Vágólapra másolva!
A két mérkőzésből álló kupapárharcoknál azt tartják előnyösebbnek, ha egy csapat a visszavágót játszhatja hazai pályán - hiszen nagyobb az esélye arra, hogy ledolgozza az első találkozón idegenben összeszedett hátrányt. Az európai kupák történetében nem kevés példa akad arra, hogy egy gárda az első találkozón három góllal kikapott, és mégis megnyerte a párharcot, de ennél nagyobb hátrányból csak kétszer sikerült fordítani.

A háromgólos különbséget már jelentősnek nevezhetjük, és nem ritka, hogy ha egy gárda ilyen differenciával diadalmaskodik egy párviadal első találkozóján, akkor a szakértők kijelentik: idejekorán eldőlt a továbbjutás kérdése.

Pedig ez egyáltalán nem olyan biztos, hiszen az európai kupák 1955 óta íródó történetében egészen pontosan 47 olyan esetről tudunk, amikor az egyik csapat ilyen előnyt szerzett a visszavágóra, azonban mégis a másik gárda nyerte a párharcot.

Pedig a kezdeti években, amikor az idegenben szerzett találatok nem bírtak ekkora jelentősséggel, egy háromgólos vereséget követően az ugyanilyen arányban kivívott győzelem a visszavágón még csak azt jelentette, hogy harmadik találkozó következik.

Az első ilyen eset a Bajnokcsapatok Európa-kupája 1957-58-as kiírásában történt, amikor az osztrák SK Rapid Wien az olasz AC Milan ellen idegenben elszenvedett 4-1-es vereséget követően Ernst Hanappi vezérletével 5-2-re diadalmaskodott. Napjainkban ez az eredmény milánói továbbjutást jelentene az idegenben szerzett több gól miatt, de akkor harmadik találkozóra volt szükség - amit a Milan 4-2-re megnyert, így a bécsiek bravúrja hiábavaló volt.

Getty Images

Dennis Law zseniális játékos volt, a Sportingon azonban ő sem tudott átlépni

Egy évvel később a nyugatnémet FC Schalke 04-nek viszont már sikerült felállnia a padlóról. A gelsenkircheniek a dán KB Köbenhavn ellen az első összecsapáson 3-0-ra kikaptak, de a visszavágót a legendás stadionban, a Glückauf Kampfbahnon (amely a bányászköszöntésről kapta a nevét: Szerencse fel!) szintén három góllal nyertek. Pedig a vendégek a második félidő közepén 3-2-re feljöttek, de a Schalke két perc alatt újabb két gólt szerzett, és az 5-2-es diadal azt jelentette, hogy harmadik meccs következett - amit aztán a németek meg is nyertek 3-1-re.

Az 1963-64-es szezonban aztán három csapatnak is sikerült az első meccsen elszenvedett háromgólos vereségre otthon négygólos diadallal válaszolnia. A Jeunesse Esch bravúrjára a finn Haka Valkeakoski ellen valószínűleg csak Luxemburgban emlékeznek, a másik két eset viszont máig legendásnak számít.

A Kupagyőztesek Európa-kupájában a legjobb négy közé kerülésért a Bobby Charltonnal, Denis Law-val, George Besttel fémjelzett Manchester United a portugál Sporting CP ellen játszott, és az Old Traffordon Law mesterhármasának köszönhetően győzött is 4-1-re. A visszavágó puszta formalitásnak tűnt, de a lisszaboniak másként gondolták: 50 ezer őrjöngő szurkolójuk előtt Osvaldo Silva már a harmadik percben megszerezte a vezetést a hazaiaknak, majd a folytatásban még kettőt lőtt, és mivel Geo és Morais is betalált, így a Sporting 5-0-ra verte a Vörös Ördögöket.

A portugálok meg sem álltak a fináléig, míg a másik ágon Celtic FC-MTK elődöntőre került sor. A skótok 3-0-ra hozták az első találkozót, a párviadal tehát lefutottnak tűnt. Az MTK azonban a Népstadionban rendezett visszavágón az ellenállhatatlanul száguldozó Sándor "Csikar" vezérletével 4-0-ra legázolták a Keltákat - létrejött tehát a Sporting-MTK döntő, amit végül újrajátszott találkozón a Sporting nyert.

Az európai kupák történetében egyébként még egy olyan magyar csapatnak adatott meg, hogy az első felvonásban elszenvedett háromgólos vereség ellenére is versenyben maradt. A Vásárvárosok Kupája 1969-70-es kiírásának második fordulójában az Újpesti Dózsa az FC Bruges ellen játszott, és Belgiumban úgy kapott ki 5-2-re, hogy a lila-fehérek második találat Fazekas László az utolsó percben szerezte.

Hogy ez milyen fontos gólt volt, az a visszavágón derült ki: a Megyeri úton ugyanis az Újpest 3-0-ra győzött (a Bruges a második félidőt Tom Turesson kiállítása miatt emberhátrányban játszotta végig), és így kiharcolta a továbbjutást. Más kérdés, hogy a keletnémet Carl Zeiss Jena a következő körben már túl erősnek bizonyult az újpestiek számára...