Vágólapra másolva!
A holland labdarúgó-bajnokság "magyar rangadóján" Bodor Boldizsár csapata, a Roda Kerkrade az utolsó percben egyenlített a Dzsudzsák Balázst 82 percig a soraiban tudó PSV Eindhoven ellen, a második helyezett Ajax elleni csúcsrangadóra készülő címvédő előnye ezzel négypontosra csökkent a tabellán. Egyedül a Livorno-Parma összecsapás lett döntetlen, a többi mérkőzésen a hazai csapatok nyertek az olasz Serie A 28. fordulójának vasárnapi játéknapján. Az Inter 2-1-re győzött a Palermo ellen, és ismét hat ponttal vezet az AS Roma előtt. Spanyolországban a Barcelona nem tudta kihasználni a listavezető Real Madrid szombati vereségét, a katalánok csak döntetlenre voltak képesek az Almería otthonában, így hét ponttal követik a királyi gárdát.

A holland első osztályban "magyar rangadóra" került sor: a Bodor Boldizsárral felálló, a találkozó előtt nyolcadik helyezett Roda JC Kerkrade a listavezető és címvédő, Dzsudzsák Balázst a kezdőjében tudó PSV Eindhovent fogadta.

A három csatárral kezdő vendéglátók rögtön a meccs elején vezetéshez juthattak volna, Carlos Salcido rövid hazaadására Matondo csapott le, és éles szögből, 5 méterről az oldalhálóba lőtt - óriási szerencséje volt a PSV-nek.

A hazai nyomás folytatódott, a 7. percben Anouar Hadouir 22 méteres szabadrúgásból veszélyeztetett, csavarása másfél méterrel kerülte el a kaput. Nem sokkal később ismét Matondo villant, a 16-os bal sarkáról kapott tökéletes beadást, ám fejesét Gomes kapus remek reflexszel, bal kézzel hárította.

A folytatásban kissé feljavult az Eindhoven, sorra végezhette el a szögleteket, az ügyeletes pontrúgó Dzsudzsák volt. A szöglet fél gól - tartja a mondás, ám ez a PSV-re nem volt igaz, hiszen jelentős helyzetet nem sikerült kialakítaniuk a vendégeknek a kornerekből.

A kerkrade-iak jobban játszottak, amit jelzett egy újabb helyzetecske: jobb oldali Roda-szöglet után Davy De Fauwt meglökték az ötösnél, így nem meglepő, hogy a belga bekk fölé fejelt. Még mindig csak a félidő derekánál jártunk, amikor Matondo megmutatta, hogyan kell csúnyán a kapu fölé fejelni, ha balról amúgy pazarul érkezik a beadás.

Az addig sem túl magas színvonalú találkozó irama eztán még gyengébb lett, a hajrában mégis majdnem vezetéshez jutott az Eindhoven. A 40. percben bemutatott tetszetős PSV-helyzet Ibrahim Afellay nevéhez fűződött, aki egy lövőcsellel elfektette védőjét, majd a jobb lábáról újabb trükkel áttette a labdát a balra, s végül az ötös bal sarkáról tüzelt, ám nem lett gól az akcióból.

A szünetben a labdabirtoklási arány 55:45 százalék volt a hazaiak javára, a kapura tartó lövéseket illetően 2-1-re "vezetett" a második 45 perc előtt a vendéggárda.

Az 55. percben ismét Afellay villant, két labdaigazítás után 17-ről laposan lőtt, ám Castro vetődve védett.

Nem sok topfocira emlékeztető történt a meccsen, így még annak is örülhettek a nézők, amikor a bátor Gomes kapus a 16-oson kívül egy szemtelen csellel elvitte a labdát az egyik hazai támadó mellett, hogy aztán játékostársait indítsa.

Forrás: MTI

Dzsudzsákék pontot veszítettek, ami nem túl jó előjel az Ajax elleni csúcsrangadó előtt

Épp az egyik magyar légiós nevéhez fűződött a találkozó egyik legnagyobb helyzete: egy jobbról érkező magas labdát az előrelopakodó Bodor Boldizsár 14 méterről, kapásból, ballal küldött kapura, Gomes azonban épphogy, de ki tudta ütni a jobb alsó felé tartó bombát.

