Vágólapra másolva!
Manchesterben ezúttal nem a Cityre vagy a Unitedre, hanem egy skót és egy orosz csapatra figyelt a futballvilág: az UEFA-kupa döntőjében a Rangers és a Zenit feszült egymásnak. Sokáig úgy tűnt, bejön a Rangers számítása, és sikerül lefékezni a korábban többek között a Villarrealt és a Bayern Münchent búcsúztató szentpétervári gárdát, amely végig kreatívabb játékot mutatott, és végül 2-0-s győzelmével második orosz klubként elhódította a trófeát.

UEFA-kupa, döntő:
Zenit (orosz) - Rangers (skót) 2-0 (0-0)
Manchester, City of Manchester-stadion
v.: Fröjdfeldt (svéd)
Zenit: Malafejev - Anjukov, Krizanac, Sirokov, Sirl - Zirjanov, Timoscsuk, Gyeniszov - Fajzulin (Kim Dong Dzsin, 93.), Arsavin - Fatih Tekke.
Rangers: N. Alexander - Broadfoot, Weir, C. Cuéllar, Papac (Novo, 77.) - Whittaker (Boyd, 86.), B. Ferguson, Hemdani (McCulloch, 80.), K. Thompson, S. Davis - Darcheville.
gól: Gyeniszov (72.), Zirjanov (94.)
sárga lap: Malafejev (92.)

Villarreal, Marseille, Leverkusen, Bayern München. A négy csapat akár az elődöntő mezőnyét is alkothatná egy nemzetközi kupában, de idén egy orosz gárda szép sorban eltüntette őket az UEFA-kupából.

A Zenitről van szó, amely arra készül, hogy három évvel a CSZKA Moszva diadala után ismét Oroszországba vigye a serleget. A szentpétervári klub keretében nincsenek világklasszis játékos, de Malafejev, Timoscsuk vagy Arsavin neve azért ismerősen csengett a futballbarátok számára, hozzájuk csatlakozott az a Pogrebnyak, aki 10 gólt szerzett eddig a sorozatban, de eltiltása miatt nem lehet ott a manchesteri fináléban.

Dick Advocaat három helyen változtatott a Bayern-verő tizenegyen, Arsavin Dominguez, Sirl Gorskov helyére került be, az eltiltott Pogrebnyakot pedig a török Fatih Tekkének kellett pótolnia.

A másik oldalon a négy trófea begyűjtését tervező Rangers állt, amely a Ligakupát már megszerezte, és az UEFA-kupa mellett a skót bajnoki címet és kupát is szeretne magáénak tudni. A glasgow-i egyesület 36 éve aratta legnagyobb sikerét a nemzetközi porondon, amikor éppen egy orosz (akkor még szovjet) ellenfelet, a Dinamo Moszkvát győzte le a KEK-döntőben.

Az [origo] a meccs előtt közelről is szemügyre vette a City-stadiont


A Rangers sorait azért erősen megrostálta a nagy menetelés, az elsőszámú kapus, Allan McGregor például a döntőben sem védhet, és a balszélső Charlie Adam sem játszhat, viszont a középpályás Lee McCulloch csodával határos módon felépült a fináléra - amelyet éppen a 30. születésnapján játszanak majd (Walter Smith mégis csak a padra nevezte).

A gaboni támadó, Daniel Cousin az elődöntőben kapott piros lapjával "írta ki magát" a fináléból, így aztán a Rangers a megszokott 4-5-1-es formációt választotta, előretolt ékként a francia Jean-Claude Darcheville-lel. Meglepő módon a Rangers egyik esze, a Dundee elleni hétvégi bajnokin duplázó Nacho Novo csak a kispadon kezdte a finálét.

I. félidő:

A negyedik percig kellett várni, hogy történjen valami, ekkor egy gyors Zenit-kontra végén Arsavin próbálta a jobb alsóba küldeni a labdát, de csak az oldalhálót találta el. A következő orosz támadásnál ismét Arsavin aktívkodott, Fajzulint ugratta ki nagy labdával, de Weir szép becsúszással tisztázott.

Aztán Timoscsuk vállalkozott lövésre vagy 35 méterről, az önbizalma tehát rendben volt a Zenit kapitányának, az irányzékkal sem volt gond, de Alexander könnyen hárított. Az első skót villanás Darcheville nevéhez fűzödött, de beadására nem érkezett társ.

A 11. percben ismét a skótok hálóőre jutott munkához, Sirl szabadrúgása a sorfal egyik tagján megpattanva tartott a kapu közepe felé, de Alexander a helyén volt. Az első negyedóra az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult, az oroszoknál volt többet a labda, a Rangers a sziklaszilárd védekezésre alapozott, és kivárásra játszott. A 16. percben egy baloldali beadás után Fajzulin robbant be két védő között a labdára, de fejese jó egy méterrel elkerülte a bal felsőt.

Forrás: MTI

Sirl szabadrúgásánál a riadt arcok ellenére Alexander biztosan védett

Az oroszok már a skót térfél közepén próbáltak letámadással zavart okozni, több-kevesebb sikerrel, Walter Smith pedig a 25. percben elküldte melegíteni a cseréket, holott eddig a Rangers szakvezetőjének számítása jött be, hiszen meddőnek bizonyult a Zenit fölénye. A jobbhátvéd Anjukov átlövéssel szerette volna meglepni Alexandert, dropból tüzelt nagy erővel, de a skót kapus másodjára fogta a löketet. A túloldalon már az tapsot érdemelt, hogy Papac baloldali beadása egy méterrel a kapu mögött ért földet...

A 37. percben skót helyzetecske: Hemdani beadása után Whittaker bólintott kiszorított helyzetből magasan a léc fölé. A félidő végén nagyon jó szögből, 20 méterről végezhetett el szabadrúgást a Rangers, ám Thompson lövése levágódott a sorfalról, igaz utána két orosz védő egymást találta el, így lett egy kis bonyodalom, de Malafejev végül megkaparintotta a labdát. Az első játékrész zárásaként még az orosz játékosok és szurkolók reklamáltak hevesen, ugyanis egy baloldali beadás után Broadfoot karját érintette a labda, de Fröjdfeldt sípja néma maradt.

II. félidő:

A szünet után végre mutatott valamit a Rangers is: Davis adott jó labdát Darcheville-nek, aki jobbal lőtt, Malafejev lábbal hárított, a kipattanót a színesbörű csatár visszabrusztolta középre, Ferguson becsúszva próbálkozott, de Malafejev ebbe is belevetődött, a felpörgő labda Gyeniszov kezét érintette, a svéd spori azonban megint nem avatkozott közbe.

Forrás: MTI

A Rangers csékája, Ferguson (középen) küzd a túlerővel

A skótok láthatóan bátrabb játékra váltottak, Whittaker két lövőcsel után vette célba a jobb alsót 17-ről, de egy védő lábáról szögletre vágódott a labda. A kornert kivágták az oroszok, Arsavin pedig rárajtolt a labdára, Alexander borzasztó ütemben futott ki a kapujából, így a Zenit 10-ese ki tudta cselezni, de ballal nem kísérletezett, és amikor jobban végül kapura emelt, addigra Papac visszaért, és a gólvonalról fejjel mentett.

A 72. percben előnybe került a Zenit: egy bedobás után a félpályánál szerzett labdát a fehérmezes gárda, Fatih Tekke szelidített meg egy magas ívben érkező passzt, aztán Gyeniszov tette le Arsavinnak, a játékmester pedig pazar labdát adott vissza Gyeniszovnak, aki két ember között indult be, és jobbal, higgadtan a kapu bal oldalát választotta (1-0).

A 76. percben eldönthette volna a meccset az orosz brigád: Arsavin jobbról lőtte középre a labdát, amit Zirjanov lekezelt, majd jobbal, 14 méterről ellőtt, de a jobb kapufa megmentette a protestánsokat. Az utolsó tíz percben Fajzulin és Arsavin csak a labdaszedőknek adott munkát, Anjukov lövése már jóval veszélyesebb lehetett volna, de Broadfootról levágódott.

Forrás: MTI

Az első Zenit-gól előtti pillanat, Gyeniszov lábát már elhagyta a labda

A ráadásban még kétségbeesetten próbálkozott a Rangers, de Nacho Novo a léc fölé bombázott, a 94. percben pedig jött a kegyelemdöfés, szépen kigurigázta a skót védelmet az orosz csapat, Arsavin gyönyörűen látta meg Fatih Tekkét, aki balról középre adott, és Zirjanov két lépésről a hálóba belsőzött (2-0).

Ezzel a CSZKA 2005-ös diadala után a szentpétervári Zenit lett az UEFA-kupa második orosz győztese.