Vágólapra másolva!
Mind a két edző számára akár az állásuk is lehet a tétje a Bajnokok Ligája elődöntőjében a Liverpool FC és a Chelsea FC párviadalának, bár inkább Avram Grantnak kell jobban izgulnia munkája miatt. Az izraeli mester viszont végrehajthatja azt, ami sokat emlegetett elődjének, José Mourinhónak nem sikerült: a portugál ugyanis kétszer is próbálkozhatott a liverpooliak kiverésével a BL-ben, de egyszer sem sikerült neki.

Egészen elképesztő módon a két klub a legutóbbi három Bajnokok Ligája szezon mindegyikében találkozott egymással, ráadásul kétszer is ugyanebben a fázisban, vagyis közvetlenül a finálé előtt.

A 2004-2005-ös idényben Rafa Benítez a két mérkőzés alapján egyetlen góllal múlta felül José Mourinhót (más kérdés, hogy a portugál azóta is vitatja a találatot, hiszen a labda nem haladt át teljes terjedelmével a gólvonalon), a legutóbbi kiírásban pedig ennyi különbség sem volt a két csapat között: akkor hazai pályán mind a két gárda 1-0-ra nyert, és a Vörösök büntetőkkel mentek tovább.

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a 2005-2006-os idényben a csoportkörben a csapatok két gól nélküli döntetlent játszottak egymással, akkor megállapíthatjuk: a Liverpool FC és a Chelsea FC meccsei a BL-ben nem a látványos támadófutballról szóltak.

A tavalyi kiírásban büntetőkkel jutottak döntőbe a Vörösök


A múlt tehát mindenképpen a Liverpool mellett szól, nem csak a két, Chelsea elleni elődöntő miatt: a Vörösök ugyanis az 1964-65-ös idény óta hétszer jutottak el a legrangosabb európai kupában az elődöntőig, és mindegyik alkalommal be is verekedték magukat a fináléba!

Sőt, a Liverpool a Chelsea FC ellen még sohasem bukott el elődöntőt, elvégre a két BL-párviadal mellett két FA-kupa-elődöntőt is nyert a londoniak ellen (1965-ben és 2006-ban). Összességében a két egyesület eddig pontosan 150 alkalommal találkozott egymással, és az örökmérleg is a Liverpool felé billent, a Vörösök 67 győzelem mellett csak 52 alkalommal kaptak ki a Chelsea-től.

Viszont ha az ebben a szezonban lejátszott két bajnoki eredményeit vesszük figyelembe, akkor a londoniak lehetnek optimisták: az Anfielden ugyanis 1-1-es döntetlent értek el, a Stamford Bridge-en pedig gól nélküli döntetlen született, vagyis ha a Bajnokok Ligájában ilyen eredmények születnének, akkor ők mennének tovább.

Arról nem is beszélve, hogy lesz egy hatalmas különbség a két előző BL-elődöntőhöz képest: akkor mindkétszer a Liverpool élvezhette a hazai pálya előnyét a visszavágón, most viszont az első meccs lesz az Anfielden.

A Chelsea egyébként többet pihenhetett a mérkőzés előtt, mert már múlt csütörtökön lejátszotta aktuális bajnokiját, és le is győzte 1-0-ra az Everton FC-t - de a meccs elsősorban nem emiatt lett emlékezetes, hanem Avram Grant sajtótájékoztatója miatt, amelyen a tréner enyhén szólva is szűkszavúan nyilatkozott.

Forrás: Getty Images

Obi Mikel (jobbra) egy karfeszítéssel fenyítette Drogbát a Chelsea edzésén

Azt nem tudni, hogy a Liverpool elleni meccs után bőbeszédűbb lesz-e... Az izraeli szakvezető mindenesetre a BL-ben nem számíthat az eltiltott Michael Essienre, de a legutóbbi két bajnokit az édesanyja súlyos betegsége miatt kihagyott Frank Lampard szinte biztosan ott lesz a kezdő tizenegyben, mint ahogyan szintén két összecsapás óta pihentetett Didier Drogba is.

A Liverpool szombaton lépett pályára a Premier League-ben, és egy erősen tartalékos csapattal is legyőzte 2-0-ra a Reading FC-t. A találkozón Fernando Torres, Ryan Babel, Dirk Kuyt és Steven Gerrard sem lépett pályára - utóbbi játékos nyaksérülése miatt pihent, és még mindig nem teljesen egészséges, de aligha hagyja ki a Chelsea elleni meccset. A bajnokin egyébként Sami Hyypiät és Javier Mascheranót is le kellett cserélni sérülés miatt, de Rafa Benítez alighanem csak elővigyázatosságból hozta le őket, és a BL-ben mindketten ott lesznek a kezdők között.