Vágólapra másolva!
A nyár egyik legnagyobb kérdése a nemzetközi labdarúgásban az volt, hogy hol folytatja pályafutását a Manchester United portugál klasszisa, Cristiano Ronaldo. A sokak által világ jelenlegi legjobb játékosának tartott támadót a Real Madrid csábította, s Ronaldo maga is szívesen igazolt volna a királyi gárdába. Az ügy kapcsán rengeteg pletykát lehetett olvasni, ezért aztán a futballista a végső döntés meghozatalát követően exkluzív interjúban fejtette ki a Publico című portugál lapban, hogy mi is történt valójában.

- Véget ért a nyári szappanopera, és az új szezont is a Manchester Unitedben tölti?
- Igen. Az edzőm volt olyan kedves, hogy meglátogatott engem Lisszabonban a múlt héten - azt hiszem, ez már köztudott. Nagyon őszinte beszélgetést folytattunk, mint két olyan ember, aki kölcsönösen tiszteli egymást. Amit egymásnak mondtunk, az maradjon a mi titkunk. Sir Alex Ferguson meghallgatott engem, én meghallgattam őt, és arra a megállapodásra jutottunk, hogy mindkét fél számára az a legjobb, ha az Old Traffordon folytatom. És mielőtt bármiféle pletyka elindulna arról, hogy az akaratom ellenére maradok, rögtön tisztázni is szeretném, hogy aki ezt állítja, az hazudik. Teljes szívemmel és lelkemmel a Manchester Unitedért fogok játszani, ugyanazzal az odaadással, mint eddig is.

- És mit gondol, mi szólnak ehhez a Real Madridnál?
- Mindenképpen el szeretném mondani, hogy én vagyok a felelős az egész bonyodalomért. Nem a madridiak hibája, hogy én azt nyilatkoztam: a Real Madridba akarok igazolni. Még ha akaratlanul is, de én okoztam feszültséget a két egyesület között.

- A BL-döntő után, illetve az Eb alatt és után a megnyilvánulásai arról árulkodtak, hogy távozni akar a MU-tól. Mit is akart valójában?
- Tudtam, hogy a Real Madrid érdeklődik irántam, és hogy komoly ajánlatot tettek a Manchester Unitednek. Egy ideig azt szerettem volna, ha a manchesteriek elfogadják ezt az ajánlatot. Ha tagadnám ezt, akkor mindenkit becsapnék, még magamat is. Bárki, aki ismer engem, tudja, hogy nekem nagyon fontos ennek az elismerése, mert sohasem akarok hálátlan lenni. A Manchester United, a Glazer családtól kezdve az igazgatókon, az edzőkön, a játékosokon keresztül az összes alkalmazottig közel áll a szívemhez. Bármi is történjék a jövőben, ez nem változik. Tisztában vagyok vele, hogy ez a klub milyen sokat tett értem, és ezért örökre hálás leszek. De éppen ezért, mert tudtam, hogy ez a klub más mint a többi, és sokkal emberibb, abban reménykedtem, hogy megértik a vágyaimat és az érveimet.

- És mivel indokolta, hogy távozni szeretne?
- A Bajnokok Ligája megnyerése után úgy éreztem, hogy az elmúlt öt évben mindent megnyertem, amit csak lehet. A BL mellett kétszeres bajnok lett a csapat, és jó pár egyéni díjat is szereztem, többek között a Premier League és a Bajnokok Ligája gólkirályi címét, illetve az Aranycipőt. Szóval úgy éreztem, hogy talán új kihívásra van szükségem. Sohasem titkoltam, hogy egyszer szeretnék Spanyolországban, legfőképpen a Real Madridban futballozni, és azt gondoltam, ez a megfelelő pillanat a váltásra. A Manchester United és a Real Madrid alighanem a két legnagyobb klub a világon, és egy ilyen döntés sohasem könnyű. A kihívás mellett az is nyilvánvaló, hogy a spanyol és a portugál kultúra, életstílus nagyban hasonlít egymásra. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy megfontoltam az átigazolást.

- Semmi más? Mondjuk hogy a Real Madrid állítólag sokkal nagyobb fizetést kínált önnek?
- Tisztában vagyok vele, hogy mindig lesznek pletykák rólam, és mindig lesz valaki, aki azt gondolja, hogy csak a pénz érdekel. Mások szerint a hiúságom is motivált, hogy 23 évesen a világ legdrágább futballistája legyek. Természetesen örülök, ha elismerik a munkámat, de a fentiek egyáltalán nem játszottak fontos szerepet a döntésemben. Sőt, ha csak a pénzről lenne szó, akkor sohasem hagynám ott a Manchester Unitedet. A fenti indokok mellett még azt is fontos volt, hogy a családomnak is jól jött volna a váltás. Az a lehetőség, hogy csak egyórányi repülőútra legyek az édesanyámtól, nagyon vonzó volt. Tudom, hogy a körülményekkel, még a legnehezebbekkel is, meg kell birkóznom, de nehéz ugyanezt kérni azoktól, akiket nagyon szeret az ember. A Manchester Unitednél megértették az érveimet, de végül arra jutottunk, hogy jobb, ha maradok az Old Traffordon. Ez egyáltalán nem áldozat a részemről, hanem hatalmas megtiszteltetés. Mindent meg fogok tenni a csapat sikeréért, meg akarom védeni a BL-címet, klubvilágbajnok szeretnék lenni a csapattal, és Anglián belül is mindent meg szeretnék nyerni.

