Vágólapra másolva!
Bundesliga, Premier League, Primera División, Serie A? Igen, ez a négy legnépszerűbb és legerősebb európai labdarúgó-bajnokság, ám manapság a magyar focidrukkereket mégsem ez a négy topliga érdekli a leginkább. Az EU-csatlakozás óta a magyarországi "futballfigyelem" az angol másodosztályú bajnokságra terelődött, 2004 májusa óta ugyanis a szigetországba szerződőknek már nem kell munkavállalási engedélyt felmutatniuk, s ennek következményeképp a Championshipet valósággal ellepték a magyar légiósok. Jelen pillanatban 11-en tagjai a 24 csapat valamelyik felnőttkeretének, sokan a feljutásért küzdenek, s vannak olyanok, akik a kieséstől próbálják megmenekíteni csapatukat. Bajnoki hajrá előtti esélylatolgatás "magyar szemüvegen" kereszül.

Ugyan pár magyar játékos megfordult az élvonalban is (Gera Zoltán a WBA-val, Király Gábor a Crystal Palace-szal szerepelt a legjobbak között, míg a sérült Máté Péter a Readingnek, Fülöp Márton a Tottenhamnek, illetve a Sunderlandnek volt a kerettagja - a tartalékbajnokságban szereplőktől ezúttal eltekintünk), a nagy magyar rangadókra mostanság a második ligában kerül sor.

A 24 csapatos bajnokságot sokan Európa ötödik legerősebb ligájának nevezik, ami nem is meglepő, hiszen rengeteg jó nevű, korábban a Premier League-ben is vitézkedő sztárcsapat is tagja a mezőnynek. Az egyik legjobbnak tartott magyar játékos, Gera Zoltán a közelmúltban azt nyilatkozta, szerinte nézhetetlenek a második vonal összecsapásai, lehet, ez inkább csak ízlés kérdése, de ami tény: a brusztolós focit sokszor épp a magyarok szépítik meg, Gerán kívül Halmosi Péter és Buzsáky Ákos is fineszes megoldásai miatt közönségkedvenc.

Noha a józan ész azt gondolná, 46 meccs során kijön a (pont)különbség a csapatok között, ez a Championshipre nem feltétlenül igaz - szorosabb és fordulatosabb bajnokság nem sok van a Földön. Elég, ha visszaemlékezünk a Crystal Palace pár évvel ezelőtti csodájára, a Király Gábort később szerződtető gárda 2003 őszén még kieső helyen állt, s aztán Iain Dowie vezetőedző egészen a hatodik, még éppen rájátszást érő helyig vezette a dél-londoniakat, akik a Sunderland és a West Ham elleni emlékezetes playoff-sikerükkel - mindenki óriási meglepetésére - feljutottak a Premier League-be.

A "szokásoknak megfelelően" a jelenlegi versengés is rendkívül szorosan alakul, a még rájátszást érő pozíciót elfoglaló, hatodik Plymouth Argyle és a kieső helyen álló Sheffield Wednesday között mindössze öt győzelemnyi, azaz 15 pont a különbség. Még hét kör van hátra, azalatt 21 pont szerezhető - a feljutók is kiesők megtippelése nem könnyű feladat, ám érdemes matekozni az esélyeket illetően, hiszen több magyar futballista is érintett a táblázat élén és alján egyaránt.

Amit tudni érdemes: az első két helyezett azonnali Premiership-jogosítványt kap, míg a 3-6. helyen végzett csapatok "elődöntős minitorna" keretében, rájátszás során döntenek még egy első osztályú pozícióról (a döntőt a Wembleyben rendezik, kivétel nélkül telt ház előtt). Azaz, összesen hárman jutnak fel az élvonalba.

Először is fussuk át a tabella jelenlegi állását:

Forrás: www.soccerway.com

Meccsszám - győzelem, döntetlen, vereség, rúgott, kapott gól (összesen) - gy, d, v, rg, kg (otthon) - gy, d, v, rg, kg (idegenben) - gólkülönbség, pontszám