Vágólapra másolva!
Az angol élvonalban szereplő Fulham FC elsősorban Gera Zoltán leigazolásának köszönhetően került a magyar szurkolók érdeklődési körébe, pedig a klub a legöregebb londoni profi egyesületnek számít. A gárda az előző idényben éppen hogy csak megmenekült a kiesés elől, és ezt elsősorban a szezon közben érkezett szakvezetőnek, Roy Hodgsonnak szokták tulajdonítani, aki a nyáron igyekszik teljesen átalakítani a keretet.

A londoni klub még 2001-bern került vissza a legjobbak közé, és akkoriban elsősorban az egyesület tulajdonosa, az arab származású Mohamed al-Fayed miatt cikkeztek a gárdáról: a Harrod's áruházlánc tulajdonosa ugyanis rengeteg pénzt költött a csapatra, és olyan nemzetközi sztárokat szerződtetett, mint Edwin van der Sar vagy Nicolas Anelka, míg a kispadon előbb Kevin Keegan (még a másodosztályban), majd Jean Tigana ült.

A cél a nemzetközi kupaszereplés kiharcolása volt, de az együttes a kilencedik helynél előrébb egyszer sem tudott végezni a Premier League-ben, igaz, az élvonalbeli tagsága sosem forgott veszélyben.

A 2004-ben megszerzett kilencedik pozíciót már Chris Coleman irányításával érte el a csapat, akit a 2006-2007-es pontvadászat hajrájában váltottak le, így a legutóbbi idényt már az északír Lawrie Sanchezzel kezdte a gárda. Akkor már korántsem volt annyi pénz az erősítésekre, mint a korábbi években, de azért a középmezőny reális elvárás volt - amit Sancheznek és együttesének nem sikerült megvalósítania.

Amikor a 17. fordulóan a Fulham otthon 1-0-ra kikapott a Newcastle Unitedtől, és így a kieső helyekre esett vissza, akkor a trénert menesztették, és helyére ideiglenesen Ray Lewington került, a véglegesen kinevezett szakember pedig Roy Hodgson lett, aki először a 21. játéknapon ült le a kispadra.

Az idő tájt a csapat az utolsó előtti helyen állt a tabellán, és az eredmények eleinte az új mesterrel sem javultak. 13 mérkőzés alatt mindössze kétszer tudott nyerni a csapat, pedig Hodgson a téli átigazolási időszakban igyekezett a saját elképzeléseinek megfelelően alakítani a gárdát.

Hat új labdarúgót is szerződtetett, többnyire olyanokat, akiket korábbi állomáshelyeiről már ismert: a norvég Erik Nevlandot és Brede Hangelandot a Viking Stavangerből, Jari Litmanent a finn válogatottból, és a skandináv vonalat erősítette a Werder Brementől megszerzett dán Leon Andreasen is. A sérüléséből felépült Jimmy Bullard is ebben az időszakban kezdett el rendszeresen játszani, akárcsak az amerikai támadó, Brian McBride, miközben a korábbi alapemberek közül Hodgson lapátra tette Sean Davist, Alekszej Szmertyint, David Healyt, Carlos Bocanegrát, Dejan Sztefanovicsot és Hamer Buazzát.

Három fordulóval a zárás előtt a Fulham még mindig az utolsó előtti helyen állt, és öt pontnyira volt a bennmaradást érő pozícióktól, vagyis a gárda menthetetlennek tűnt. Amikor a 36. játéknapon a Manchester City 21 perc alatt már 2-0-ra vezetett a londoniak ellen, akkor alighanem a legelvakultabb drukkerek is beletörődtek abba, hogy csapatuk a következő idényben a másodosztályban szerepel majd.

A Fulham azonban az utolsó 20 percben három gólt is szerzett, megfordította a találkozót, majd az utolsó két összecsapását is megnyerte, aminek köszönhetően sikerült a "csoda": a klub jobb gólkülönbségének köszönhetően megelőzte a Reading FC-t, és bennmaradt a Premier League-ben.

Ilyen előzmények mellett nem csoda, hogy Hodgsont valósággal istenként tisztelik a Craven Cottage-en, és a tréner a nyári átigazolási időszakra szabad kezet kapott - maximum a klub bankszámlája szabhat határt az igazolásainak. A szakvezető tisztogatással kezdte a keret átalakítását: tíz futballistát küldött el a csapattól, és jellemző, hogy többségük azóta sem talált klubot magának. Távozott a Fulhamtől az amerikai trió, azaz McBride, Bocanegra és Kasey Keller, illetve több olyan labdarúgó, aki csak a lehető legritkábban lépett pályára: Ian Pearce, Philippe Christanval és Anthony Warner.

Az erősítéseknél az egyik legfontosabb a kapusposzt volt, hiszen Keller és Warner távozásával csak a finn Antti Niemi maradt a hálóőrök közül, és így első lépésként két portás is érkezett: a fiatal David Stockdale a Darlingtontól, és a rutinos Mark Schwarzer a Middlesbrough FC-től - utóbbi ingyen. De nem kellett fizetni a Bolton Wanderers iráni középpályásáért, Andranik Tejmurianért, illetve Gera Zoltánért sem.

A finn középhátvéd, Toni Kallio már 330 ezer euróba került (Hodgson a válogatottból őt is jól ismeri), és az első, komolyabb pénzmozgással járó transzfert csak a napokban bonyolították le. A Fulham ugyanis megvette a West Ham Unitedtől a ghánai védőt, John Pantsilt, illetve a csatár Bobby Zamorát - ketten együtt közel nyolcmillió eurót kóstáltak.

A klub első edzőmérkőzésén a Stockdale ellen ők még nem léptek pályára, Gera viszont kapott egy félidőt a harmadosztályú gárda ellen - a meccset a Fulham 2-0-ra nyerte meg, és mind a két találat a második játékrészben született, amikor a magyar focista is a pályán volt.

Gera a középpálya jobb oldalán szerepelt, ahol első számú vetélytársa a walesi Simon Davies lehet - ő az előző idényben mindössze egy mérkőzést hagyott ki, és első számú közönségkedvencnek számít a Craven Cottage-en...

A klub a hét végén a skót Celtic FC ellen lép pályára, majd dél-koreai túrára utazik, Gerának tehát lesz lehetősége arra, hogy bizonyítsa: a kezdő tizenegyben a helye.

www.infosport-focivilag.hu