Vágólapra másolva!
A Premier League négy topcsapata mögött az elmúlt években az Everton FC nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt, a liverpooliak a legutóbbi szezonban ötödikek lettek, de most kisebbfajta csoda lenne, ha meg tudnák ismételni ezt az eredményt. Az egyesületnél ugyanis rengeteg a probléma: a tervezett új stadion építése tovább húzódik, a nyáron lemondott a klub ügyvezető igazgatója, a keretbe pedig eddig egyetlen új játékos sem érkezett.

Az angol élvonal első fordulójában meglepetésnek számított a Blackburn Rovers győzelme az Everton FC otthonában, ám aki figyelemmel kísérte a liverpooli történéseket a nyáron, annak ez az eredmény korántsem volt olyan váratlan. A Toffees ugyanis a holtszezonban kifejezetten rosszul játszott, és a pályán kívül történtek rányomták a bélyegüket a sportszakmai döntésekre is.

A klub 2007-ben hatodik, a legutóbbi idényben pedig ötödik lett a pontvadászatban, ami fantasztikus eredménynek számított, és elsősorban a szakvezető, David Moyes munkáját dicsérte. A skót mester rövid idő alatt rendkívül ütőképes gárdát faragott a Goodison Parkban, azonban egyre inkább az volt az érzése, hogy elérte a maximumot a csapattal, és ennél többet a jelenlegi körülmények között nem lehet kihozni az Evertonból.

Nem csoda, hogy a szurkolók attól tartottak: valamelyik ambiciózusabb, jobb anyagi lehetőségekkel rendelkező gárda elcsábítja a trénert, akinek szerződése 2009-ig érvényes. Májusban azonban arról szóltak a hírek, hogy a vezetőség közel áll ahhoz, hogy meghosszabbítsa Moyes kontraktusát, ami már csak azért is jó jel volt, mert egyben azt jelentette: a klub meggyőzte a szakembert arról, hogy érdemes maradnia.

Ez szorosan összefüggött az Everton új stadionjával kapcsolatos tervekkel. Az egyesület jelenlegi otthona, a Goodison Park 40 569 férőhelyes, ám a csapat ennél nagyobb létesítményt is meg tudna tölteni, éppen ezért a klub már régóta tervezte egy nagyobb aréna felépítését. Végül amellett döntöttek, hogy a közeli, ám Liverpool közigazgatási határán kívül található Kirkbyben építik fel az új stadiont, mégpedig a Tesco áruházlánc támogatásával, és a tervet sikerült is elfogadtatni a részvényesek többségével, illetve a helyi önkormányzattal is - még ha természetesen akadtak is ellenzők, elsősorban a helyszín miatt. A kormányzati engedélyre azonban várni kellett, mégpedig augusztus elejéig, és eközben a jelek szerint hatalmi harc is folyt a klub elnökségében - amelynek végeredménye az ügyvezető igazgató, Keith Wyness lemondása lett.

Wyness az egyik fő szószólója volt a stadion Kirkbyben való felépítésének, így aztán lemondását sokan annak a jelének vélték, hogy a tervekkel van valami probléma. Az ügyvezető azért mondott le mert a tulajdonos, Bill Kenwright jó barátja, a szintén milliomos üzletember Philip Green is egyre nagyobb szerepet vállalt az egyesületnél, ám tény, hogy a az új stadion végül nem kapta meg a kormányzati engedélyt. Az állam további vizsgálatot rendelt el az ügyben, ami legalább egy évvel későbbre teszi a létesítmény építésének megkezdését - ha egyáltalán neki lehet majd kezdeni a munkálatoknak. Az Everton hivatalos közleményt adott ki, amelyben a klub vezetése hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti a projekt végét, ugyanakkor Kenwright kijelentette: szívesen látja az új befektetők érkezését, mert úgy látja, hogy egyedül nem képes előbbre vinni a klubot. Értsd: az első négybe jutáshoz kevés a pénz.

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy nem csak a négybe jutáshoz, hanem a szinten tartáshoz sincsenek meg a források, hiszen az Everton a nyáron egyetlen futballistát sem igazolt, miközben több játékostól is megvált. Elment a klubtól a Celtic FC-től kölcsönvett Thomas Gravesen, illetve a Valenciától kölcsönkapott Manuel Fernandes, ingyen elengedték Lee Carsleyt, míg Andy Johnsont 10,5 millió fontért eladták a Fulham FC-nek. Az amúgy is rendkívül szűk játékoskeret így még karcsúbb lett, és miközben Moyes váltig hangsúlyozta, hogy szüksége lenne öt-hat új focistára, eddig senki sem érkezett, sőt, hivatalosan csak a Sporting CP középpályásáért, Joao Moutinhóért jelentkeztek be - de a lisszaboniak nemet mondtak a liverpooliak ajánlatára.

Mivel Victor Anichebe a nigériai válogatottal az olimpián szerepel, Steven Pienaar, Andy van der Meyde, Tony Hibbert és Tim Cahill is sérült, így aztán a Premier League első fordulójában Moyesnek alig maradt egy csapatnyi bevethető focistája. A kispadon csupa ifista ült, sőt, a mindössze 17 esztendős középpályás, Jack Rodwell a kezdő tizenegyben kapott helyet. A mérkőzés során a szakember csak egyszer cserélt, amikor a 16 éves és 191 napos Jose Baxtert küldte be - aki ezzel a klub történetének legfiatalabb focistája lett, aki bajnokin pályára lépett.

A fentiek ellenére az Everton jól tartotta magát a Blackburn ellen, és 25 perccel a lefújás előtt még vezetett 2-1-re, azonban végül 3-2-es vereséget szenvedett, és a harmadik találatot a 94. percben kapta. A liverpooliak már az előző idényben is a góljaik 70 százalékát kasszírozták a szünet után (ez a legrosszabb arány volt a bajnokságban), a rendkívül szűk keret és a nagyobb igénybevétel miatt a focisták a jelek szerint hamarabb fáradnak. Persze az átigazolási időszak még nem járt le, augusztus végéig több futballista is érkezhet (szóba került Alan Smith, a kameruni Stéphane M'Bia, a portugál Tiago és a brazil Vágner Love is), de ha szerződtet is valakit a klub, neki még be is kell épülnie a csapatba, miközben már javában tart a szezon.

www.infosport-focivilag.hu