Vágólapra másolva!
Az év elején még úgy tűnt, hogy a Manchester United első számú riválisa az aranyéremért folytatott küzdelemben az Arsenal FC lesz, de a bajnokság hajrájára a Chelsea FC jött fel a második helyre. A Kékek a BL-ben is ott vannak a legjobb négy között, de ennek ellenére mindenki azt találgatja, hogy ki lesz a csapat új edzője a következő idényben: többek szerint Avram Grant állását csak a Bajnokok Ligája megnyerése mentheti meg.

A José Mourinho irányításával sikert sikerre halmozó csapat már a bajnokság hatodik fordulóját követően elbúcsúzott a portugál szakembertől, nem is annyira a gyengébb eredmények (a Chelsea FC hat meccsből csak kettőt nyert meg, és a BL-ben is egy hazai döntetlennel nyitott a Rosenberg BK ellen) miatt, hanem azért, mert a szakember konfliktusba került az egyesület tulajdonosával, Roman Abramoviccsal.

A kispadra az addigi sportigazgató, az izraeli Avram Grant ült le, akinek szakértelmét nagyon sokan kétségbe vonták: a négy izraeli bajnoki cím Angliában nem sokat nyomott a latban. A legtöbben úgy vélték, hogy Grant csak azért kerülhetett a kispadra, mert jó barátja Abramovicsnak - majd miután a holland Henk ten Cate is megérkezett a klubhoz, elsősorban az új pályaedzőnek tulajdonították a sikereket.

Mert a csapat az edzőváltást követően sokkal eredményesebben futballozott. Grant irányításával a Chelsea mindössze két bajnokin kapott ki: idegenben a Manchester United és az Arsenal FC ellen, ami azért nem olyan nagy katasztrófa. Időközben viszont megelőzte az Ágyúsokat a tabellán, és feljött a második helyre, sőt, egy fordulóval ezelőtt mindössze három pont volt a lemaradása a listavezető manchesteriekkel szemben - és a MU-nak még el kell látogatnia a Stamford Bridge-re. Ezzel együtt az izraeli szakember nem tudta teljesen elfogadtatni magát az angol futballközvéleménnyel: azt vetették a szemére, hogy az igazán fontos mérkőzéseket elbukta vele a csapat.

Az elsődleges példa a ligakupa döntője volt, amelyet a Tottenham Hotspurrel szemben hosszabbításban veszített el az együttes, míg az FA-kupában a másodosztályú Barnsley FC ellen esett ki csúfos módon. A hétfői, Wigan Athletic elleni bajnoki pedig az utolsó csepp volt a pohárban, legalábbis a Chelsea-drukkerei számára. Miután a londoniak az utolsó percben kiengedték a kezükből a győzelmet a Stamford Bridge-en, és ezzel minimálisra csökkentek az esélyeik arra, hogy befogják a listavezetőt (a Vörös Ördögöknek ugyanis innentől kezdve a hátralévő négy fordulóból kétszer ki kellene kapniuk - ebből egyszer a Chelsea ellen - ahhoz, hogy a Kékek megelőzzék őket), a hazai szurkolók Grant ellen fordultak, és azt skandálták: "Nem tudod, mit csinálsz".

Tény, hogy a tréner hozott furcsa döntéseket a mérkőzésen, elvégre pihentette Didier Drogbát, Ricardo Carvalhót és Ashley Cole-t, és Joe Cole-t is csak a szünetben küldte be (Frank Lampard családi okok miatt maradt ki, mivel édesanyja súlyos beteg). Ez utóbbi volt az egyetlen cseréje, egészen a Wigan egyenlítő találatáig, hogy a 93. percben beküldje Andrij Sevcsenkót - nagy kérdés, hogy mit várt az ukrán támadótól pár másodperc alatt...

Az viszont egyáltalán nem igaz, amit a szemére szoktak vetni, jelesül, hogy ez még mindig Mourinho csapata, hiszen Grant látványosan mellőzött pár olyan futballistát, akik a portugálnál sok lehetőséget kaptak. A legjobb példa erre Florent Malouda, aki hét forduló óta most először lépett pályára, de Talil Ben-Haim, Steve Sidwell, vagy Claudio Pizarro is csak elvétve kapott játéklehetőséget - ami csak részben magyarázható Michael Ballack felépülésével, illetve Nicolas Anelka megvételével.

Sevcsenko teljes "elfelejtése" is meglepő, az ukrán a legutóbbi 15 bajnokiból csak háromszor lépett pályára (ebből kétszer az utolsó percekben cserélték be), mint ahogyan az is, hogy Paulo Ferreira és Juliano Belletti jelenléte mellett is gyakran Michael Essien szerepelt jobbhátvédként.

Persze amíg az eredmények megfelelőek voltak, addig ez nem volt annyira fontos, de Mourinho magasra tette a lécet a Chelsea-nél - a portugál mindegyik szezonjában nyert valamilyen trófeát. Egyet viszont nem tudott megszerezni, és Grant ezért még versenyben van, és ha elhódítja, akkor mindenképpen felülmúlja elődjét. Természetesen a Bajnokok Ligájáról van szó, amelyben Mourinho kétszer is csak az elődöntőig jutott, és mindkét alkalommal a Liverpool FC ellen esett ki. A Chelsea most megint ott van a legjobb négy között, és a döntőbe kerülésért ismét a Liverpool lesz az ellenfele. Ha Grantnek sikerül vennie ezt az akadályt, akkor már senki sem mondhatja majd, hogy elmarad a portugáltól. Ellenkező esetben viszont hiába van 2011-ig szóló szerződése, könnyen lehet, hogy Abramovics megint más keres a nagy álma megvalósításához.