Vágólapra másolva!
Dzsudzsák Balázs csapata, a PSV Eindhoven a firenzei 1-1 után Hollandiában 2-0-ra kikapott a Fiorentinától, így nem jutott be az UEFA-kupa legjobb négy csapata közé. Sokáig úgy tűnt, hogy a továbbjutás a Bayernnek sem jön össze, hiszen a hatodik perctől emberhátrányban (!) futballozó Getafe a 89. percig vezetett ellene, ám ekkor hosszabbításra mentette a meccset a müncheni Franck Ribéry. A ráadásban két villámgyors góllal meglógott a spanyol csapat, Luca Toni viszont a hajrában volt elemében, és utolsó pillanatos (114., 120. perc) duplájának köszönhetően a Bayern került be az elődöntőbe - idegenben rúgott több góllal. A Fiorentina a Sporting otthonában 2-0-ra diadalmaskodó skót Rangersszel meccsel a fináléba kerülésért, míg a Bayern ellenfele a Bayert búcsúztató orosz Zenit lesz.

UEFA-kupa, negyeddöntő, visszavágó:
PSV Eindhoven (holland) - Fiorentina (olasz) 0-2 (0-1)
Eindhoven, Philipsstadion, 36 200 néző
PSV: Gomes - Kromkamp, Salcido, Marcellis, Rajkovic - Simons, Mendez (Zonneveld, 84.), Dzsudzsák, Culina (Vayrynen, 80.), Bakkal (Lazovic, 46.) - Koevermans.
Fiorentina: Frey - Gamberini, Ujfalusi, Jörgensen, Liverani - Donadel, Santana (Kuzmanovic, 79.), Gobbi, Montolivo - Mutu (Osvaldo, 87.), Pazzini (Vieri, 74.).
gól: Mutu (38., 53.)
továbbjutott: a Fiorentina, 3-1-es összesítéssel

A magyar szurkolók szemefénye, Dzsudzsák Balázs az első meccsen nem játszott, a defenzív futballal előrukkoló PSV Eindhoven nélküle ért el igencsak biztató 1-1-es döntetlent Firenzében. A holland gárda mestere, Sef Vergoossen a visszavágón is csak egy csatárt szerepeltetett, ám ezt már megszokhatták tőle a gárda rajongói. A PSV cseppet sem látványos játékkal gyűjtögeti a pontokat az Eredivisiében, s bár tavaly épphogy megnyerték a bajnokságot a piros-fehér csíkos mezesek, idén magabiztosabbak, előnyük öt pont a sokszoros európai kupagyőztes Ajaxszal szemben.

Hazai pályán a támadó szellemű Dzsudzsák is ott volt a kezdőcsapatban, így a (magyar) szurkolók (is) azt gondolhatták, a PSV nem 0-0-ra játszik.

Ennek megfelelően a 6. percben az egyetlen előretolt ék villant, Koevermars 20-ról a bal alsót vette célba, de Frey kapus hárított.

A másik oldalról a 20. percben érkezett az első említésre érdemes válasz, ekkor Mutu harcossága révén Pazzini lőhetett 10 méterről, ám lapos kísérleténél Gomesnek nem volt nehéz dolga.

A folytatásban a PSV bátortalan volt, a Fiorentina jobban játszott, és meg is szerezte a vezetést a 38. percben. A fogadóirodák a legkisebb odsszot minden bizonnyal arra adták, hogy a vendégcsapatból Adrian Mutu talál be, s a hetek, sőt hónapok óta bombaformában játszó támadó ezúttal sem "csalta meg" azokat, akik bíznak benne, netán fogadtak is rá: egy szabadrúgást Liverani legurított elé, Mutu pedig lépett hármat, majd 22 méterről a jobb felsőbe bombázott (0-1).

A második játékrészben mindent egy lapra kellett volna feltennie a PSV-nek, ám a hollandok nem így tettek, támadóik pontatlanok, sőt sokszor ügyetlenek voltak - kivéve Dzsudzsák Balázst. A magyar légiós lendületesen és - társaihoz képest - bátran futballozott a balszélen, ám ez is kevés volt az üdvösséghez.

Forrás: MTI

Dzsudzsákékat megállította a Fiorentina

Az 53. percben főszereplővé válhatott volna: egy bal oldali szögletet a kaputól 24 méterre álló exdebreceni felé íveltek, aki kapásból lőtt, s bár az elképzelés jó volt, a labda nagyon elkerülte a kaput.

Pár másodperccel később növelte előnyét a Fiorentina: egy szöketés után Pazzini egyedül törhetett kapura, Gomes jócskán kijött a gólvonalról, s bár megfogta a támadó ziccerét, a labda Mutuhoz pattant, akinek nem okozott gondot, hogy 16 méterről az üres kapuba íveljen (0-2).

A vendéglátók szempontjából még rondábbá is változhatott volna az eredményjelző, az 56. percben ugyanis Montolivo egy visszahúzós csellel bohócot csinált a PSV-védőből, majd 16-ról, ballal remekül tekert a bal felső irányába, ám Gomes óriási bravúrral kiütötte a lövést.

A 62. percben jót mulattak a nézők: Gomes öklözése után a violák részéről egyből jött a kapura ívelés, a kétségbeesetten visszafutó brazil kapufára tolta a labdát, amely az ötösnél érkező Mutu felé közeledett, a hálóőr azonban nagynehezen megkaparintotta a játékszert a román csatársztár lendülő lába elől. Mutu a vicces jelenet után elkapta Gomes lábát, s a két játékos jót nevetett a jeleneten, Gomes kapufás mókáján.

Ekkor jöttek Dzsudzsák percei, aki előbb a 75. percben hajszálpontosan adott középre a bal oldalról, arról már igazán nem ő tehetett, hogy Lazovic rosszul fejelt bele a labdába - ezzel odalett a helyzet, nem született hazai gól.

A 79. minutumban Dzsudzsák 23-ról bal külsővel rászúrta - a labda jócskán elkerülte a kaput. A 80.-ban a magyar szélső beadása után Lazovicot lerántotta Ujfalusi, amiért 11-est ítélt a játékvezető. Ezzel felzárkózhattak volna az eindhoveniek, Simons azonban elég gyatrán lőtte a büntetőt, így Frey kapus hárítani tudott.

A várt izgalmak elmaradtak, a Fiorentina - amelynek mindhárom negyeddöntős gólját Mutu szerezte - összességében megérdemelten jutott be a legjobb négy közé. Úgy tűnik, ennyi a különbség az olasz és a holland bajnokság között...