Vágólapra másolva!
A német egyesületek közül a Schalke 04 szerepelt a legjobban a Bajnokok Ligája az előző szezonjában, hiszen a csapat ott volt a legjobb nyolc között, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy megmentse a tréner, Mirko Slomka állását. Az új szakvezető a holland Fred Rutten lett, és a gelsenkirchenieknél alighanem abban bíznak, hogy a németalföldi vonal megint sikeres lesz - hiszen a klub modern kori történetének legeredményesebb időszakát szintén egy holland trénerrel érte el.

A Királykékeknél Huub Stevens hat éven keresztül, 1996 és 2002 között ült a kispadon, és ezen időszak alatt a gárda kétszer megnyerte a Német Kupát, és megszerezte fennállása első nemzetközi trófeáját is, hiszen elhódította az UEFA-kupát.

Ráadásul az együttes rendkívül közel került a Bundesliga aranyérméhez is, ám 2001-ben drámai körülmények között lecsúszott a bajnoki címről. Ezzel együtt a Stevens-éra az egyesület históriájában az egyik legsikeresebb korszaknak számított, és a németalföldi kapcsolat nem merült ki az edző személyében, hiszen az együttesben több holland, illetve belga focista is szerepelt.

Ez a vonal azonban Stevens távozását követően megszakadt, és a legutóbbi két idényben már egyetlen németalföldi labdarúgó sem volt a Schalke keretében, igaz, a szakmai stábban dolgozott a csapat korábbi focistája, Yuri Mulder. Az egykori holland támadó az előző idény utolsó pár mérkőzésén a gárda irányítását is átvehette Mike Büskensszel közösen azt követően, hogy a vezetőség menesztette a trénert, Mirko Slomkát, és akkor már az is köztudott volt, hogy a Schalke az új szezonnak ismét egy holland szakemberrel fut majd neki. Az egyesület ugyanis az FC Twente edzőjét, Fred Ruttent szerződtette, aki két évre írt alá a gelsenkircheniekhez.

Ruttent a legutóbbi idényben az év edzőjének választották meg Hollandiában, nem véletlenül: a Twentével a negyedik helyen végzett a bajnokság alapszakaszában, a rájátszásban pedig a NAC Breda és az Ajax Amsterdam legyőzésével kiharcolta a BL-részvételt a gárdával. A tréner ráadásul korábban éveken keresztül volt Guus Hiddink asszisztense a PSV Eindhovennél, vagyis kiváló referenciákkal rendelkezik - és a Schalke számára alighanem a nemzetisége is rendkívül vonzó volt.

A fentiek alapján azt is sejteni lehetett, hogy a Királykékek ismét a holland piacon fognak majd szétnézni erősítés végett, és az eddigi két igazolásuk nem is cáfolt rá erre a gondolatra. Természetesen két olyan futballista érkezett, akikkel Rutten már dolgozott együtt: a PSV Eindhoventől a perui csatárt, Jefferson Farfánt vették meg, mégpedig klubrekordnak számító tízmillió euróért.

A másik igazolás megszerzése már nem ment ilyen egyszerűen, de végül a szakvezető másik kívánságát is sikerült teljesíteni: a Schalke megszerezte a Twentétől, vagyis Rutten korábbi csapatától a holland válogatott középpályást, Orlando Engelaart. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezzel be is fejeződött a klub számára a transzferperiódus, legalábbis ami az igazolásokat illeti, mert bár eredetileg egy balhátvéd szerződtetése is szerepelt a tervek között, ezen a poszton továbbra is bíznak Christian Panderben - illetve abban, hogy a rendkívül tehetséges, ám sérülékeny futballista ezúttal nem fog kidőlni a sorból.

A szakember személye nagyban valószínűsíti, hogy a Schalke a holland iskolának megfelelően a 4-3-3-as felállást alkalmazza majd a következő idényben. A tréner jó előre kijelentette, hogy számára nem lesz állandó kezdő tizenegy, hanem a rotációs szisztémát részesíti előnyben, ami abból a szempontból mindenképpen jó döntésnek tűnik, hogy Ruttennek meglehetősen sok alternatíva áll a rendelkezésére.

Azt azért nehéz elképzelni, hogy a két új igazolás tartósan csak a kispadon kapjon helyet, de még így is hatalmas konkurenciaharc várható majd a csapatba kerülésért. A középpályán például Jermaine Jones és Fabian Ernst is elsősorban azon a poszton érzi jól magát, mint Engelaar, vagyis védekező szerepkörben - nem lehet kizárni, hogy éppen ez a három futballista alkotja majd ezt a csapatrészt, de akkor mi lesz például Ivan Rakiticcsel?

A csatársorban még nagyobb a verseny. Ugyan a keretben csak egyetlen vérbeli középcsatár van Kevin Kuranyi személyében (feltételezve, hogy a dán Sören Larsen valóban távozik), de a háromtámadós felállásban Farfán is szerepelhet középen - a szélekre pedig ott van Halil Altintop, Gerald Asamoah, Peter Lövenkrands vagy Vicente Sánchez, de a középpályások közül akár Albert Streit vagy Zé Roberto is játszhat szélsőt. A sportigazgató, Andreas Müller szerint éppen az volt a cél, hogy mindegyik posztra több, hasonló képességű futballista is legyen, és Rutten dolga, hogy ebből egy ütőképes gárdát alakítson ki, a megfelelő csapatszellemmel.

www.infosport-focivilag.hu