Vágólapra másolva!
A Liverpool négy szezonon belül harmadszor lehetett volna döntős a labdarúgó Bajnokok Ligájában, ehelyett szerda esti legyőzője, a Chelsea játszhat - történetében először - a BL-fináléban a szintén angol Manchester United ellen, miután a londoni Kékek az elődöntős visszavágón hosszabbításban 3-2-re felülkerekedtek a Vörösökön. (Cikkünkben megtekinthetik a BL-szerda öt gólját!)

Az esőáztatta, 40 ezer ember által megtöltött Stamford Bridge-en a hazaiak jutottak vezetéshez bő fél óra elteltével, a második játékrész derekán egyenlített a Liverpool, majd az 1-1-et követő "túlórában" 3-1-re elhúzott a hazai gárda, s a vendégek erejéből már csak a szépítésre tellett. Így az Anfield Road-i 1-1 után 4-3-as összesítéssel lett döntős a Chelsea, amely május 21-én vív meg Moszkvában a manchesteri Vörös Ördögökkel a trófeáért, az angol házidöntőn.

Ami nem sikerült az elődnek, a verbálisan tán még a szakmai hozzáértésénél is erősebb portugál José Mourinhónak, sikerült a nyugat-londoni együttes izraeli vezetőedzőjének, Avram Grantnak, aki a meccs végén a pálya gyepén térdre rogyva mondott hálát előbb az égieknek, majd utána a játékosainak:

"Kimondhatatlanul boldog vagyok. Minden alkalom, amikor történelmet csinálsz, valami egészen különleges. Mi most történelmet csináltunk, és én roppant büszke vagyok az eddig megtett utamra, de helyesebb, ha nem magamról beszélek, hanem arról, hogy mindenkit, a teljes csapatot megilleti a köszönet" - mondta Grant.

A Chelsea-hívek mindazonáltal két játékost külön is ünnepeltek: a kétszer is bombagóllal "feltűnő" elefántcsontparti támadót, Didier Drogbát és az angol válogatott középpályás Frank Lampardot, aki néhány nappal édesanyja halála után vállalta a szereplést, és egy rendkívül fontos büntető értékesítésével járult hozzá a sikerhez.

Az "eurokupában" ötszörös győztes Liverpool legutóbbi nyolc látogatása alkalmával egyszer sem tudta bevenni a Chelsea kapuját, most két ízben is, ám semmire sem ment vele. Pedig amúgy mutatós találat volt a - liverpooli nyitóidényében ezúttal már 31-edszer eredményes - spanyol Fernando Torres egyenlítő gólja, és még inkább a holland Ryan Babel "bombapotyája".

Utóbbi csaknem 35 méterről küldte rá a labdát, amely a cseh hálóőr, Petr Cech kesztyűjéről került a jobb felső sarokba, így 3-2 lett az állás. Az egyenlítés azonban már elmaradt.

Tekintse meg az elődöntős visszavágó öt gólját!


"Természetesen nagyon elégedetlen vagyok, hiszen rendkívül közel voltunk a döntőbe jutáshoz" - összegzett a Poolt 2005-ben Bajnokok Ligája-győzelemre, tavaly pedig a fináléba vezérlő spanyol vezetőedző, Rafael Benítez.

"A csapatmunka és a győzni akarásunk azonban egészen fantasztikus volt. Kár, hogy nem ismételhetjük meg 2005-öt. Odahaza rontottuk el, ha az Anfield Roadon nyerünk 1-0-ra, most mi játszanánk a döntőt" - utalt John Arne Riisének az első meccsen elkövetett öngóljára a szakvezető, majd hozzáfűzte: "Különösen a második félidőben fociztunk kiválóan, de a harmadik bekapott gól megölt mindent. Pedig ellenőrzésünk alatt tartottuk a játékot, s a hosszabbításban két esélyünk is volt rá, hogy betaláljunk..."

A spanyol tréner mérges nyilatkozatára ekképpen reagált a mérkőzés hőse, Drogba: "Benítez fantasztikus edző, egyike a világ legjobbjainak, ezért aztán számomra meglepetés is, hogy csapata már nem olyan erős, mint korábban, hiszen odahaza képtelenek voltak legyőzni bennünket."