Vágólapra másolva!

Gyenge nóta a szurkolóknak: Campeones, olé

A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

Az Európa-bajnokság megnyerését követően a spanyol válogatott is előadta azt a rigmust, amely az utóbbi időben a különböző bajnokavatásokon egyre népszerűbbé vált, főleg spanyol nyelvterületen.

A "campeones, campeones, olé, olé olé" szöveggel rendelkező, egyszerű mondókát nem a szájhagyomány szülte: ez volt a refrénje a 2000-es Európa-bajnokság hivatalos dalának, amelyet az E-Type művésznévre hallgató svéd DJ adott elő.

Az eredetileg Bo Martin Erik Eriksson néven született muzsikus Uppsalában látta meg a napvilágot, de tanulmányait Stockholmban végezte, és tinédzserként került közeli kapcsolatba a zenével - egy metálbanda dobosa volt.

Később a Stakka Bo nevű formációval is dolgozott, majd lemezlovasként tevékenykedett egy helyi zenei tévében, és ez már elég volt ahhoz, hogy azt gondolja: érdemes kiadnia egy kislemezt. Ezt az E-Type művésznéven adta ki, de nem lett valami sikeres, ám Eriksson nem adta fel, tovább próbálkozott. Ennek meg is lett a jutalma: 1994-es, Set the world on fire című dala listavezető lett hazájában, majd első albuma a második helyig jutott Svédországban.

Innentől kezdve a skandináv országban E-Type az egyik legsikeresebb dance-előadónak számított, de nehéz lenne megmagyarázni, hogy az UEFA miért éppen őt választotta ki arra, hogy előadja a 2000-es Európa-bajnokság hivatalos dalát.


Maga a nóta akkoriban nem szerepelt valami kimagaslóan a slágerlistákon (Svédországban, Hollandiában és Norvégiában jutott az első tízbe), ám a torna alatt rengeteg alkalommal hangzott fel, és mivel a refrénje remekül skandálható, így a szurkolótáborok is átvették. Elsősorban Spanyolországban, ami talán az a nótában hallható heves "ollézásnak" köszönhető.

Ami E-Type-ot illeti, a tipikus eurodance-et produkáló muzsikus hazájában azóta is elismertnek számít a műfajában, két listavezető száma is volt 2000 óta, és a különböző fesztiválokon is rendszeresen fellép. A rossz nyelvek szerint az élő koncerteken elsősorban az attraktív háttértáncosnő, Dilnarin "Dee" Demirbag miatt szokott heves sikert aratni...

DJ Harmi
www.infosport-focivilag.hu