Társoldalunk:

Büntetőkkel nyerte az angol házidöntőt a MU

2008.05.21. 20:14

Bajnokok Ligája, döntő:
Forrás: [origo] Manchester United - Chelsea 1-1 (1-1, 1-1, 1-1) - büntetőkkel: 6-5
Moszkva, Luzsnyiki-stadion
v.: Michel (szlovák)
Manchester United: Van der Sar - W. Brown (Anderson, 125.) R. Ferdinand, Vidic, Evra - Hargreaves, Carrick, Scholes (Giggs, 87.), Cristiano Ronaldo - Rooney (102.), Tévez.
Chelsea: Cech - Essien, Terry, Ricardo Carvalho, Ash. Cole - Makelele (Belletti, 124.), Ballack, Lampard, Malouda (S. Kalou, 93.), J. Cole (Anelka, 99.) - Drogba.
gól: Cristiano Ronaldo (26.), illetve Lampard (45.)
sárga lap: Makelele (21.), Scholes (22.), R. Ferdinand (43.), Ricardo Carvalho (45+1.), Vidic (111.), Ballack (116.), Tévez (116.), Essien (118.)
piros lap: Drogba (116.)

Első félidő

A MU kezdte a játékot, Wes Brown hosszú előreívelése senkinek nem lett jó, így Cech végezhette el a meccs első kirúgását. Az első veszélyes beadásra a negyedik percig kellett várni, ekkor Malouda tekert középre balról, de Rio Ferdinand kibólintotta a labdát.

A kapusok közül Cech találkozott először kézzel is a labdával, Hargreves tekert volna középre, de lecsúszott a labda a lábáról, ami így a cseh kapus kesztyűjében pihent meg. Az első tíz percben nagyjából egyenlő arányban birtokolták a labdát a felek, helyzet és kapuralövés ugyan nem volt, de nem óvatoskodtak a csapatok, lüktető játék zajlott.

Az újdonsült Aranycipős Cristiano Ronaldo a 15. percben vetette be először szokásos biciklicseleit, Essient sikerült is megetetnie, de balos beadása kicsit magas volt a a hosszú oldalon emelkedő Hargreavesnek. Az első szögletet a Manchester végezhette el, Hargreaves adott középre, és bár Drogba fejjel elvétette a labdát, nem volt mögötte vörös mezes, aki zavart okozhatott volna.

A 20. percben Scholes ütközte le Makelelét elég látványosan, lett is belőle tömegjelenet, a MU-középpályásnak az orra vére is eleredt, végül Michel bíró az angolnak a faultért, a franciának a reklamálásért osztott ki sárgát. Egy labdaszerzés után Lampard emelt a kapu elé, Vidic Drogbát megelőzve csúsztatott bele a labdába, amely a saját kapuja felé tartott, de végül a léc fölött hagyta el a pályát.

A 26. percben egy bedobás után Scholes és Brown gurigázott szépen a Chelsea-játékosok között, majd utóbbi ballal centerezett, és középen az Essien mellett magasan emelkedő Cristiano Ronaldo tíz méterről szép mozdulattal bólintott a jobb sarokba (1-0). Válaszképp Ballack bikázott bele egy kipattanóba, de a MU-drukkerek gúnyos kacaja jelezte, mennyire volt veszélyes a kísérlet.

Forrás: Getty Images

Ronaldo egy emelettel a mezőny fölött, ezzel a mozdulattal szerzett vezetést a ManUnited

Fantasztikus egy percet produkáltak a fiúk: előbb a United kapuja előtt volt tumultus, Lampard ívelése után Drogba fejelt középre, Ferdinand haza akarta kísérni a labdát, de közben Ballack rátamadt hátulról, és kissé meglökte a manchesteri kapitányt, aki így Van der Sarnak adott munkát fura fejesével, a nyakigláb holland nagyot hárított.

Az esetet egy szöglet követte, de ez ártalmatlan volt, és jöhetett a Vörös Ördögök kontrája: Rooney fordított balra, ahol Ronaldo nagy sprint után ballal adott be, Tévez fejesét Cech bravúrral kitolta, de Terry pocsék felszabadítása miatt nem múlt el a veszély, Carrick érkezett, és a léc alá szánta a labdát, amit Cech újabb parádés mozdulattal kiszedett.

