Vágólapra másolva!
Ma eldől, hogy angol házidöntőt rendeznek-e idén a Bajnokok Ligájában, aminek már csak az FC Barcelona áll az útjában. A katalán gárdának, ha a rendes játékidőben szeretné kivívni a a továbbjutást, mindenképpen gólt kell szereznie a Manchester United ellen az Old Traffordon, és ha ezt úgy tudja végrehajtani, hogy nem kap ki, akkor máris a moszkvai döntőben találja magát. Persze ezt megvalósítani sokkal nehezebb, mint leírni...

Annál is inkább, mert a Vörös Ördögök a legutóbbi 11 mérkőzésükön egyaránt nyerni tudtak a Bajnokok Ligájában hazai pályán - ez rekordnak számít a sorozatban. Sőt, a Manchester United veretlenségi sorozata immár 14 összecsapást számlál az Old Traffordon a legrangosabb európai kupában, igaz, az angol együttes ezen széria megőrzése mellett is kieshet - amennyiben olyan döntetlent játszik, amelyen gól is születik, lévén az első találkozón Barcelonában 0-0-ra végeztek a csapatok.

Elméletileg ez az eredmény kedvező a manchesteriek számára, ugyanakkor az angol klub szurkolói meglehetősen idegesen idézik fel azt a tényt, hogy a legutóbbi három alkalommal, amikor a MU idegenbeli 0-0 után lépett pályára az Old Traffordon, egyaránt búcsúra kényszerült. Az 1999-2000-es idényben hasonló előzmények után a Real Madrid 3-2-re nyert Manchesterben, két évvel korábban a Thierry Henryval felálló AS Monaco ért el 1-1-es döntetlent az Álmok Színházában, az UEFA-kupa 1995-96-os kiírásában pedig az orosz Rotor Volgográd elleni 2-2-es iksz jelentett kiesést a gól nélküli első meccs után.

A Barcának a továbbjutáshoz persze mindenképpen be kellene találnia, ám a katalánok a legutóbbi három tétmérkőzésükön eredménytelenek maradtak. A hét végén az RC Deportivo otthonában kaptak ki 2-0-ra, igaz, ezen a meccsen Frank Rijkaard mester sztárjainak nagy részét pihentette: Lionel Messi, Samuel Eto'o, Xavi, Andrés Iniesta és Gabriel Milito el sem utazott La Corunába (utóbbi kettő eltiltása miatt nem játszhatott), míg Víctor Valdés, Eric Abidal és Deco csak a kispadon kapott helyet. A Barcelona a jelek szerint a második helyet is feladta a Primera Divisiónban, így a BL-selejtezőt csak úgy kerülheti el, ha megnyeri a sorozatot - ehhez pedig a Manchester United keresztül vezet az út.

Forrás: MTI
Eto'ónak mostanában nem megy a góllövés

A Vörös Ördögök ellen Rafael Márquez eltiltás miatt ugyan nem játszhat, de az első meccsről hasonló okok miatt hiányzott Carles Puyol személyében tökéletes helyettese van, és a Manchesterbe utazó keretben ott van a brazil Edmílson is, aki Giovani dos Santost szorította ki. A nagy kérdés persze az, hogy a Barcelonában csak kispados Thierry Henry ezúttal az első perctől kap-e bizonyítási lehetőséget, és ha igen, akkor kinek a kárára.

Ami a Manchestert illeti, Sir Alex Ferguson skizofrén helyzetben volt a hét végén: alighanem legszívesebben ő is tartalékosan állt volna ki a bajnokira, ám az ellenfél a Chelsea FC, a tét pedig a bajnoki cím volt. A skót mester Cristiano Ronaldót, Paul Scholest, Patrice Evrát és Carlos Tévezt azért kihagyta a kezdők közül, ám a taktikázás nem jött be: a manchesteriek (ha egy vitatható tizenegyessel is) kikaptak a Stamford Bridge-en, ráadásul Nemanja Vidic és Wayne Rooney megsérült. A szerb középhátvédnek (aki a barcelonai találkozót gyomorrontás miatt volt kénytelen kihagyni) egy fogát verték ki, Rooneynak pedig a csípője fájdult meg, de nincs kizárva, hogy a Barca ellen mindketten vállalni fogják a játékot. A nagy kérdés inkább az, hogy a középpálya középső részén ki játszik majd a Scholes, Owen Hargreaves, Michael Carrick, Anderson négyesből.

Forrás: MTI
Az első mérkőzés kulcsmomentuma: Ronaldo és a kihagyott tizenegyes

A meccset egyébként a német Herbert Fandel vezeti majd, akit Ferguson eddig nem nagyon zárt a szívébe. A sípmester 2004-ben az FC Porto elleni idegenbeli negyeddöntőn kiállította Roy Keane-t, az előző szezonban pedig az AS Roma ellen Paul Scholest küldte le a pályáról, és a manchesteriek szakvezetője többször is kritizálta Fandelt, olyannyira, hogy az UEFA hivatalos vizsgálatot is indított a játékvezető ellen tavaly - amelynek végén persze semmiféle részrehajlást vagy szabálytalanságot nem állapítottak meg.