Vágólapra másolva!
Az észak-amerikai labdarúgó-bajnokság, az MLS (Major League Soccer) történetének legnagyobb sztárigazolása, David Beckham a 2007-es esztendőben csak üzleti szempontból bizonyult jó vételnek a Los Angeles Galaxy számára, azonban az angol klasszis az idén már a pályán is bizonyít. Az angol futballcsillag ott lesz a liga All Stars csapatában jövő csütörtökön több klubtársával együtt.

Tavaly úgy tűnt, hogy Beckham leigazolása elsősorban a médiafelhajtás és a megnőtt érdeklődés miatt érte meg a Los Angeles Galaxynak, hiszen a Real Madridtől szerződtetett középpályás személyének köszönhetően alaposan nőtt a bevétel és a klub népszerűsége is, de a csapat eredményei nem nagyon javultak. Ehhez persze az is jelentősen hozzájárult, hogy az angol futballista sérülései miatt mindössze öt bajnokin lépett pályára a gárdában, amely így lemaradt a rájátszásról.

Az alapszakasz után aztán nagy változások történtek az egyesületnél, hiszen a csapat mestere, Frank Yallop lemondott a posztjáról, és bár a pletykák arról szóltak, hogy Jürgen Klinsmann lehet az utódja, egy másik egykori klasszis játékos, Ruud Gullit került a kispadra.

Ezt követően a Galaxyt sorra hozták kapcsolatba az európai sztárokkal (szóba került Andrij Sevcsenko vagy Luis Figo leigazolása is), de a keretbe végül már csak az amerikai piacról érkeztek futballisták. A guatemalai csatárt, Carlos Ruízt a Dallas FC-től szerződtették, míg az amerikai védő, Greg Vanneyt a Washington DC Unitedtől igazolták. Külön érdekesség, hogy két olyan szerzemény is akadt, akit még az év elején megvettek, hogy aztán a bajnoki rajt előtt megváljanak tőlük: a nigériai jobbhátvéd, Celestine Babayaro és az amerikai csatár, Clint Mathis sem felelt meg Gullitnak.

A 2008-as pontvadászatnak a Los Angeles mindenesetre óriási várakozásokkal vágott neki, de a bajnoki rajt pocsékul sikerült: az első fordulóban a klub 4-0-ra kikapott a Colorado Rapidstól, ráadásul Ruíz térdsérülést szenvedett. A második játéknapon aztán megszületett az első győzelem, és az MLS első Beckham-gólja is, a középpályás a San Jose Earthquakes ellen talált be.

Ez elég is volt ahhoz, hogy az angol megkapja a hét játékosának járó díjat, és ez a diadal lendületet adott a Galaxynak, amely július elejére átvette a vezetést a Nyugati Konferenciában. Igaz, a csapat azóta visszaesett a második helyre, ráadásul ez a divízió gyengébbnek tűnik a Keleti Konferenciánál, ahol az első három helyezettnek egyaránt több pontja van, mint a nyugaton élen álló Real Salt Lake-nek - ám mivel a playoffba a divíziók dobogósai automatikusan bekerülnek, ennek nincsen túl nagy jelentősége.

Ráadásul a Galaxy egy szempontból mindenképpen kiemelkedik az MLS mezőnyéből: Ruud Gullit együttese játssza a leglátványosabb futballt. A Los Angeles 16 mérkőzés alatt 34 gólt ért el, míg a második legtöbb alkalommal eredményes washingtoniak mindössze 28 találatig jutottak. Beckhamra sem lehet panasz, hiszen az angol klasszis öt gólnál tart (májusban a Kansas City Wizards ellen emlékezetes módon a saját térfeléről talált be), ráadásul hét gólpasszt is adott, és a hetedik játékhéten is őt választották meg a legjobb játékosnak.

A gólszerzés azonban elsősorban a két támadó feladata, akik valóban nagyüzemben szállítják a találatokat: Edson Buddle (aki a nevét Edson Arantes do Nascimento, azaz Pelé után kapta) és Landon Donovan is 11-11 gólig jutott (ezzel holtversenyben ők állnak az MLS góllövőlistájának élén), és utóbbi játékos hét assziszttal is rendelkezik.

Nem csoda, hogy az All Stars csapat kiválasztásánál (amelyben a játékosok és az újságírók mellett a szurkolók szavazatai is számítottak) Donovan kapta a legtöbb voksot. Természetesen Beckham is bekerült a legjobb 11 futballista közé, és rajta kívül ez csak egy légiósnak sikerült: a Chicago Fire mexikói támadójának, Cuauhtémoc Blancónak - aki egyébként szintén több szavazatot kapott Beckhamnél.

A voksok alapján egyébként az MLS álomtizenegye az alábbi futballistákból áll: Matt Reis (New England Revolution) - Jimmy Conrad (Kansas City Wizards), Frankie Hejduk (Columbus Crew), Michael Parkhurst (New England Revolution) - David Beckham (Los Angeles Galaxy), Cuauhtemoc Blanco (Chicago Fire), Shalrie Joseph (New England Revolution), Sacha Kljestan (Chivas USA), Robbie Rogers (Columbus Crew) - Kenny Cooper (FC Dallas), Landon Donovan (Los Angeles Galaxy).

Az idei gálamérkőzésen a West Ham United lesz az MLS álomcsapatának ellenfele, és a mérkőzést Torontóban rendezik majd - most először fordul elő, hogy az All Stars összecsapást nem az Egyesült Államokban játsszák. A liga együttese persze nem csak 11 focistából áll majd: a 19, legtöbb szavazatot kapott labdarúgók mellett öt játékost a csapat kinevezett edzője, Steve Nicol (aki New England Revolution szakvezetője), kettőt pedig a liga komisszárja, Don Garber nevezett a 26-os keretbe.

A meghívottak között így ott van még a Red Bull New York kolumbiai támadója, Juan Pablo Ángel, aki korábban az Aston Villa sztárja volt, illetve Columbus Crew argentin csatára, Guillermo Barros Schelotto is - viszont olyan, Európában is ismert klasszisok, vagy jobban mondva nagynevű focisták, mint Marcelo Gallardo (Washington DC United), Claudio López (Kansas City Wizards), Darren Huckerby (San Jose Earthquakes), Laurent Robert (Toronto FC) vagy Raphael Wicky (Chivas USA) kimaradtak.

www.infosport-focivilag.hu