A félidő utolsó öt percére fordult az óra, amikor Terry tűnt fel váratlanul a bal oldalon, szép kiugratással találta meg Ashley Cole-t, aki Brownnal vívott nagy harcot a labdáért, majd a Chelsea hátvédje a földre huppant, de morcosan fel is kászálódott onnan hamar, mert Michel nem fújt a sípjába. Aztán Rooney lepte meg a Kékek védelmét, és Tévezt is, a zömök támadó remekül tette be a labdát jobbról, Makelele becsúszva sem érte el, de szerencséjére a szintén gatyaféken érkező argentin sem tudta a kapu felé irányítani a bőrgolyót.

Az utolsó két perc a Chelsea-é volt, mert bár Ballack kecsegtető helyzetből, 18 méterről egy méterrel a kapu fölé csavart egy szabadrúgást, de utána érkezett az egyenlítés: Essien lapos suhintása előbb Vidic lábán, majd Ferdinand hátán pattant meg, ráadásul a labdára kiinduló Van der Sar elcsúszott, így a szemfüles Lampard ballal a hálóba passzolt (1-1).

Forrás: MTI

Lampard szemfülessége egyenlítést ért a londoniak számára

A ráadásban Ballack ballal is megpróbálta ijesztgetni Van der Sart, de ez sem volt jobb kísérlet, mint a korábbi jobblábas löketek, majd Ricardo Carvalho csúszott rá förtelmesen honfitársa, Cristiano Ronaldo lábára, meg is kapta a jól megérdemelt sárgát. Ne legyenek kétségeink, ha valaki majd az Eb-n pakol oda ekkorát a cselgépnek, akkor Carvalho az elsők között lesz, aki majd szóban megfenyíti a tettest, most azonban ő próbálta elvenni a kedvét a további trükközéstől Ronaldónak.

Második félidő

A második félidőt cserék nélkül folytatták a csapatok. A feszültség a szünet után sem csökkent, Cristiano Ronaldo öt perc után megunta, hogy rendszeresen kapja a kisebb-nagyobb tüskéket, és kivágott egy hisztit, de Michel rá se bagózott.

A második félidő első villanása a Manchesteré volt, Ronaldo adott jó labdát Evrának, aki ballal lágyan emelt középre, de nem elég pontosan, mert a hosszú oldalon érkező Hargreavesnek jó fél méterrel elsuhant a feje felett. Gyorsan jelezték a londoniak is, hogy pályán vannak, Essien nyargalt a kapu felé, egy visszahúzós csellel két ellenfelét is becsapta, de ballal fölévágta a labdát 18-ról.

Ballacnak is visszatért az első félidőben látott lövőkedve, a német középpályás 25 méterről kicsit külsővel találta el a labdát, ami így nem a kapu felé kanyarodott, bár elsőre veszélyesebbnek tűnt, mint a hátsó kameraállásból látott lassítás után. Manchesteri oldalon a vérző orr volt a szerda esti módi, Scholes után Hargreaves is törölgette a szaglószervét, amiben Makelelének is szerepe volt, a francia ugyanis a nagy brusztolásban hátracsapott egyet.

Húsz perc telt el a második felvonásból, amikor egy jobboldali Chelsea-szöglet után Van der Sar kicsit elszámolta magát, de Terry szorongatott helyzetben fölébólintott. Egy ártalmatlan helyzetben Ferdinand kapott a lábához, majd a földre rogyott, de pár perc ápolás után folytatni tudta a MU belső védője. Makelele sem hagyta unatkozni az orvosi stábot, a Chelsea franciáját Tévez csapta arcon egy kapu előtti dulakodásnál, a bíró persze semmit sem látott ebből...

Forrás: Getty Images

Tévez nem fekvőtámaszozásra próbálja rávenni Ballackot, csak vigasztalja

Közeledett a hajrá, amikor Malouda dobott be egy grundokon látott trükköt, Ferdinand mellett indult el egy labdáért a 16-oson belül, majd saját lábát összerúgta, és utána nagyot csodálkozott, amikor a szlovák spori szólt neki, hogy kirúgás következik. Drogba lövésénél egészen közel került a vezetés megszerzéséhez a londoni gárda, az elefántcsontparti csatár jobb belső csűddel csavart a bal sarok irányába, de a kapufa kisegítette Van der Sart.

Szinte a következő támadásnál megint Drogba volt az egyik főszereplő, jól robbant be Malouda labdájára, de jobbal a kapu fölé pörgetett. A másik oldalon Tévez kért szót, 25 méterről a jobb felsőbe szánta a labdát, de 25 centit tévesztett.

