Vágólapra másolva!
Az isztambuli 2-0-s vereséget követően az MTK Budapest az újpesti Szusza Ferenc Stadionban fogadta a Fenerbahce labdarúgó-együttesét a Bajnokok Ligája-selejtező 2. fordulójának visszavágóján. A törökök az 5. percben szerzett góljukkal gyorsan eloszlattak minden bravúrra vonatkozó kételyt, végül megalázó különbséggel, 5-0-ra győztek, s 7-0-s összesítéssel jutottak tovább a rendkívül gyengén futballozó magyar bajnok ellen.

Eredmény, Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló, visszavágó:
MTK Budapest - Fenerbahce (török) 0-5 (0-1)
Szusza Ferenc-stadion, 3000 néző
v.: Martin Atkinson (angol)
MTK: Végh - Horváth L., Lambulic, Balogh B., Pollák - Zsidai, Pintér - Nagy G., Bori - Pál (Kulcsár, 71.), Urbán
Fenerbahce: Volkan - Gökhan Gönül, Eduardo, Lugano, Roberto Carlos - Ugur Boral, Sahin Selguk, Alex (Emre, 64.), Kazim Kazim (Burak Yilmaz, 64.) - Semih Sentürk, Güiza (Ilhan Parlak, 75.)
gól: Semih Sentürk (5., 61., 79., 80.), Emre (65.)

"A török csapat rendkívül jó erőkből áll, nagyon gyors játékosok alkotják. Célunk, hogy minél kisebb területre szűkítsük a játékot. Természetesen a támadójáték nagyobb hangsúlyt kap az első találkozóhoz képest, jót tenne a csapatnak, ha esetleg a meccs elején vezetést tudnánk szerezni" - nyilatkozta Garami József, az MTK mestere a találkozó előtt, s hogy szavainak nyomatékot adjon, a kezdőcsapatba két vérbeli csatárt is jelölt Urbán, illetve Pál személyében.

Kollégája, Luis Aragonés korrekten csak annyit mondott: "A magyar futball van olyan jó, hogy bármikor meglepetést szerezhet."

Bárcsak igaza lenne, gondolhatta az a néhány magyar néző, aki kilátogatott az ideiglenes otthonul szolgáló Szusza Ferenc Stadionba. Mert bizony a Megyeri úton hiába volt 3000 szurkoló, azok túlnyomó része török mezben feszített, s a fanatikusok egybehangzó véleménye szerint kedvenceik kettős győzelemmel jutnak a harmadik a körbe, ahol az azeri Inter Baki, vagy szerb Partizan Beograd vár rájuk.

Az összecsapás az angol Martin Atkinson sípjelére kezdődött, noha eredetileg Mark Clattenburg fújta volna a sípot, de a csütörtök délelőtti technikai értekezleten kiderült, hogy változott a bíró személye. A változtatást az európai szövetség (UEFA) német ellenőre jelentette be, de ennek okáról nem nyilatkozott.

15 másodpercet kellett várni az első helyzetre, az előre bikázott középkezdésbe Güiza a 16-os vonalán piszkált bele, Végh vetődve mentett szögletre. Az 5. percben már nem volt kegyelem: egy kapu előtti kavarodást Semih Sentürk használt ki, s 4 lépésről a léc alá lőtt (0-1).

Forrás: MTI

Fásultan játszott a magyar bajnok, a 9. percben Güiza kapott álompasszt, a a 16-os vonalánál pimaszul kicselezte Baloghot, majd estében a bal kapufa mellé lőtt. Az első negyedóra végén még Bori mozgatta meg egy 23 méteres szabadrúgásból Volkant, majd Urbán is jelezte, pályán van, de csak azzal, hogy lesre futott...

Iramról és színvonalról nem lehetett beszélni, 3-0-s összesítésnél a Fener már nem erőltetett semmit, a magyar játékosok pedig egy jó NB II-es irammal próbálták megzavarni az Eb-t, vébét megjárt klasszisokat, sikertelenül. Akadtak olyan percek, amikor ollézhatott volna nyugodtan a közönség, mert vízilabdás módon kézről kézre, pontosabban lábról lábra járt a labda, az MTK jó partnernek bizonyult az egyoldalú cicázáshoz.

A 31. percben ismét Güiza került helyzetbe, ám az első mérkőzés "nyerőembere", Lambulic ezúttal gyönyörűen mentett. Alex szögletét Lugano a jobb sarok mellé bólintotta.

A 39. percben végre villant a magyar együttes, Bori bal oldali szabadrúgását Balogh az ötös előterében lekezelte, majd fordulásból lőtt, Volkan hatalmas bravúrral védett. A félidőnek az angol játékvezető egyperces hosszabbítás után vetett véget.

Forrás: MTI

Semih Sentürköt nem tudták tartani az MTK-védők

A szünet után sem sokat változott a játék képe, ha pozitívumot kell kiemelni a magyar bajnok játéka láttán, akkor azt mondhatjuk, játékosai néha okosan passzolgattak a légüres középpályán. Az 56. percben Bori 17 méteres lövését Volkan könnyedén fogta, egy perccel később Roberto Carlos jobbról, a 16-os és az oldalvonal közötti területről bikázott kapura egy szabadrúgást, amely elkerülte a jobb sarkot.

A 61. percben Semih Sentürk megunta a totojázást, a 16-os vonalánál kapott labdát, felnézett, s a kint ácsorgó Végh felett pazarul emelt a jobb sarokba (0-2). A török szurkolók vonatozni kezdtek a lelátón, miközben Roberto Carlos és Güiza elszórakozott egy újabb ziccert.

Öt perccel később Güiza beadásába Zsidai kézzel nyúlt bele, a büntetőt Emre magabiztosan értékesítette (0-3). A 79. percben Semih megrúgta mesterhármasát, Roberto Carlos távoli bombáját előbb Balogh segítségével blokkolta, majd az elé pattanó labdát 15 méterről a jobb alsóba lőtte (0-4).

Egy perc sem telt el, újból Semih villant az összeomló MTK-védők statisztálása mellett Burak jobb oldali beadását az üres hálóba bólintotta (0-5).

A hajrában már csak azért szurkolhattunk, hogy a Fener "csak" beállítsa, s ne döntse meg története legnagyobb különbségű nemzetközi kupagyőzelmét, ehhez kelett Végh is, aki előbb Gökhan, majd Semih kísérletét hárította bravúrral.

A vége 5-0-s, megsemmisítő török diadal lett, a Fenerbahce 7-0-s összesítéssel jutott tovább.