Vágólapra másolva!
A hétvégén megkezdi világbajnoki selejtezőit a magyar labdarúgó-válogatott, amely szombaton hazai környezetben Dánia ellen lép pályára. A Fifa.com a sorozat indulása kapcsán Dárdai Pált, a Hertha középpályását szólaltatta meg. A válogatott játékos beszélt az esélyekről, a válogatott legnagyobb problémájáról, illetve arról, hogy bár a magyar futball sohasem jut vissza az Aranycsapat szintjére, Erwin Koeman kapitány érkezésével végre "gólokat lövünk, jól játszunk".

- Néhány nap múlva kezdődnek a világbajnoki selejtezők. Magyarország az 1. csoportban többek között Portugália, Svédország és Dánia ellen lép pályára. Mi várható?
- Első ránézésre senki sem gondolt a sikeres kvalifikációra, hiszen Svédország és Portugália és jobb nálunk. De ha keményen dolgozunk, elkerülnek bennünket a sérülések és minden mérkőzésre megfelelően koncentrálunk, akkor bármi megtörténhet. Akár az is, hogy Portugália mögött befutunk a második helyre. Ha mindent beleadunk, amit tudunk, akkor legyőzhetjük Dániát, s pozitív eredményt érhetünk el a svédek ellen is. Amennyiben az utolsó fordulókra még marad matematikai esélyünk, már elégedett leszek.

- Tavaly augusztusban Magyarország meglepetésre 3-1-re legyőzte Olaszországot barátságos mérkőzésen, kikapott viszont Máltától Európa-bajnoki selejtezőn. Mivel magyarázza ezt az ellentmondásosságot?
- Sajnos ez a válogatott legnagyobb problémája. Barátságos meccseken mindenki a labdát akarja, felvállalja a felelősséget, s minden nagyszerűen sikerül. Aztán jönnek a tétmérkőzések, ahol minden rosszra fordul. De tudni kell, Magyarországon mindig nagy várakozás előzi meg a selejtezőket, éppen azért, mert a múltban a világ legjobbjai közé tartozott a válogatott. Mindenki fogadkozik, bele akar adni mindent, aztán jön egy rossz mérkőzés... Ezért jó, hogy külföldi edzőnk van, aki nyugodt és intelligens. Jelen pillanatban minden pozitív, mindenki nagy intenzitással dolgozik, hogy jól kezdjük a vb-selejtezőket, izgalomba hozva ezzel ismét az országot, a szurkolókat.

- Milyen állapotban van most a magyar futball?
- A magyar ember mindig hisz abban, hogy egyszer jobb lesz a futballunk. Biztos vagyok abban, hogy olyan kreatív játékosokkal, mint Hajnal Tamás, Huszti Szabolcs és Gera Zoltán előre léphetünk. Jelen pillanatban olyan labdarúgóink vannak, amilyenek korábban nem akadtak. Ha valamit el akarunk érni, akkor gólszerző játékosokra van szükségünk. Márpedig Erwin Koeman érkezésével ez a helyzet változni látszik, gólokat lövünk, jól játszunk.

- Lesz-e még a magyar futball olyan jó, mint Puskásék és az Aranycsapat idején?
- Azt hiszem, nem. Egyszerűen nem tudunk versenyezni olyan nemzetekkel, mint Németország, Brazília vagy Olaszország. Egyszerű a helyzet, ha sok gyerek futballozik, több tehetséget lehet találni. Amíg Németországban mindenfelé futballpályák vannak, addig Magyarországon éppen az ellenkezőjét lehet látni: sportlétesítmények helyén bevásárlóközpontok és benzinkutak épülnek. Ennek eredményeként kevesebb a tehetség, mi nem gazdálkodhatunk 25-30 jó játékossal, csupán 10-12-vel. Pozitív viszont, hogy sok labdarúgónk a Bundesligában és Angliában edződik, s egyre több fiatal követi példájukat.

Halmosi, Juhász és Torghelle is nyilatkozott várakozásairól:



Larsson a svéd csapatkapitány
Henrik Larsson lesz a magyarokkal azonos világbajnoki selejtezőcsoportban szereplő svéd labdarúgó-válogatott csapatkapitánya az albánok elleni szombati nyitányon. "Rendkívül keményen dolgozik, és igazi vezetője a fiúknak" - nyilatkozta a 36 éves támadóról Lars Lagerbäck szövetségi kapitány. Larsson - aki hazájában a Helsingborgban szerepel - a válogatottságot a nyári Európa-bajnokság után lemondó Fredrik Ljungbergtől veszi át a karszalagot, s várhatóan a magyarok elleni, jövő szerdai összecsapáson is ő vezeti majd ki a pályára a svéd csapatot.