A 87. percben megtörtént az első csere, ráadásul ez történelmi pillanat volt, hiszen a Scholes helyére érkező Giggs pályafutása 759. mérkőzésén szerepelt a MU mezében, amivel átadta a múltnak a legendás Bobby Charlton rekordját. Michel két perc hosszabbítást jelzett, Ronaldo még egy veszélyes beadással próbálta megelőzni a túlórázást, de középen a Ricardo Carvalho által szorongatott Rooney nem érte el a labdát, így jöhetett a 2x15 perces hosszabbítás.

Hosszabbítás

A hosszabbítás elején Grant is frissített, Malouda helyére Salomon Kalou érkezett. Remek adogatás után Lampard foghatta a fejét, Ballack tette le a labdát a Chelsea nyolcasának, aki kicsit forgolódott, aztán ballal tüzelt, de a léc megint a Manchesterrel volt. Grant úgy látszik, nem akar büntetőket, mert Kalou után újabb támadót cserélt be, Anelka érkezett, Joe Cole ment le.

Kék fölény után a Vörös Ördögök is helyzetbe kerültek, Evra két védő között osont be egészen az ötösig, aztán okosan visszagurított, Giggs külsővel a léc alá szánta a labdát, de Terry fejjel óriásit mentett. Ferguson is váltott, lehozta a 10 és fél kilométert összerobotoló Rooneyt, és beküldte Nanit, az angol válogatott arckifejezése arról árulkodott, hogy maradt volna még a pályán. Tévez hosszú hallgatás után adott életjelet magáról, egy csel után befelé tüzelt, és a rövid sarokra húzta vissza a labdát, de Cech a helyén volt.

A hosszabbítás első félidejének végén Ricardo Carvalho feje bukkant elő a MU kapujánál egy szögletnél, de a portugál hátvéd csak továbbcsúsztatta a labdát, amibe Kalou nem tudott már belekapálni. A második 15 perc eleje óvatos játékkal telt, mintha az lett volna a jelszó, hogy csak ne hibázzunk, aztán amikor Anelka helyzetbe kerülhetett volna egy kontra végén, akkor Vidic állította meg egy kőkemény becsúszással. A szerb védő előbb görcsöt, aztán sárga lapot kapott, de a United megúszta, mert Drogba szabadrúgása a sorfalat meg-, a kaput viszont elkerülte.

A gladiátorok már egyre fáradtabbak voltak, látszott, hogy ez már a szezon vége, sorban görcsöltek be az izmok, és az idegrendszerek is felmondták a szolgálatot, amikor azon összeveszett a két csapat, hogy ki, miért nem adta vissza a labdát. A vége hatalmas tumultus lett, Drogba kiosztott egy pofont Vidicnek, amiért piros lapott kapott, Ballack és az egyik főkolompos, Tévez besárgult. Drogba kiesésével egy tuti büntetőrúgót elvesztett a Chelsea...

A hosszabbítás legvégén még Cole és Nani ütközése keltett riadalmat, csúnyán összefejeltek, és mindkettőjüket ápolni kellett, de aztán visszatértek, és egy szabad labdára már egymással versenyezve sprinteltek, jelezve, hogy mennyire elszántak. A döntő 125 perc után ért véget, jöhettek a büntetők.

Tizenegyesek

Tévez kezdte, és a bal alsóba gurította, 1-0.
Ballack az első Chelsea-vállalkozó, magabiztosan berúgta a bal sarokba, 1-1.
Carrick változtatott, a jobb oldalt választotta, 2-1.
Belletti sem hibázott, ő is a bal alsóba lőtte, 2-2.
Cristiano Ronaldo megtorpant, majd jobbra lőtt, de Cech hárított, itt az első hiba, 2-2.

Forrás: Getty Images

Ronaldo pocsékul rúgta a büntetőt

Lampard bevágta a sajátját, 2-3.
Hargreaves a jobb felsőbe emelte, 3-3.
Ashley Cole lövésébe Van der Sar ugyan beleért, de így is becsúszott, 3-4.
Nani vérző fejjel is berúgta, 4-4.
Terry eldönthette volna a döntő sorsát, de elcsúszva mellérúgta, folytatódik, 4-4.
Anderson bebikázta, 5-4.
Kalou a léc alá emelt, 5-5.
Giggs nem hiába rekorder, a bal alsóba küldte a labdát, 6-5.
Anelka flegmán, egy lépésről rúgta, Van der Sar kivédte, BL-győztes a Manchester United!

Forrás: Getty Images

Van der Sar védése döntött a kupáról

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK