Vágólapra másolva!
Az angol élvonal együttesei közül a Manchester Citynek kellett a leghamarabb tétmérkőzést játszania, a gárda ugyanis már az UEFA-kupa első selejtezőjében pályára lépett. A csapat új mesterének, Mark Hughes-nak tehát nem volt sok ideje a csapatépítésre, igaz, egyelőre új szerzemény sincsen sok: Ronaldinho végül nem érkezett, "csak" honfitársa, Jo - aki egyelőre a nyári transzferperiódus második legdrágább focistája.

A manchesteri egyesületnél tavaly nyáron nagy változások történtek, hiszen a klub élére új tulajdonos került a volt thaiföldi miniszterelnök, Thaksin Shinawatra személyében, aki rengeteg pénzt költött a gárdára. Nem csak a keretbe jöttek sztárigazolások (Martin Petrov, Vedran Corluka, Rolando Bianchi, Elano, hogy csak a legnagyobb neveket említsük), hanem a kispadra is egy elismert szakembert szerződtetett Sven-Göran Eriksson személyében.

Eleinte úgy tűnt, hogy a volt angol szövetségi kapitány vezérletével a City ott lesz a Premier League élmezőnyében, és kiharcolhatja az UEFA-kupa-szereplést, ám hiába győzte le a csapat kétszer is a városi rivális Manchester Unitedet, végül "csupán" kilencedik lett.

Ez ugyan nagy előrelépést jelentett az előző idényben elért 14. pozícióhoz képest, ráadásul elméletileg Eriksson első szezonjában a cél csak gárda helyzetének stabilitása volt, de a tulajdonos úgy érezte, hogy a mester ennél többet is kihozhatott volna a keretből - így aztán június másodikán menesztette a trénert.

Hivatalosan ugyan közös megegyezéssel bontottak szerződést, azonban már május elejétől köztudott volt, hogy Shinawatra elégedetlen, így a szakítás nem jelentett olyan nagy meglepetést. Még úgy sem, hogy időközben kiderült: a klub mégis csak elindulhat az UEFA-kupában, köszönhetően annak, hogy Anglia előkelő helyen végzett az UEFA Fair Play-ranglistáján.

Erre azonban már nem Erikssonnak kellett felkészítenie az együttest (ő közben Mexikó szövetségi kapitánya lett), hanem utódjának, aki nem lett más, mint Mark Hughes. A walesi szakembert a Blackburn Rovers kispadjáról csábították el a manchesteriek - attól a klubtól, amely két hellyel a City előtt végzett a tabellán.

Hughes 2011-ig írt alá a manchesteri egyesületnél, aminek pikantériáját az adta, hogy az egykori világklasszis támadó játékosként a Manchester Unitedben ért el nagy sikereket. Mindez azonban sem őt, sem pedig a City vezetőségét nem zavarta abban, hogy elkötelezze magát a város másik csapatánál.

Hughes tevékenységét nagytakarítással kezdte, hiszen első lépésként azt kellett eldöntenie, hogy mely futballistákra nem tart igényt a meglehetősen bő keretből. Nos, a szakember megvált a svéd válogatott kapustól, Andreas Isakssontól, a brazil Geovannitól, a belga Émile Mpenzától és a kínai Sun Jihaitól is, de szabadlistára tette még a két olaszt, Bernardo Corradit és Rolando Bianchit is, a Celtic FC-ben kölcsönben szerepelt Jorgosz Szamaraszt pedig végleg eladta a skótoknak.

Mint látható, tulajdonképpen öt csatár is távozott a gárdától, nem meglepő tehát, hogy a klub elsősorban a támadó részlegét szerette volna megerősíteni. Erre utaltak a Ronaldinho megszerzésére tett erőfeszítések is, és bár az FC Barcelona világklasszisát végül nem sikerült megszerezni, honfitársát, Jót igen.

A CSZKA Moszkva támadója 24 millió euróba került - vagyis többe, mint amennyiért az AC Milan megvette Ronaldinhót. Sőt, eddig idén nyáron csak egy focista volt, akiért ennél is többet fizettek: a Barca 32 milliót adott ki Daniel Alvesért.

Forrás: Getty Images

Jo már tétmérkőzése is bemutatkozhatott új együttesében, elvégre a Manchester City már július 19-én kénytelen volt pályára lépni az UEFA-kupában - mégpedig a feröeri EB/Streymur Eidi ellen. Az angolok idegenben nyertek 2-0-ra, és Hughes elégedett volt a brazillal, még ha Jo nem is szerzett gólt. A jelek szerint azonban az egyesület továbbra is csatárt szeretne igazolni, főleg azok után, hogy a minap az egyik edzésen a csapat zimbabwei támadója, Benjamin Mwaruwari megsérült, és hetekre kidőlt a sorból.

Ő aligha fog felépülni a bajnoki rajtra, és akkor Jo sem áll majd a klub rendelkezésére, mivel bekerült a brazil olimpiai válogatottba. Ez azt jelenti, hogy az augusztus 17-i, Aston Villa elleni bajnoki rajtra jelenleg csupán Darius Vassell, valamint a nagy tehetségnek tartott, de rendkívül fiatal Ched Evans és Daniel Sturridge számít bevethető csatárnak.

A hírek szerint Hughes elsősorban honfitársát, a jelenleg a West Ham United alkalmazásában álló Craig Bellamyt szeretné megszerezni, aki korábban a Blackburn Roversnél is dolgozott a keze alatt, de az angol lapok kapcsolatba hozták a Cityvel Djibril Cissét (Olympique Marseille) és Roque Santa Cruzt (Blackburn) is. Az mindenesetre az előzmények alapján biztosnak tűnik, hogy a Manchester City nem fogja sajnálni a pénzt...

www.infosport-focivilag.hu