Forrás: MTI

- Nem fél a manchesteri szurkolók fogadtatásától?
- Őszintén szólva nem. Lehet, hogy kifütyülnek, de remélem, hogy nem így történik majd. Profi játékos vagyok, és senki sem keményebb velem szemben, mint saját magam. A pályafutásom csúcspontja a BL-győzelem volt, és ezt semmi sem törölheti ki a memóriámból, mint ahogyan azt sem, hogy ezt a Manchester United mezében éltem meg. A nyilatkozataim talán kicsit naívak voltak, és ezért vállalom a felelősséget. Az embereknek egyvalamit meg kell érteniük: 18 évesen kerültem egy olyan sztárklubhoz, mint a MU, és ezzel egy álmom vált valóra. De még most is úgy vélem, hogy maradok még pár évig Angliában, és azt követően Spanyolországban fogok játszani. Ám ettől még ugyanúgy a maximumot fogom nyújtani. Miért hazudjak? Nem leszek képmutató, hogy mást állítsak, mint amit gondolok. Pontosan azt mondom, amit érzek: az álmom, hogy egyszer a Real Madridban játsszak.

- Nem gondolja, hogy nem lenne fair távozni a Manchester Unitedtől, amíg szerződés köti a klubhoz?
- Tisztában vagyok vele, hogy mit tett értem ez az egyesület, és ezért örökre hálás leszek. A Manchester United és a szurkolói biztosak lehetnek abban, hogy sohasem felejtem el őket, történjék bármi is. Éppen azért is mertem elmondani az érzéseimet, mert úgy véltem, hogy a klubot megfelelően kompenzálnák a távozásomért. A pénzösszeg, ami felmerült az átigazolásom kapcsán, világrekordnak számított volna. Ha nem nyertük volna meg a BL-t, akkor valószínűleg fel sem merült volna a távozás, és azt is ki kell hangsúlyoznom, hogy sohasem akartam elmenni a United akarata ellenére. Amikor visszautasították a Real Madrid ajánlatát, a manchesteriek kinyilvánították, hogy meg akarnak tartani. Ezt akkor nem értettem meg teljesen, de most már maximálisan elfogadom.

Forrás: Getty Images

- Sir Alex Ferguson mindig is hangsúlyozta, hogy esze ágában sincsen elengedni önt...
- Nagyon büszke vagyok arra, hogy így gondolkozik rólam, és ezt ő is tudja. Ferguson az egyik legfontosabb személy a karrieremben, nem csak azért, amit a futballal kapcsolatban tanultam és tanulok tőle, hanem emberileg is. Mindig is olyan volt a számomra, mintha a második apám lenne, és sohasem felejtem el, amikor elmagyarázta nekem a hetes számú mez fontosságát. Amikor a Sportingban játszottam, rengeteg ajánlatom volt, köztük anyagilag rendkívül vonzóak is, de a pénz nem minden. Gyakorlatilag az összes nagy klub érdeklődött irántam, de az ügynököm elmondta, hogy Sir Alex Ferguson megígérte neki: nagyon vigyázni fog rám, és arra, hogy a karrierem töretlenül fejlődjön. Ez is mutatja, hogy már akkor sem a pénz volt a döntő szempont, amikor a Unitedet választottam.

- A spanyol sajtó továbbra is azt állítja, hogy a Real Madridban kezdi a szezont.
- Nincs értelmük a találgatásoknak, mert semmi sincs kőbe vésve, és a fociban gyorsan változnak a dolgok. Csak két dolog biztos: most a Manchester Unitednél játszom, és büszke vagyok rá, hogy a csapat mezét viselhetem, a Real Madrid pedig fantasztikus klub marad nélkülem is, és mindig csodálni fogom, ahogy azt tettem gyermekkorom óta. Azt mondom, amit gondolok, és remélem, hogy ezzel véget érnek a találgatások. A sajtó szörnyű dolgokat írt rólam és az egész ügyről, rengeteg valótlanságot találtak ki, ezért is akartam beszélni erről. Így az emberek tisztában lehetnek azzal, hogy mi is az igazság.

- Vagyis nem zárja ki a lehetőségét, hogy egyszer a Real Madridban futballozzon?
- Profi focista vagyok, és mindig a szívemet és a lelkemet adtam a Manchester Unitedért, sőt, az előző szezon nagy részét sérültem játszottam végig - ezért is volt most szükség az operációra. Fájdalmak közepette futballoztam, és naponta fájdalomcsillapítóra volt szükségem. Szükség esetén megint így tennék, mert az egész klub fantasztikus, nem is beszélve a Sir Alex Ferguson iránti tiszteletemről és csodálatomról. Ha egy nap elhagyom a MU-t, úgy akarom megtenni, hogy tudom: mindent elkövettem, hogy az egyesület a legjobban szerepeljen. Úgy fogok elmenni, hogy maximálisan eleget tettem a kötelességemnek.