Vágólapra másolva!
A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

A francia világcsavargót, José-Manuel Thomas Arthur Chaót, művésznevén Manu Chaót tavaly a Szigeten is megcsodálhattuk, sőt, ott is előadta ezen szerzeményét, amelynek ihletője részben az egykori argentin világsztár, Diego Maradona.

A 47 esztendős muzsikus Párizsban látta meg a napvilágot, és a Mano Negra nevű zenekarral aratta első nagy sikereit. Már a francia bandában is igyekezett ötvözni a különböző déli kultúrák elemeit, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy Manuel szülei Spanyolországból származnak, és anno a Franco-diktatúra elöl menekültek Franciaországba - ez nem csak Manu kulturális identitását, hanem a hatalommal szembeni attitűdjét és a politikai nézeteit is meghatározta.

De maradjunk a zenénél: Manu 1987-ban testvérével, Antoine-nal együtt alapította meg a Mano Negrát, amely hamarosan nem csak Franciaországban, hanem külföldön is rendkívül ismert és kedvelt lett - tulajdonképpen az angol nyelvterületek kivételével mindenhol népszerű volt, többek között Dél-Amerikában is rendkívül sikeres koncertturnét adtak.

http://www.youtube.com/v/NVB-ZvlgjR0&hl=en


A banda 1995-ben oszlott fel, és Manu ezt követően Radio Bemba Sound System névvel hozott létre egy projektet, de jellemző, hogy az 1998-ban Clandestino néven kiadott album Manu Chao neve alatt jelent meg.

Ez annyiban különbözött a Mano Negra lemezeitől, hogy szakított a punkzenével, és a latin hatás sokkal inkább rányomta a bélyegét. Ez a lemez már az angolszász piacon is sikeresnek bizonyult, elsősorban a Bongo Bong című dal miatt. A multikulturalitás azóta is jellemző Manu Chaóra, akinek legutóbbi, 2007-es albumán, a La Radiolinán olasz, portugál, angol, francia és spanyol nyelvű számok is találhatóak.

Utóbbiak közül az egyik a La vida tombola (Az élet egy sorsjáték) című szerzemény, amelynek szövegében többször is hallhatjuk Diego Maradona nevét, akinek José-Manuel nagy rajongója.

Már a Mano Negra tagjaként is írt egy dalt róla Santa Maradona címen, és később személyesen is megismerkedett az argentin klasszissal, akinek nem csak a játéka tetszett meg a zenésznek: a lázadó attitűd is vonzó volt a számára, és az a tény, hogy Manu szerint "Maradona nem törődik a múlttal vagy a jövővel, csak a jelennek él". Nem kizárható egyébként, hogy hamarosan újabb dalt írhat az isteni Diegóról, hiszen a hírek szerint az Emil Kusturica által készített Maradona-filmben is közreműködik majd.

DJ Harmi
www.infosport-focivilag.hu