Vágólapra másolva!
Két új ország és négy újonc klub képviselői is ott voltak a Bajnokok Ligája sorsolásán, de ezzel leginkább csak érdekesség szintjén foglalkoztak Monte-Carlóban, a csoportkör beosztásának elkészítésekor - a nagyobb kérdés az volt, hogy a sztárklubok milyen ellenfeleket kapnak, és melyik lesz a "halálcsoport". Végül három olyan kvartett is kialakult, amelyben három topligás egyesület szerepel.

A Bajnokok Ligája főtábláján idén ugyanúgy 17 topligás együttes szerepel, mint egy évvel korábban, és az előző kiírásban a kieséses szakaszba, azaz a legjobb 16 közé közülük éppen tucatnyian jutottak be.

Idén ez a szám a legszélsőségesebb esetben akár 14-re is emelkedhet, hiszen a topligás csapatok közül csak három biztos kieső lesz - mivel három olyan csoport van, amelyben hárman is szerepelnek.

Közülük talán az F betűjelű csoport tűnik a legkeményebbnek, amelyben a francia és a német bajnok, azaz az Olympique Lyon és a Bayern München, illetve az európai futballelitbe nyolc év után visszatérő Fiorentina szerepel - és a negyedik együttes, a román Steaua Bucuresti sem tűnik teljesen veszélytelennek. Persze a D csoport sem akármilyen, hiszen ide kapott besorolást a Liverpool FC, amelynek az Olympique Marseille, az Atlético Madrid (a spanyolok 12 év után játszhatnak ismét a BL-ben), illetve a PSV Eindhoven lesznek az ellenfelei. A harmadik ilyen "halálcsoportban" viszont a három topligáson kívül (Chelsea FC, AS Roma, Girondins Bordeaux) a negyedik gárda az a CFR Cluj, amely újonc a BL-ben, és aligha fog sok vizet zavarni.

A kolozsváriak mellett BL-újoncnak számít még a ciprusi Anorthoszisz is, amely a B csoportba került. A famagusztaiak számára alighanem a görög Panathinaikosz elleni két találkozó lesz a legfontosabb, figyelembe véve az országok közötti rivalizálást, a csoport másik két együttese, az FC Internazionale és a Werder Bremen számára viszont innen kötelező a továbbjutás.

Getty Images

Az egykori firenzei kedvenc, Luca Toni ma már a bajor gyerekek bálványa

A mezőny másik két BL-debütánsa ugyanakkor egy kvartettbe került: a BATE Boriszov és a Zenit Szankt-Petyerszburg egyaránt a H csoportban teszi próbára tudását, aminek a négyes további két csapata, a Juventus FC és a Real Madrid aligha örül. A két sztáregyesületnek egyaránt november végén kell majd a volt Szovjetunió területére utaznia (a Realnak Boriszovba, a Juventusnak Szentpétervárra), és ennek megvannak a maga veszélyei, arról nem is beszélve, hogy a Zenit a játékerőt tekintve is erős csapat - az UEFA-kupa címvédőjéról van szó.

A Juve és a Real párviadalainak külön pikantériát adhat Fabio Cannavaro személye, aki először léphet majd pályára egykori klubja ellen a Real színeiben, de nem ő lesz az egyetlen nagy visszatérő a csoportkör során. Az Atlético Madrid drukkereinek egykori idolja, Fernando Torres ezúttal ellenfélként léphet majd pályára a Vicente Calderón stadionban, a Liverpool FC színeiben, és az olasz Luca Toni is először játszhat majd Bayern München-játékosként korábbi egyesülete, a Fiorentina ellen.

De nem csak focisták, klubok is köszönhetik régi ismerősként egymást. A Liverpool és a Marseille az előző idényben is egy kvartettbe került, a Manchester United pedig ezúttal is egy csoportban van a Celtic FC-vel, amellyel a 2006-2007-es idényben is ugyanabban a kvartettben volt, és a Vörös Ördögök a Villarreallal is találkoznak majd - akárcsak a 2005-2006-os kiírásban. Ez inkább a spanyolok számára jó előjel, hiszen akkor a MU már a csoportkörben búcsúzott, a Villarreal viszont egészen az elődöntőig menetelt.

www.infosport-focivilag.hu