogy középen Robbie Keane lelkesen integet, így passz helyett lőtt, de tévedett 30 centit.

Aztán a PSV-védelem bénázása borzolta a hazai drukkerek idegeit, Salcido nem ugrott fel fejelni, a labda így szabályosan a fejére esett, ezzel a megoldással pedig a mexikói majdnem meglepte Gomes kapust. Az első félidő szinte csak a vendégekről szólt, King csúsztatása és Huddlestone megpattanó lövése is kevéssel kerülte el a PSV kapuját.

A szünetben Ramos behozta Darren Bentet, a cserecsatár pedig egyből gólt lőhetett volna, de Keane passza után vérszegényen találta el a labdát. Az eindhoveniek első nagy helyzete nem sokkal ezután érkezett, egy szabadrúgás variáció végén Koevermansnak csak bele kellett volna stukkolnia a labdába, ehelyett ő lábbal kapált bele, így Robinson könnyen ölelte magához. Ismét a vendégek vették át az irányítást, Berbatov egy szabadrúgás után csúsztatott a jobb kapufa mellé, majd Jenas egy remek csel után túl önzetlen akart lenni, pedig a lövés hatásosabb lehetett volna.

A túloldalon Zokora kötött csomót a saját lábára, így Afellay elé került a labda, lőtt is, de Robinson nagyot nyújtózva védett. Farfán veszélyesen tekeredő szabadrúgását csak szemmel követte a nagy bakikra is hajlamos portás, de a labda végül elkerülte a jobb felsőt. A Tottenham továbbra is többet tanyázott a PSV kapuja előtt, de mindig eggyel többet passzoltak a vendégek a kelleténél, Bent például Keane-nel akart gólt rúgatni, de egy védő odaért.

Közeledtünk az utolsó tíz perchez, amit Berbatov váratlan lapos bombája vezetett fel, de Gomes résen volt. A 81. percben viszont a brazil kapus is tehetetlen volt, Chimbonda beadását a bolgár támadó pazar mozdulattal, kapásból küldte a bal sarokba. Vergoosen egyből reagált, és beküldte Dzsudzsákot, aki gyorsan be is mutatkozott Robinsonnak, 20 méterről szúrta rá az egykori Loki-kedvenc, de a kapus védeni tudott.

Berbatov parádés gólja:


Aztán megint Dzsudzsák volt az egyik szereplő, Chimbondát fűzte be egy csellel, majd Mendezt játszotta meg, az ecuadori nagyot lendített, egy ideig jól is repült a labda, de végül a léc fölött zúgott el. A 87. percben a Spursnek volt meccslabdája, Bent fejelt, de Gomes kikapta a léc alól, így jöhetett a hosszabbítás.

A túlóra elején megint Bent aktívkodott, szinte lemásolta Berbatov gólt fialó mozdulatát, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a labda most nem a kapuban fejezte be légiútját. A másik oldalon Culina is alkalmazkodott a módihoz, ő is kapásból tüzelt, de egy védő feje elzárta a kapu felé vezető utat.

Dzsudzsák továbbra is csipkedte magát, remekül tekert középre, ahol Lazovic egy gondolattal lemaradt a csatlakozásról. A hosszabbítás végén megint Gomes volt a PSV megmentője, Malbraque óriási bombáját ujjheggyel piszkálta ki, jöhettek a büntetők.

A büntetőpárbaj:


Az Eindhoven kezdte, Simons középre lőtte (1-0), aztán Berbatov egyenlített (1-1), Lazovic lövését viszont Robinson kirúgta. A második angol rúgó, O'Hara a szerencsével sem állt hadilábon (1-2), Farfán magabiztos volt (2-2), majd Huddlestone (2-3) és Salcido (3-3) is megoldotta a házi feladatot.

