Társoldalunk:

Dúsgazdag futballsztárok után rohan a sportvilág

2008.03.13. 11:23

2004. februárjában a világsajtó arról cikkezett, hogy a női kézilabdázás történetében Grit Jurack lett a legdrágább játékos. A német válogatott jobbátlövőjéért 170-190 ezer euró között fizetett a dán Viborg a német Lipcsének, s a klasszis kézis éves fizetése 200 ezer euró (azaz 50 millió forint) volt.

Hasonló összegekért szerződött a Slagelséhez a napjaink egyik legjobb átlövője, a montenegrói válogatott Bojana Popovic is, aki jelenleg a Viborgban évi 500 ezer euró körül keres. Az ugyancsak viborgi Lunde ikrek, Katrine és Kristine 250-250 ezret tehetnek zsebre, Gabriela Rotis (Slagelse) 120 ezer eurót kap.

A legfrissebb sztárigazolás a román Vilcea beállósa, Ionela Stanca lehet, akiért 180 ezer eurót kínált a dán FCK (Anja Andersen leendő csapata), sőt, a játékost havi 15 ezer euró fizetéssel kecsegtették. A játékos azonban még nem döntött, hiszen nem elég, hogy jelenlegi klubja marasztalja, de a nagy rivális Rulmentul Brasov is bejelentkezett egy komoly ajánlattal.

A férfimezőnyben a magyar élcsapatok közül az MKB Veszprém és a Pick Szeged bír a legnagyobb költségvetéssel, előbbi 440 millióból gazdálkodhat, utóbbi - tavalyi adatok szerint - 330 millióból. Ha ezek a klubok egy válogatott klasszist szeretnének megszerezni vagy megtartani, akkor havi 10 ezer eurós fizetéssel kell számolniuk, ez éves szinten 25-30 milliós forintot jelent.

Szegeden a csúcs átigazolási összeg 65 millió forint volt, 1999-ben ennyit kapott a Pick Nagy Lászlóért a Barcelonától. A magyar válogatott átlövő sokáig a világ legdrágább játékosának számított, hiszen évekig nem adtak ekkora összeget kézilabdásért.

"Mit kérhetnénk Andjelkovicért vagy Puljezevicsért? Jelen állás szerint 3-400 ezer eurót, de kevés esély van arra, hogy bárki is bekopogtatna értük, hiszen a sportágra nem jellemző az, mint a futballra" - nyilatkozta Lele Ambrus, a Pick Szeged ügyvezetője a közelmúltban a Délmagyarországban.

Külföldön persze más a helyzet. A topklubok (akár a német Kiel, akár a spanyol Barcelona vagy Ciudad Real) évi 7-8 millió euróból gazdálkodhatnak, azaz háromszorosát költhetik el, mint a magyar élcsapatok.

Egy ilyen topköltségvetésből egy komolyabb futballigában labdába sem rúghatnának, ennek ellenére a világ legjobb kéziseit egy klubban tarthatják.

Amíg egy magyar bajnok, válogatott játékos 500-600 ezer eurót ér, addig a világ legjobbjának tartott irányító, a San Antonióban játszó, s a Zagreb által csábított Ivano Balic vételára már hétszámjegyű. A jelenlegi átigazolási csúcsot egyébként Chema Rodriquez tartja, akit 800 ezer euróért szerzett meg a Ciudad a Valladolidtól.

Forrás: Getty Images

Ivano Balic

S hogy egy topkerestről is legyen fogalmunk, spanyol források szerint az egykori Veszprém-kapus, a spanyol válogatottal olimpiára készülő Sterbik Árpád éve 310 ezer eurót keres nettó, plusz lakást és kocsit kap a Ciudad Realtól. A német csúcstartó Johannes Bitter, a világbajnok válogatott kapusa 25 ezer eurót (azaz 6,5 millió  forint) vissz haza havonta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK