Vágólapra másolva!
A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

A 2006-os világbajnokság leghíresebb pillanata nem valamelyik gól, vagy a mindent eldöntő tizenegyes volt, hanem Zinédine Zidane meggondolatlan cselekedete - amikor lefejelte Marco Materazzit, és ezért piros lapot kapott.

A jelenet ihlette meg a francia Lipszyc testvéreket is, akik csak jó poénnak szánták szerzeményüket, amelyből azonban listavezető szám lett.

Maga a szituáció alighanem minden futballdrukker számára közismert: a 2006-os világbajnokság fináléjának hosszabbításában az olaszok védője, Materazzi beszólt Zidane-nak, akinek egy pillanatra elborult az agya, és mellkason fejelte a hátvédet.

A bíró a negyedik játékvezető segítségével észlelte az esetet, és kiállította a francia focistát, akit ennek ellenére is megválasztottak a torna legjobbjának - azonban a gallok nélküle elbukták a tizenegyespárbajt, és így Olaszország lett a világbajnok.


Zidane megmozdulása rögtön bevonult a futballfolklórba, és Párizsban élő Sébastien, illetve Emmanuel Lipszycz sem tudott másról beszélni a következő napon. A testvérpárnak egy csengőhangok, illetve reklámeffektek készítésével foglalkozó cége volt, és egyik barátjukkal, Franck Lascombes-bal közösen röpke félóra alatt írtak egy vicces kis nótát a döntőben történtekről.

A dalt az interneten keresztül elküldték pár embernek az ismeretségi körükben, és maguk lepődtek meg a legjobban, amikor nem sokkal később az egyik legnépszerűbb, független francia zenei rádión, a Skyrockon viszonthallották a szerzeményt.

A nóta pillanatok alatt meghódította Franciaországot, és két nappal később a lemezkiadók sorban álltak a Lipszyc testvérek ajtaja előtt. Végül a Warner ajánlotta a legtöbbet, megkötötték a szerződést, szombaton (egy héttel a vb-döntő után) leforgatták a videoklipet egy kis párizsi stadionban, majd kiadták a dalt - amely Franciaországban és Belgiumban is listavezető lett.

DJ Harmi
www.infosport-focivilag.hu