Vágólapra másolva!
Holland lapértesülések szerint németalföldi szakvezető lesz a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya. A jelöltek: Danny Blind, Erwin Koeman és Aad de Mos. Utóbbi szakember - aki jelenleg a Vitesse csapatát irányítja - nem kommentálta azokat az értesüléseket, melyek szerint a Magyar Labdarúgó Szövetséggel már túl van az első tárgyalásokon.

Januárban - miután Várhidi Péter "ideiglenesen" ismét a válogatott élére került - a sajtóhírek arról szóltak, hogy a külföldi edzőben gondolkodó Kisteleki István MLSZ-elnök megtalálta az új magyar futballkapitányt Trond Sollied személyében.

A norvég tréner végül márciusban úgy döntött, nem hosszabbítja meg a belga Gentnél lejáró szerződését, hanem átigazol a holland dobogóért jelenleg is harcban lévő Heerenveen csapatához.

Nem kell eltávolodnunk Hollandiától, ha Várhidi Péter többi lehetséges utódját vesszük számba, feltéve, ha hiszünk a Voetbal International magazinnak, amely szerint a két korábbi sokszoros válogatott Danny Blind és Erwin Koeman mellett vagy inkább őket megelőzve - a belga Mechelennel 1988-ban KEK-et nyerő - Aad de Mos a legesélyesebb a magyar kispadra.

De Mos, aki jelenleg a Vitesse vezetőedzőjeként dolgozik, nem kívánta kommentálni azon holland lapértesülést, hogy már tárgyalt volna a magyar kapitányságról az MLSZ-szel. A Voetbal International úgy tudja, hogy a korábban többek között az Ajaxot, a PSV-t és a Werder Brement is irányító szakember ezen a héten már a második tárgyalásra készül a magyar szövetséget képviselő Kisteleki Istvánnal.

De Mos úgy nyilatkozott, hogy jelenleg csak a Vitesse-re koncentrál - az együttes mindössze tizedik az Eredivisiében -, és egyébként is, 2009 júniusáig érvényes szerződés köti a gárdához.

"A Vitesse-hez köt szerződés, és ezt tiszteletben tartom. Nem beszélek addig a jövőmről, amíg le nem játszottuk idénybeli utolsó meccsünket, amelyen a címvédő PSV Eindhoven lesz az ellenfelünk."

Titokzatosan annyit azért elárult a 61 esztendős edző, hogy ha nem minden a tervek szerint alakul, akkor azért távozhat Arnhemből. "Ha úgy érzem, hogy az itteni körülmények nem felelnek meg ahhoz, hogy folytassam a munkát a Vitesse-szel, akkor más megoldást kell találnom."

Hogy De Mos távozásának van alapja, azt alátámasztja az a hír, hogy a helyére ketten is pályáznak, igaz, "egy emberként": Hans van Arum és Edward Sturing edzőpárosként irányítaná nyártól a Vitesse-t.

A legesélyesebb Várhidi-utód
Aad de Mos korábbi csapatai edzőként:
1980-1985: Ajax Amsterdam (holland)
1986-1989: KV Mechelen (belga)
1989-1992: Anderlecht (belga)
1993-1995: PSV Eindhoven (holland)
1995-1996: Werder Bremen (német)
1997-1998: Standard Liege (belga)
1998-1999: Sporting Gijon (spanyol)
1999-2000: Urawa Red Diamonds (japán)
2000-2002: KV Mechelen (Belgium)
2002-2004: Al-Hilal (szaúd-arábiai)
2004-2005: Egyesült Arab Emírségek nemzeti csapata
2006-2007: Vitesse (holland)

(Érdekesség, hogy Aad De Mos saját honlapján megtalálható a letölthető önéletrajza is.)