Marcel De Jong, a hazaiak középpályása ekkor úgy gondolta, a meccset csakazértis az ellenfél Eindhovennek kéne nyernie, a balszélről elegáns ajándéklabdát adott Jefferson Farfánnak, aki köszönte szépen a lehetőséget - térült-fordult a labdával, majd 16-ról laposan középre lőtt, Castro erősen mellényúlt - ezzel 0-1 lett a 67. percben.

De Jong 25 méteres lövéssel próbálta javítani hibáját immáron a szakadó esőben, labdája azonban jócskán elkerülte a PSV-kaput.

A felettébb szürkén futballozó Dzsudzsákot a 82. percben hozta le Sef Vergoossen vezetőedző.

Már csak pár perc volt hátra, amikor a kerkrade-i De Fauw 21-ről lapos, a hosszú felé igyekvő lövéssel próbált egalizálni - sikertelenül, a vendégkapus ezúttal is jól vetődött. A 87. percben újabb nagy Roda-lehetőség maradt ki, ekkor kapu előtti lökdösődés, pókfoci, lyukrúgás és végül egy közelről mellé gurított próbálkozás tartotta pár pillanatig izgalomban a bosszús hazai drukkereket.

Amikor a szurkolók egy része már hazaindult, Bodorék indítottak még egy utolsó nagy rohamot. Jobb oldalról végezhetett el szögletet a Roda, minden mindegy alapon még Bram Castro kapus is előreszaladt. A pontrúgás után ismét óriási kavarodás lett az eindhoveni kapu előtt, a csúszos talajon Bodor 14-ről Gomest mellen lőtte, a kipattanót Castro kapus lőhette volna be, ám földbe rúgott, s végül a legszemfülesebb Marcel Meeuwis volt, aki begyömöszölte a labdát. Gólja egy pontot ér, s a döntetlen sokkal inkább megfelel a játék képének.

Az Ajax 0-1-ről 4-1-re fordított a Willem II ellen, az Eindhoven előnye ezzel már csak négy pont. Ami nem olyan kevés, ám akkor már nem is számít soknak, ha idevesszük, hogy jövő szerdán 20.45-kor PSV-Ajax csúcsrangadóra kerül sor. Ha megnyerik a csúcsmeccset Huntelaarék, a differencia már csak egyetlen egység lesz Dzsudzsákék javára.

A NEC Nijmegen 4-2-re diadalmaskodott a Sparta ellen, a hazai csapatban végig a pályán volt a kapus Babos Gábor és a középpályás Vadócz Krisztián is.

Eredivisie, 29. forduló:
Utrecht - AZ Alkmaar 2-2 (0-0)
gól: Van der Gun (62.), Vanderbergh (84.), illetve De Zeeuw (54.), Hamdaoui (90.)

Ajax Amsterdam - Willem II 4-1 (2-1)
gól: Huntelaar (29.), Suarez (45., 51., 88.), illetve Demouge (18.)

Roda JC Kerkrade - PSV Eindhoven 1-1 (0-0)
gól: Meeuwis (90.), illetve Farfán (67.)

NEC Nijmegen - Sparta Rotterdam 4-2 (0-1)
gól: Bobson (61.), Pothuizen (82., 86.), El Akchaoui (90.), illetve Emnes (2., 64.)

Korábbi eredmények:
NAC Breda - Excelsior Rotterdam 2-0
Feyenoord - VVV Venlo 4-1
Twente Enschede - Vitesse Arnheim 4-3
De Graafschap - Heracles Almelo 0-0
FC Groningen - Heerenveen 0-1

Állás (mérkőzésszám/pont):
1. PSV Eindhoven 28/60
2. Ajax Amsterdam 28/56
3. Feyenoord Rotterdam 29/54
4. NAC Breda 29/53
5. SC Heerenveen 29/51
6. FC Groningen 29/50
7. FC Twente Enschede 29/49
8. Roda JC Kerkrade 29/43
9. FC Utrecht 29/39
10. Vitesse Arnhem 29/39
11. NEC Nijmegen 29/36
12. AZ Alkmaar 29/32
13. Heracles Almelo 29/31
14. Sparta Rotterdam 29/27
15. De Graafschap Doetinchem 29/27
16. VVV Venlo 29/26
17. Willem II Tilburg 29/24
18. Excelsior Rotterdam 29/23