Vágólapra másolva!
Kedden már a legjobb négy közé jutás a tét a Bajnokok Ligájában, és a nap két összecsapása közül egyértelműen a római találkozót kíséri nagyobb érdeklődés. Az AS Roma és a Manchester United egy éven belül ötödször mérkőzik meg egymással, és az angolok gondolhatnak vissza kellemesebb élményekkel az eddigi randevúkra. A másik összecsapáson a nagy kérdés az, hogy az FC Barcelona melyik arcát mutatja az FC Schalke 04 ellen.

A katalánok ugyanis ebben a szezonban rendkívül hullámzó teljesítményt nyújtanak, és egészen kiemelkedő futball mellett katasztrofális játékra is képesek. Mindezt a hét végén egy mérkőzésen belül is megmutatták, hiszen a Real Betis otthonában negyedóra után már 2-0-ra vezettek, majd a második félidőben három gólt kaptak.

Ezzel a Primera Divisiónban visszaestek a harmadik helyre, és sokak Frank Rijkaard mester állását csak a BL megnyerése mentheti meg (vagy még az sem). Ráadásul a papírforma alapján a Schalke nem jelenthet gondot a katalánoknak, vagyis csak Thierry Henryéknak van veszítenivalójuk a párviadalban - a gelsenkircheniek már azzal is felülmúlták a várakozásokat, hogy idáig eljutottak.

A német együttes a BL-ben hasonlóan szerepel, mint a Bundesligában, vagyis nem brillírozik, ám a küzdeni tudás diadalaként valahogy mindig hozza az eredményeket. Jellemző, hogy a Schalke eddig nyolc találkozón mindössze hat gólt ért el a Bajnokok Ligája jelenlegi kiírásában - és ebből ötöt a Rosenborg BK ellen!

Ezzel együtt Mirko Slomka bátor játékot ígér a Barca ellen, és a gelsenkircheni közönség fergeteges bíztatása mellett elképzelhető, hogy a Schalke nekiront majd ellenfelének. A németek mestere a hét végi bajnokin a balhátvéd Christian Pandert a középpályán szerepeltette, és ez várhatóan a BL-ben is így lesz, a csatársort pedig Kevin Kuranyi és Halil Altintop alkothatja majd.

A Barcelonánál több a kérdőjel a kezdő tizenegyet illetően, köszönhetően a sérüléseknek. Ronaldinho és Deco ugyan továbbra is biztosan hiányzik (ők el sem utaztak Németországba), ám a Betis elleni találkozót kihagyott Rafael Márquez és Gabriel Milito már ott van a keretben - utóbbi pedig alighanem a kezdők között is helyet kap majd.

Kérdéses viszont a kameruni csatár, Samuel Eto'o szereplése, aki a bajnokin rúgást kapott. Ha ő nem tudja vállalni a játékot, akkor Eidur Gudjohnsen kaphat lehetőséget, és Frank Rijkaardnak azt is el kell döntenie, hogy a védelem bal oldalán Sylvinhót vagy Eric Abidalt szerepeltesse.

A másik keddi negyeddöntő résztvevői nagyon jól ismerik egymást, hiszen bő egy éven belül ötödször találkoznak egymással. Az AS Roma és a Manchester United az előző kiírásban is összecsapott egymással a negyeddöntőben, és akkor a rómaiak az első meccsen 2-1-re nyerni tudtak - hogy a visszavágón beleszaladjanak egy csúnya 7-1-es verésbe.

A mostani sorozatban aztán egy csoportba került a két csapat, és a Farkasok megúszták egy 1-0-s vereséggel a manchesteri meccset, Rómában pedig 1-1-es döntetlenre végeztek a csapatok - igaz, akkor a MU több sztárját is pihentette.

Forrás: Getty Images

Arra van a Roma kapuja? Rooney igazította útba Hargreavest

Most erről aligha lesz szó, sőt, Sir Alex Fergusonnak kellemes gondjai vannak a kezdő tizenegyet illetően, hiszen együttese bombaformában van. Ugyan az Aston Villa elleni, 4-0-ra megnyert bajnokit követően Michael Carrick, Patrice Evra, Rio Ferdinand és Ryan Giggs is kisebb sérülésre panaszkodott, alighanem ott lesznek a kezdők között. Talán csak Carrick esetében nem biztos a dolog, hiszen az ő posztján Ferguson még olyan focistákra számíthat, mint Paul Scholes, Anderson vagy Owen Hargreaves - és a négy remek játékos közül csak ketten férnek be a csapatba.

Nagyobb probléma a holland portás, Edwin van der Sar sérülése, de nem kockáztatunk nagyot, ha megjósoljuk: őt is összedrótozzák a találkozóra. Ha a rómaiak nem állítanák teljes meggyőződéssel, hogy Francesco Totti biztosan nem fog játszani, akkor a Farkasok csapatkapitányának sérülését komolyabban vennénk - ám a fantasista a jelek szerint tényleg kihagyja az összecsapást.

Mindez azt jelenti, hogy az előretolt ék szerepköre Mirko Vucinicnek jut majd, aki eddig remekelt a BL-ben, hiszen ő a gárda házi gólkirálya a kiírásban. Totti mellett az eltiltott középpályás, Simone Perrotta sem játszhat majd eltiltás miatt, és a brazil középhátvéd, Juan is sérüléssel bajlódik - amennyiben nem tudja vállalni a játékot, úgy Christian Panucci húzódhat be a védelem közepére.

A rómaiak több mint két éve veretlenek hazai pályán a BL-ben (ez kilenc mérkőzést jelent), ám jól tudják: még ha előnyt is szereznek a visszavágóra, az Old Traffordon nagyon nehéz találkozó vár majd rájuk.

A keddi program:
Roma (olasz) - Manchester United (angol) 20.45
Róma, Olimpiai-stadion
v.: De Bleeckere (belga)
Várható kezdőcsapatok:
Roma: Doni - Cassetti, Mexes, Panucci, Tonetto - D. Pizarro, De Rossi - Mancini, Aquilani, Taddei - Vucinic.
MU: Van der Sar - W. Brown, R. Ferdinand, Vidic, Evra - Scholes, Hargreaves, Anderson - Cristiano Ronaldo, Rooney, Giggs.

Schalke (német) - Barcelona (spanyol) 20.45
Gelsenkirchen, Arena AufSchalke
v.: Vasszarasz (görög)
Várható kezdőcsapatok:
Schalke: Neuner - Rafinha, Bordon, Krstajic, Westermann - F. Ernst, Grossmüller, Pander, Asamoah - Kuranyi, Halil Altintop.
Barcelona: Victor Valdés - Zambrotta, Puyol, G. Milito, Abidal - Xavi, Y. Touré, Iniesta - Krkic, Eto'o, Henry.

www.infosport-focivilag.hu