Vágólapra másolva!
Szokás szerint a francia pontvadászat rajtol elsőként a topligák közül, és a Ligue 1 kezdetén immár évek óta az a legnagyobb kérdés: sikerül-e valamelyik gárdának végre megelőznie az Olympique Lyont? A hétszeres bajnokcsapat legnagyobb ellenfele az Olympique Marseille és a Girondins Bordeaux lehet, és a Paris SG-nél is szeretnének végre visszakerülni az élmezőnyben - de a nagy fogadkozásnak az elmúlt években egyszer sem lett foganatja.

A lyoni együttes mindenesetre a legutóbbi pontvadászatban a vártnál nagyobb küzdelmet vívott az aranyéremért, csak az utolsó fordulóban dőlt el, hogy megint megnyeri a bajnokságot. A klub ezután a Francia Kupát is elhódította, vagyis története során először duplázott, de ez is kevés volt ahhoz, hogy a szakvezető, Alain Perrin megőrizze posztját.

A tréner túlságosan sokszor került konfliktusba az elnökkel, Jean-Michel Aulas-val, illetve a focistákkal ahhoz, hogy az eredmények megmentsék őt, ráadásul a nemzetközi porondon sem tudta teljesíteni az elvárásokat, így aztán felállították a kispadról. Mindez egyben a szakmai struktúra átalakításával is járt: az új mester, Claude Puel (akit a Lille-től csábítottak el) egyben szakmai igazgató is - vagyis a Lyon az angol modellt próbálja átültetni Franciaországba.

Puelnek kifejezetten jó a szakmai hírneve Franciaországban, elvégre Lille-ben a meglehetősen alacsony költségvetés ellenére is rendkívül ütőképes együttest hozott össze, és előszeretettel építi be a csapatba a fiatalokat - márpedig a Lyon akadémiájáról sorra jönnek ki a tehetséges ifjoncok.

Persze az OL-nél mások az elvárások, mint korábbi klubjánál, itt nincs idő a csapatépítésre, azonnal eredményeket kell produkálni - és nem csak otthon, hanem a BL-ben is. A lyoniak kerete mindenesetre nem gyengült, sikerült megtartaniuk Karim Benzemát, és a többi eladott kulcsember (a kapus Grégory Coupet, a középhátvéd Sébastien Squillaci és a csatár Hatem Ben Arfa) helyére mind sikerült megfelelőnek tűnő utánpótlást igazolni. A védelemben John Mensah, a középpályán Éderson és Jean Makoun, elöl pedig Frédéric Piquionne az új fiú.

Az OM-nek végre sikerül?

Ennek ellenére sokan úgy gondolják, hogy a 2008-2009-es pontvadászatban véget érhet az OL egyeduralma, amelynek megtörésére az Olympique Marseille-t tartják a legesélyesebbnek. A marseille-i együttes úgy lett bronzérmes az előző szezonban, hogy pocsékul kezdte a bajnokságot, ám miután a kispadra a belga Eric Gerets került, az együttes valósággal szárnyakat kapott.

Az OM ugyan tavaly nyárhoz hasonlóan megint eladta egyik alapemberét (akkor Franck Ribéry távozott, most Samir Nasri), viszont a támadó részleg így is erősödött Ben Arfa és Bakary Koné szerződtetésével, a védelemnek pedig az RC Lenstól megvett brazil Hilton adhat stabilitást.

Djibril Cissé ügye egyelőre függőben van: a Gerets által elképzelt ideális felállásban (legszívesebben a 4-2-3-1-et alkalmazza, amelyben az első négy futballista Ben Arfa, Mathieu Valbuena, Mamadou Niang illetve Koné) a támadó csak kispados, ő viszont játszani szeretne. A Marseille-nél a kulcs alighanem az lesz, hogy a hátsó alakzat miként fogja bírni a nyomást.