Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fair play-ranglistáján - a 2007. május 1. és 2008. április 30. közötti időszakot vizsgálva - első helyen végzett Anglia, amely így három helyett négy csapatot indíthat az UEFA-kupa 2008-2009-es idényében. Az "ajándékot" szinte biztosan a Manchester City teheti zsebre, amelynek a drukkerei így duplán örülhetnek - csapatuk kijut Európába, jövő héten szerdán pedig Európa teszi tiszteletét kedvenceik stadionjában, a Zenit-Rangers UEFA-kupa-döntős csúcstalálkozó keretében.

Nem panaszkodhatnak az angol csapatok, hiszen a Bajnokok Ligájában angol házidöntőt rendeznek (a moszkvai fináléba a Premiership-elsőségért is késhegyre menő csatát vívó Chelsea és Manchester United jutott be), míg a másik csúcstalálkozó, az UEFA-kupa-finálé házhoz jön.

Úgy tűnik, még ez sem elég a következő szezonban is négy BL-csapatot indító szigetországiaknak, pénteken a svájci Nyonban ugyanis az UEFA nyilvánosságra hozta, miszerint a legsportszerűbb futballnemzetnek járó "díjat" bezsebelve, amolyan jutalom gyanánt az angolok jövőre három helyett négy csapatot indíthatnak a második számú európai kupasorozatban is.

Jelen állás szerint - az angol bajnokságból már csak egy forduló van hátra - az extra UEFA-kupás helyet az a Manchester City kapja meg, amely - milyen pici a futballvilág! - jövő héten szerdán 20.45-kor épp a saját stadionjában látja vendégül a Zenitet és a Rangerst; az orosz-skót párharc ugye épp az UEFA-kupa-trófeáról dönt.

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) annak az együttesnek ítéli oda a kupaindulás jogát, amely a Premier League saját fair play-tabelláján a legelőkelőbb helyet foglalja el.

Nos, az idényt jól kezdő, sokáig BL-hellyel kacérkodó, ám tavasszal igencsak visszaeső Manchester City a pontvadászatban visszaesett a 9. helyre, szerencséjére azonban ennél jobban áll a sportszerű csapatok különversenyében: a Tottenham, Arsenal, Manchester United, Liverpool négyes mögött az ötödik. Mivel az említett kvartett európai részvétele már biztos, a ManCity zsebelheti be az UEFA ajándékát.

A soccernet.com számításai szerint az Everton mindössze fél ponttal van lemaradva az angol fair play-listán a manchesteri csapat mögött, ám míg vasárnap utóbbi együttesre tét nélküli feladat vár Middlesbrough-ban, a liverpooliak még begyűjthetnek pár "fekete pontot" a Newcastle elleni hazai meccsen, amelyen az ötödik PL-hely megtartásáért lépnek pályára a stolverkosok (az Aston Villa matematikailag még megelőzheti az Evertont).

Ha az UEFA-kupás hely valóban összejön a City számára, annak minden bizonnyal Anglia exkapitánya, a jelenlegi klubmenedzser Sven-Göran Eriksson örül majd a legjobban. Az angol sajtó ugyanis már-már leváltotta a svéd trénert, s megtalálta az utódját is Luiz Felipe Scolari személyében, ám mivel a portugálok brazil szövetségi kapitánya a foci-Eb előtt nem akar (nem tud...) azonnal választ adni az állítólagos felkérésre, meglehet, Eriksson mégis maradhat Manchesterben - így pláne, hogy sportszerű csapatát "kijuttatta" Európába.

Az UEFA a fair play-lista kialakításakor a 2007. május 1. és a 2008. április 30. közötti időszakot vizsgálta a következő - objektív és szubjektív - szempontok alapján: pozitív játék, az ellenfél tisztelete, a bíró tisztelete, viselkedés a közönséggel és a csapatvezetőkkel, figyelmeztetések, eltiltások száma.

Anglia 8,143 pontot ért el, s további hét nemzet - Norvégia, Dánia, Svédország, Finnország, Németország, Spanyolország és Franciaország - végzett 8 egység feletti eredménnyel. Az említett hét ország között kisorsolnak egy további UEFA-kupás helyet. Az eredményt egy nappal a Zenit-Rangers UEFA-kupa-döntő előtt, jövő kedden hozzák nyilvánosságra a Manchester City stadionjában.

Érdekesség, a 49 tagú listán Magyarország a 19. helyen végzett, s nem is volt olyan távol a 8 pontos álomhatártól (7,922).