Bent büntetője a kapufáról vágódott be (3-4), így Dzsudzsák, a hollandok ötödik rúgója azzal a tudattal állhatott a labda mögé, hogy ha hibázik, vége. A válogatott játékos ennek ellenére higgadt volt, és a kapust elküldve a jobb sarokba helyezett (4-4). Még ez sem lett volna elég az üdvösséghez, hiszen Jenas továbblőhette volna a Spurst, de kissé hanyagul elvállalt labdáját Gomes kitolta. Folytatódott az orosz rulett, Bakkal izomból a léc alá tette a labdát (5-4), de ugyanígy cselekedett Zokora is (5-5), aztán a sápadt arccal meditáló Marcellis is pontosan célzott (6-5), Chimbonda viszont a kaput sem találta el, ezzel a hollandok jutottak tovább.

A liverpooli Goodison Parkban is ráhúztak a csapatok a 90 percre, mivel az Everton ledolgozta Firenzében összeszedett kétgólos hátrányát. Az angolok a 16. percben felezték meg a deficitet, amikor Pienaar éles beadását Frey kiütötte, és a labda a berobbanó Andy Johnson álláról került a kapuba.

A gól után is fölényben játszottak a hazaiak, Aiyegbeni egy szép csel után laposan lőtt, de Frey védeni tudot, mint ahogy szintén a Fiorentina francia kapusát dicsérhették a társak Johnson helyzete után, és bár Aiyegbeni bevágta a kipattanót, Arteta lesről szolgálta ki az afrikai támadót. Az olaszok egyetlen első félidei villanásál Jörgensen emelt Howard kezébe.

A fordulás után is állandósult az Everton-nyomás, Jörgensen egy ízben a gólvonalról mentett egy veszélyesen csapódó szögletnél, de Arteta a 67. percben megszerezte a hőn áhított második gólt, 24 méterről lőtte ki a jobb alsót, a spanyol lövése nagyon hasonlított Steven Gerrard Inter elleni BL-góljára.

Hogy a meccs nem dőlt el a rendes játékidőben, arról leginkább Frey tehet, aki csodával határos módon, lábbal védett Yobo közelijénél, aztán odaért Aiyegbeni fejesére is, igaz, a színesbőrű támadó másik csúsztatását csak szemmel verte, de szerencséjére ez is elég volt.

A hosszabbításban Pazzini ziccerét fogta Howard, majd Aiyegbeni totojázott addig, míg egy védő beérte, és mentett előle, majd ismét Pazzini hozta a frászt az angolokra, de lapos lövése a jobb sarok mellett landolt.

Forrás: Getty Images

A Fiorentina nyerte az orosz rulettet a Goodison Parkban

Következtek a büntetők, ahol az olaszoktól sorrendben Pazzini, Montolivo, Osvaldo és Santana is belőtte a sajátját, míg a túloldalon Aiyegbeni a kapufát találta el, Jagielka pedig Freyjel szemben veszített párharcot, így a Violák várhatják a pénteki sorsolást.

UEFA-kupa, nyolcaddöntő, visszavágók:
Zenit (orosz) - Olympique Marseille (francia) 2-0 (1-0)
gól:
Pogrebnyak (39., 78.)
továbbjutott: a Zenit, 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt góllal

Hamburger SV - Bayer Leverkusen 3-2 (0-1)
gól:
Trochowski (53.), Guerrero (64.), Van der Vaart (80.), illetve Barbarez (19.), Gekasz (55.)
tj: a Bayer Leverkusen, 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt gólokkal

Bayern München (német) - RSC Anderlecht (belga) 1-2 (1-2)
gól: Lúcio (9.), illetve Sehat (20.), Jakovenko (35.)
tj.: a Bayern München 6-2-es összesítéssel

Getafe (spanyol) - Benfica (portugál) 1-0 (0-0)
gól:
Albin (77.)
tj.: a Getafe kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel

PSV (holland) - Tottenham (angol) 0-1 (0-0, 0-1, 0-1) - tizenegyesekkel 6-5
gól: Berbatov (81.)
tj.: a PSV, 1-1-es összesítéssel, tizenegyesekkel

Everton (angol) - Fiorentina (olasz) 2-0 (1-0, 2-0, 2-0) - tizenegyesekkel 2-4
gól:
A. Johnson (16.), Arteta (67.)
tj.: a Fiorentina, 2-2-es összesítéssel, tizenegyesekkel