Vágólapra másolva!
A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

A Manchester United portugál szélsője, Cristiano Ronaldo a 2007-2008-as idényben megdöntötte a klub korábbi világsztárjának, George Bestnek a rekordját, hiszen szélsőként több gólt ért el, mint egykoron az északír focista. A luzitán azonban egyvalamiben még elmarad Besttől: róla még nem írtak slágerlistás dalt, míg az 1968-as Aranylabdásról igen.

A szóban forgó szerzeményt Don Fardon "követte el". Az 1940-ben született angol énekes zenei karrierjét a The Sorrows nevű együttesben kezdte az 1960-as években. A Coventryben alakult zenekar sokak szerint megelőzte korát azzal, hogy a korszakban megszokottnál sokkal nyersebb hangzásra törekedett, de így is sikerült felkerülniük a slágerlistára: Take a heart című szerzeményük 1965-ben a 21. pozícióig jutott Angliában.

A The Sorrowsnak összesen két nagylemeze jelent meg, majd az énekes, Fardon 1967-ban kivált a bandából, hogy szólókarriert kezdjen, és önállóan sikeresebb is lett - érdekes módon azonban előbb az Egyesült Államokban.

1968-ban ugyanis feldolgozta az először 1959-ben kiadott Indian Reservation című dalt, amellyel 20. lett a Billboard listáján, Angliában viszont a dal nagyobb visszhang nélkül tűnt el a süllyesztőben. Két évvel később azonban megint kiadták Nagy-Britanniában, és ezúttal hatalmas sláger lett, egészen a harmadik helyig jutott előre az angol slágerlistán.


Fardonnak ezt követően még akadt pár kisebb sikere, majd 1975-ben úgy döntött, hogy kiszáll a show-businessből, és egészen 1992-ig távol maradt a reflektorfénytől. Akkor a BBC-nél kapott állást, mint rádiós műsorvezető, majd 1997-ben új albumot adott ki, és azóta rendszeresen turnézik a saját zenekarával.

Koncertjeinek egyik fénypontja az Indian Reservation mellett alighanem a Belfast Boy című szerzemény, amelyet 1970-ben a BBC felkérésére írt egy Bestről szóló dokumentumfilmhez. A dal fel is került a slágerlistákra, majd 1996-ban a futballista halálát követően megint kiadták.

DJ Harmi
www.infosport-focivilag.hu