Társoldalunk:

Vérző homlok és sérült rendőrkutya Manchesterben

2008.05.16. 11:10

Eleddig csak szépet és jót írtunk a Rangers rajongóiról, ám végül csak kiderült: ahol több mint 100 ezer ember vedeli a sört, elromlik az óriáskivetítő és ráadásul a kedvenc csapat kikap a legfontosabb meccsen, ott nem lehet megúszni a botrányt. A szerdai Zenit-Rangers (2-0) UEFA-kupa-döntő után rendőr-drukker párharcokról és véres arcú fanatikusokról számoltak be a manchesteri újságok.

A skótok büszkék voltak rá, hogy legutóbbi kilenc idegenbeli meccsükön nem volt letartóztatás, nos, most ez a "sorozat" az elveszített UEFA-kupa-finálé után megszakadt - de még mennyire...

Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója talán mindig jó helyen volt, ám nem látott sem balhét, sem attrocitást (sőt a legtöbbször igazán kedvesek voltak vele a skót fanatikusok), igaz, az erőszakos eseményekre (ha leszámítjuk azt a "félreértést", hogy a lefújás után az orosz drukkerek beszaladtak a pályára) nem a Manchester City stadionjában került sor, hanem a belvárosban.

A probléma okozója az arénától mintegy 5 kilométerre lévő három óriáskivetítő egyike volt - miközben több ezren figyelték, beadta a kulcsot, és a kupadöntő elején elromlott...

Egy rendező megpróbálta megjavítani, de nem engedték, sörösüvegekkel és ki tudja még mivel dobálni kezdték az ideges összegyűltek, így kútba esett a szurkolás a Piccadilly téren. A tömeg egy része - lehettek úgy 10 ezren - elindult másik helyszínt keresni, ami csak tetézte a bajt, hiszen nem volt hová menni. Néhányan "rosszkedvükben" rendőrökre támadtak.

Az [origo] tudósítója testközelből figyelte az oroszok ünneplését a kupával


Az elveszített finálé utáni éjszaka sem volt balhétól mentes. A csütörtöki Manchester Evening News képeket is közölt arról, amint egy drukker rátámad a rendőrökre, majd véres fejjel fekszik a földön. Egy rendőrkutya a lábát kapta el az egyik támadónak, s - mint a képen látható - egy luxusautó például összetört szélvédőjével fizetett azért, mert "rossz helyen" parkolt.

A végeredmény: megsérült 15 rendőr és egy rendőrkutya, 42 drukkert letartóztattak, egy Zenit-rajongót - ha nem is súlyosan, de eléggé - megvertek.

Forrás: [origo]

A manchesteri lapok nagy terjedelemben foglalkoztak a balhéval

A vizsgálatok még folynak, nem tudni, milyen büntetést kap a skót csapat az UEFA-tól, ám a Rangers szóvivője, Martin Bain szerint a bedurvulóknak semmi közük a csapathoz: "Arról értesítettek minket, hogy azon embereknek, akik botrányt okoztak az egyes helyszíneken, valójában nincs semmilyen kapcsolatuk a futballcsapathoz. Az erőszakért felelős egyéneket mindazonáltal mi is keressük."

A történtek egyik nagy vesztese Manchester: a városvezetés úgy döntött, a jövő szerdai Bajnokok Ligája-döntő idejére nem helyeznek el óriáskivetítőt a központban. "Nagyon sajnáljuk a Unitedért szorítókat, de ez nem lenne tisztességes a központban lakókkal szemben" - mondta az egyik helyi politikus arra célozván, hogy nem szeretnék, ha még egyszer ilyen eset előfordulna a városban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK